Jestem całkowitym poczatkujacym i nie mam o tym pojecia a chcialem nastawic miód pitny,mam 3 litry miody, pozywke, drozdze i wszsytko co potrzeba ale nie wiem jak sie za to zabrac, prosze o pomoc krok po kroku, szukalem na forum ale zaden post mnie nie zadowolil i ciagle nie wiem co i jak, jak zrobic matke drozdzowa od poczatku jak dla debila? ;-) bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje
Tu masz jasno wyłożone: Forum > Miody pitne > Miód pitny - wiadomości ogólne
i jeszcze: Forum > Miody pitne > Miód pitny - przepisy ogólne
ktory sposob nastawu jest najlepszy?
1.Z ustalonych ilosci miodu i wody przeznaczonych do nastawu nadebrać po trochu składając z tego brzeczkę czwórniaka, do tego dodać pożywkę i duuużo drozdży. Mały przykład mam robić 4,5 l trójniaka- czyli mam 1,5 l miodu oraz 3 l wody - biorę z tego 0,2 l miodu i 0,6 l wody, sycę, studzę, dodaję pozywkę jak dla 1 l nastawu, parę kropel soku z cytryny lub 1g kwasku cytrynowego, wielokrotnie przelewam burzliwie z naczynia do naczynia w celu napowietrzenia i dodaję drożdże.
2.Jeśli miód skrystalizował i do tego jest w słoikach - należy go upłynnić wstawiając słoiki do ciepłej, a nawet gorącej wody. Potem słoiki wypłuczmy podgrzaną, powiedzmy do 60-70 st.C wodą, która przeznaczona jest do zrobienia nastawu. Kiedy ostatecznie cały miód zostanie połączony z wodą i znalazł się w dymionie - dodajemy kwasek, pożywkę i czekamy na ostudzenie brzeczki do temperatury dobrze poniżej 30 st.C, najlepiej w granicach 25 st.C. Wówczas dodajemy uwodnione drożdże i ... zamykamy dymion rurką fermentacyjną z wodą.
3. Czystą butelke 0.3 litra napełnic do 3/4 objetosci przegotowana woda, do ktorej nalezy wsypac 3 łyżki cukru. Zawartość butelki wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodac szczyptę pożywki dla drożdży oraz wsypać zawartość torebki z drożdżami. Całość ponownie wymieszać i butelkę zatkać tamponem z waty i pozostawić w cieplym miejscu (25-28) mieszając ciesz 1-2- razy dziennie. Po 2-4 dniach, gdy ciecz zacznie burzliwie fermentować . wlać zawartość butelki do przygotowanego moszczu, dodac reszte pożywki , całośc wymieszać i zatkac korkiem z rurka fermentacyjna.
A gdzie jest miejsce w 3 na kwasek cytrynowy?
a może jest jakiś lepszy sposób?

Ale przeciez 3 to opis wyrobu zaczynu drożdżowego a nie miodu.
Co do sposobów to może być tyle modyfikacji ilu miodosytników, każdy może powiedzieć że to jego sposób jest najlepszy. Ostatecznie bedziesz musiał sie na jakiś zdecydować. Znajdz sobie jakiś opis na forum i trzymaj sie go.