Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: dosładzanie wina
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
chciałem was zapytać czy mogę dosłodzić wino z malin już po miesiącu fermentacji. ponieważ sądzę że jest mało słotkie.

posiadam również miazge z czarnych winogron lecz za 4 dni będe ją wlewał do gonsiora ale moszcz ma kwaskowaty smak czy poprzes dodanie większej ilości cukru kwaskoway smak zniknie.
dzięki za pomoc
1. słodkie
2. gąsiora
3. poprzez

Oczywiście, że możesz dosłodzić, tylko musisz sobie odpowiedzieć na jedno pytanie. Czy fermentacja ustała i jesteś pewien śmierci drożdży? Jeśli tak to faktycznie dosłodzisz wino. Jesli nie, to dosłodzeniem rozbudzisz drożdże i uzyskasz nie słodycz, lecz większą moc wina.

Co do drugiej kwestii to co zamierzasz przez cztery dni robić z tą porzeczkową miazgą? Odpowiadając na Twoje pytanie - cukier maskuje kwaśny smak.