Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pigwa (jabłkowa)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Zaowocowała mi w tym roku pigwa ( jabłkowa ) którą od wielu lat mam w swym ogrodzie. Co i jak z niej zrobić? Owoców bardzo aromatycznych jest jeszcze do zbioru ok 15 KG .
w tym dziale jest parę wątków na ten temat : pigwowiec, pigwa.
Za parę dni będę robil wino jabłkowe z pigwowcem, Mieszanka ze względu na małą ilośc pigwowca.
Ponoć dobra jest nalewka.
Najsamprzód bym poczekał, kiedy będzie już prawie się psuła. Ja potem plasterkuję/mielę, pektopol, mała ilość wody i tłoczenie soku. W innej wersji zafermentować króciutko w miazdze i też tłoczyć. A potem fermentować aktywnymi przystosowanymi do niskich temperatur i ... do piwnicy*. Pamiętać też, że konieczna dobra pożywka. Jeśli miód - nie przesadzać z początkowym Blg bo mało kwasów, a kwasek cytr/cytryna wszystkiego nie zastąpi.
---
* - wydaje mi się, że tylko fermentacja w niskich temperaturach zdoła uratować słaby, a ciekawy aromat pigwy.
Pisze o pigwie a nie o pigwowcu. Bliskosc nazwy miedzy nimi i nic poza tem.:rtfm: