prosze o sprawdzony przepis na rozgrzewającą herbatke z kardamonkiem
zrobilem wczoraj w wersji 1/2 zaparzacza lipton czarny 1/2 kardamon, wyszla zwykła herbata z lekką nutą kardamonku
nie zabardzo to grzalo, jak parzyć jak przyrządzać, napiszcie jakie macie swoje metody
pozdrawiam
żeby rozgrzewało to jakieś % by się tam przydały
Na kubek herbaty wlej 30-50 ml rumu a nie będziesz chciał nigdy więcej brać sie za kardamon. Na zimę idealny rozgrzewacz.
Zrobilem wczoraj w wersji 1/2 zaparzacza lipton czarny 1/2 kardamom - możesz wyjaśnić co to znaczy?
Nigdy nie piłem herbaty z kardamonem, wogóle pierwszy raz słyszę taki pomysł, gdybym robił dodałbym oprócz kardamonu, goździków i cynamonu i czegoś rozgrzewająco-alkoholowego lub syropu malinowego (koniecznie swojskiego, nie kupnego). Ziarna kardamonu, albo w formie sypkiej (nie wiem co tam masz) zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 5 minut - oczywiście z dodatkiem albo bez tych goździków i cynamonu. Jakiegokolwiek alkoholu dodajemy oczywiście po zaparzeniu
Polecałbym zieloną herbatę aromatyzowaną (brzoskwiniową czy coś), ale wtedy odpada syrop malinowy.
Natchnąłeś mnie, chyba coś dzisiaj sklece
pzdr
fea
Własnie popełniłem taką to herbatkę:
1l herbaty zielonej
sok z połówki cytryny
maliny z nalewki malinowej (2-3 czubate łyżki)
2 łyżki miodu
3 ziarna pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
4 goździki
cynamon, kardamon, imbir - wg. preferencji
skórki z 2 cytryn
troszkę cukru
Wszytkie przyprawy wraz ze skórkami wrzucone do małego garnuszka, z 2cm ilością wody. Zagotowane, później 5 minut na małym ogniu. Herbata zrobiona oddzielnie w czajniczku, mocna, po zaparzeniu całość odlana do małego garnuszka z przyprawami. Dodane malinki, miód cukier i sok z połówki cytryny, zamieszane, odcedzone przez sitko do czajniczka.
Działanie: rozgrzewające, napotne, przeciwprzeziębieniowe
Słowem: fajna herbatka wyszła, wszyscy zadowoleni (przez te maliny pewnie
)
pzdr
fea
Kardamon (zielony) jest stalym skladnikiem hinduskiej herbaty Chai. Chai ma wspanialy smak, aromat i bardzo rozgrzewa. Najprostszym sposobem jest zaparzenie esencji z czarnej herbaty (najlepsza Assam lub Darjeeling) z dodatkiem kilku ziaren(strakow) kardamonu oraz polowy laski cynamonu. Nastepnie rozcienczyc wrzatkiem do pozadanej mocy i dodac troche lekkiej smietanki lub mleka. Slodzenie opcjonalne.
PS. Dodanie rumu napewno doda wlasciwosci rozgrzewajacych, ale calkowicie zepsuje smak herbaty. Osobiscie wole napic sie chai a potem poprawic kieliszeczkiem rumu.
W Warszawie w restauracji Samira jest w menu herbata arabska. Jest to właśnie herbata z kardamonem. Robi się ją bardzo prosto. Do 1 litrowego czajniczka wrzuca się około 10 ziaren kardamonu, herbatę ( najlepsza czarna ) i cukier. Stawia się na gazie i na małym ogniu gotuje około 10 minut. Potem odstawiamy i czekamy cierpliwie kilka godzin. Podgrzewamy po raz kolejny i juz możemy pić. Robi się ją dosyć długo, ale kardamon musi mieć czas, żeby zaprezentować swój cały smak. W restauracji zdaża się, że kardamonu prawie nie czuć. Chyba za szybko trafia do sprzedaży, ale w domu można w spokoju sobie zrobić i jest po prostu pycha.
Caly Wschod ( bliski i daleki) uzywa kardamonu do herbaty, a w koncu to z tamtad herbata przyszla do Europy i Ameryki, wiec mozna powiedziec, ze tylko jako taka jest oryginalna. Wszystko inne to podrobki.
widze z tego ze najpierw musze sprawić sobie porządny czajniczek do parzenia herbaty
Najlepiej kamionkowy, bo te drogie z porcelany sa nic nie warte. Szukaj w sklepach z chinszczyzna lub hinduskich ( jesli takowe w Polszcze istnieja).
Bolesławiec robi dobre czajniki i, co najważniejsze dla mnie, w czajnikach tych zachowana jest harmonia pomiędzy długością dzióbka, jego wygięciem i odgięciem od pionu, co w rezultacie powoduje, że możemy nalać sobie herbaty w sposób zupełnie bezstresowy
Cytat:Wysłane przez Mycha
zachowana jest harmonia pomiędzy długością dzióbka, jego wygięciem i odgięciem od pionu
Co ty, Mycha...?
Przeciez to tylko czajnik.
Ja mam zwykly metalowy czajniczek, który kupiłem na lokalnym bazarku. Kosztował około 20 pln. I robi się w nim doskonała herbatka, i nie żal postawić takigo czajniczka na gazie albo na płycie elektrycznej. Wiecej wydasz na dobry kardamon niż na czajniczek.
Ciesze sie, ze umiesz docenic piekno.