Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: miazga z winogron - czy to pleśń?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam problem z czymś, co w przyszłości ma być winem z czerwonych winogron.

Miazga stoi już 7 dni, ale nie wygląda żeby pracowała. Poziom się nie podniósł, jedynie warstwa owoców jest na wierzchu. Na powierzchni pojawiło się coś co wygląda jak szary nalot - pleśń? :ysz:

Ponieważ owoce były niespowdziewanym prezentem wymagającym przerobienia od razu:
-pirosiarczyn został dodany do miazgi dopiero na drugi dzień
-matka drożdżowa (burgund z Biowinu) + pektopol na trzeci dzień

I teraz problem.. nie jestem na 100% pewna czy drożdże były dobre. Butelka z drożdżami nie zmętniała, pojawił się tylko biały osad na dnie. Ale ponieważ MD trzeba było dodac możliwie szybko w takim stanie po 3 dniach została dodana do winogron.

Blg zostało zmierzone dopiero wczoraj, wynosi 12 (16-4). Więc drożdże chyba nie pracują?:pytajnik: Miazga stoi w temp ok. 17-18 stopni.
Co zrobić. Nigdzie nie mogę kupić drożdży aktywnych (wiem, Internet ale teraz mi się spieszy), nowa MD jeszcze nie zastartowała.

Jak ratowac sytuację, o ile nalot jest pleśnią? Zostawić na razie jak jest w miazdze, czekając do jutra na MD, może juz od razu jak najszybciej do baniaka?

Poradźcie proszę.
To nie plesń
Blg 12 to nie dużo jeśli nie rozcieńczałaś wodą, więc może jednak pracują? Mieszasz je?
Ponieważ owoce były niespowdziewanym prezentem...
---choćby dlatedo każdy winiarz powinien miec w domu małą paczuszke drozdzy aktywnych

Butelka z drożdżami nie zmętniała, pojawił się tylko biały osad na dnie. Ale ponieważ MD trzeba było dodac możliwie szybko w takim stanie po 3 dniach została dodana do winogron.
---raczej MD nie była wcale gotowa. :(

Blg zostało zmierzone dopiero wczoraj, wynosi 12 (16-4). Więc drożdże chyba nie pracują?
---pracy drozdzy nie poznajesz na podstawie odczytu cukrmoerza tylko na podst. KILKU kolejnych odczytów - czy blg spada.

Co zrobić. Nigdzie nie mogę kupić drożdży aktywnych (wiem, Internet ale teraz mi się spieszy)
---zadzwoń do Euro winu, może uda Ci sie mieć je na jutro.

Przenieś wszystko w chłodne miejsce.
Witam, dziękuję za odpowiedzi :)

Tyle dobrze, że nie uważacie nalotu za pleśń - z obawy o to nie mieszałam, teraz to zrobiłam.

Z drożdżami to niestety mądry polak po szkodzie.

Nie znam zawartości cukru początkowej winogron, ale na podstawie forum zorientowałam się że to "labruska" (ojj.. piekły ręce po jej obróbce), po której pod względem zawartości cukru nie można wiele oczekiwać. Więc początkowe blg nie mogło być raczej dużo wyższe (?)

Teraz cukromierz wskazuje ok. 11 (15-4) więc mam nadzieje że choć słabe drożdże już się jakieś zagnieździły, choć z drugiej strony zmiana wskazań mała a cukromierz mało dokładny.
Po przerwaniu warstwy owoców na powierzchni przez chwilkę płyn syczy.

Nowa MD zmętniała, mam nadzieję że popołudniem zastanę na niej pienę;) Trzymam kciuki.
Dziękuję za pomoc dla nowicjuszki;)