21-09-2003, 22:49
Sprawa wyglada tak:
Nastawilem winko wisniowe. Fermentacja burzliwa przeszla wysmienicie (az za bardzo bo mi kuchnie zalalo
No i po ponad 2 miesiacach postanowilem zrobic pierwszy obciag. niestety nie posiadam pelnej gamy gasiorow ggyz dopiero zaczynam zabawe z winem wiec z pierwszej 15l butli przelalem do drugiej 15. No i oczywiscie zostalo na dole sporo osadu. Pytania moje sa nastepujce: czy musze uzupelnic (czym?) braki w gasiorze po obciagu? bo wino zajmuje tylko 2/3 butli a reszta jest pusta. W ksiazce czytalem ze przy winach slodkich i lekkich nie powinno byc powietrza, jednak przy wytrawnych i mocno-procentowych (a takie teoretycznie powinno byc
moze byc troche powietrza. Wprawdzie 1/3 butli jest pusta, ale wiadomo ze u gory zawsze jest mniejsza powierzchnia.
No i drugie pytanie. Czy osad ktory pozostal na dole jeszce sie do czegos przyda? moze to glupie pytanie ale jak juz wspomnialem dopiero zaczynam :-)
Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz gdyz zabiegow dokonalem dzisiaj i w razie czego moge podjac jeszcze jakies kroki....
Nastawilem winko wisniowe. Fermentacja burzliwa przeszla wysmienicie (az za bardzo bo mi kuchnie zalalo
No i po ponad 2 miesiacach postanowilem zrobic pierwszy obciag. niestety nie posiadam pelnej gamy gasiorow ggyz dopiero zaczynam zabawe z winem wiec z pierwszej 15l butli przelalem do drugiej 15. No i oczywiscie zostalo na dole sporo osadu. Pytania moje sa nastepujce: czy musze uzupelnic (czym?) braki w gasiorze po obciagu? bo wino zajmuje tylko 2/3 butli a reszta jest pusta. W ksiazce czytalem ze przy winach slodkich i lekkich nie powinno byc powietrza, jednak przy wytrawnych i mocno-procentowych (a takie teoretycznie powinno byc
moze byc troche powietrza. Wprawdzie 1/3 butli jest pusta, ale wiadomo ze u gory zawsze jest mniejsza powierzchnia.No i drugie pytanie. Czy osad ktory pozostal na dole jeszce sie do czegos przyda? moze to glupie pytanie ale jak juz wspomnialem dopiero zaczynam :-)
Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz gdyz zabiegow dokonalem dzisiaj i w razie czego moge podjac jeszcze jakies kroki....


) a jesli nastawiłes wino o mocy powyżej 14% i jeszcze półsłodkie lub słodkie to w ogóle nie ma co sie przejmowac.