Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Mój sprzęt winiarski - zdjęcia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
winko robie drugi rok, najwięcej informacji czerpie z tego właśnie forum i wielkie dzięki dla załozycieli jak i również dla użytkowników którzy starają się na bieżąco pomagać:1miejsce:

a teraz kilka fotek tego co udało mi się nagromadzić przez prawie dwa latka:
na zdjęciu: waga, pirosiarczyn, DA i pożywka(tylko ta część co aktualnie posiadam), własnoręcznie zrobiona myjka do balonów, termometr, chipsy, pipety, cukromierz, korki korkownica, grzałka z termostatem, kapturki termokurczliwe, i butla 5l(posiadam 5 szt)
[Obrazek: pa274007yj5.jpg]

cztery balony: 60, 50,25,25(w balonach wino z winogron)
[Obrazek: pa274008bf3.jpg]

piąty balon 40l aktualnie z gronowym:
[Obrazek: pa274009fu4.jpg]

mój fermentator(beczka HPDE) 120 l, posiadam dwie sztuki:
[Obrazek: pa274010tn4.jpg]

w tym roku zasadziłem 15 sadzonek winorośli na betonowym płocie:

gołubok(gołąbek):
[Obrazek: pa274011mq4.jpg]

słynny Marszałek Foch(Marechal Foch):
[Obrazek: pa274012hi7.jpg]

a tak wygląda płot na którym będzie się wiła winorośl:
[Obrazek: pa274013vs9.jpg]

mój piesek:
[Obrazek: pa274015zd0.jpg]
[Obrazek: pa274016dz2.jpg]

a teraz to co znalazłem w piwnicy robiąc miejsce na mój sprzęt, starsi forumowicze pewnie wiedzą co to jest i używali tego, też miałem tą przyjemnośc;):
[Obrazek: pa274018sk5.jpg]

w planowanych zakupach mam:
- realne: więcej balonów, sprzet do mierzenia kwasowości
- mniej realne: prasa, beczki dębowe 2 szt.
Z pustej ciekawosci pytam: Skad masz ten 5-litrowy balonik widoczny na 1. zdjęciu? :chytry:

Mam taki sam po czarnogorskim winie :)
Najfajniejszy jest gąsiorek w oponie:spoko:
a bańki też pamiętam, nie raz mi na plecy to to stawiano i było OKI ( najfajniejsze było ich zdejmowanie:big:
baniaczek 5l pochodzi z czech, po tanim średnim winie kosztuje około 20 zł. mieszkam 4 km od czeskiej granicy

Cytat:Wysłane przez kalinowa11111
Najfajniejszy jest gąsiorek w oponie:spoko:

nie miałem kosza a przenoszenie lub podnoszenie wyżej w celu odciągu pełnego balona 50l stanowi nie lada problem i ryzyko straty balona i zawartości, przypadkiem wpadłem na pomysł z oponą zamiast kosza

a co do baniek to następna impreze zrobię z nich kieliszki, gdzieś taki motyw już widziałem, że nie możesz postawić do czasu aż nie wypijesz:glupek:
Czarnogórski baniaczek 5l mam i jest bardzo podobny ale jednak inny od tego na zdięciu. Taki kieliszek zwie się kulawka. Zwykle do mocniejszych napitków stosowany, może dla tego baniek w tym zastosowaniu nie spotkałem(za duże).
Wojtek

Oleńka i Maciuś

Hehe taki kieliszeczek to b.dobra rzecz na imprezy gdzie towarzystwo jest "spragnione" - nikt nie będzie przetrzymywał kolejki:diabelek:
Na to jest prosta metoda (starsi to zapewne znają)
Zdejmuje się obrączkę i na nim stawia bańkę, tak też można postawic jajeczko w warunkach turystycznych, sprawdźcie. ;)
chyba że to wieczór kawalerski i żonatych brak -a jak są to obrączki schowali coby "panie" nie widziały.:diabelek: