Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Zatrucie przez drożdże
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy istniałaby możliwość zatrucia się przez drożdże przy bardzo słabym wyklarowaniu wina?
Dobre :) A burczan piłeś kiedyś? Ten to ma moc!
teoretycznie tak...to zależy od ilości wypitego wina z tymi drożdzami;), jednak wino nie jest winne lecz konsumujący
Młode winko ma właściwośći czyszczące. Następnego dnia raźno biegnie się na kibelek.
...albo jeszcze tego samego dnia :)
Kwas mlekowy zatruwa mięśnie nóg.
Witam

Sądzę, że nie można zatruć się drożdżami. Można szybciej zatruć się czymś innym. Alkohol też przecież szkodzi zwłaszcza w wiekszych ilościach a raczymy sie naszym winkiem. W wielu publikacjach drożdże uważane są jako źródło cennych składników - witaminy grupy B, duże ilości łatwo przyswajalnego magnezu czy chromu (najwiecej w drożdżach piwowarskich) - drożdże zalecane jako źródło tych składników.
Kłopoty po spożyciu wina (złaszcza młodego) leżą moim zdaniem w czym innym (patrz np. wino z czarnego bzu). W składnikach nastawu które znalazły się tam przypadkowo np. coś na niemytych owocach lub składnik samego surowca użytego do produkcji (alkaloidy w czarnym bzie nie poddanym obróbce termicznej).

Pozdrawiam
Krzysztof
Lekarz jakiś czas temu zalecił mojej mamie spożywanie drożdży piwnych, załatwiłem takowe, mama jadła przez czas jakiś, wszystko było i nadal jest OK - zatrucia nie stwierdzono :uff: ;)
Witam.
Zgadzam się z kguserem. Drożdże zawierają witaminki i mikroelementy, dlatego też powinno się je spożywać. Z małym zastrzżeniem iz mikroelementy powinno się spożywac w dawkach normalnych a nie końskich.
Drożdże w mętnym winie mają wpływ raczej na smak tegoż.
Pozdrawiam, wisienka.
Cytat:Wysłane przez moonjava
Kwas mlekowy zatruwa mięśnie nóg.
i można nie zdążyc do kibelka :rotfl:

Wisienka i Papse macie rację, tylko że drożdże w celach leczniczych spożywa się chyba sparzone wrzątkiem. :niewiem:
Witam.
Jak sie spożywa lecznicze to nie wiem.
Ale jako suplement w diecie to najlepiej z piwem niepasteryzowanym.
Pozdrawiam, wisienka.
Dla twierdzących iż drożdżami nie da się łatwo zatruć mam informację iż są osoby uczulone na te organizmy. Ich reakcja po wypiciu zbyt młodego wina czy zjedzeniu pieczywa niewypieczonego do końca przypomina właśnie zatrucie.
:niewiem:
No tak, ale dla osób , które sa uczulone na np. truskawki, zjedzenie tego owocu ma bardzo groźne skutki. Ale czy wobec tego nalezy mówić, że truskawkami można się zatruć ??? Chyba nie. Mówimy tutaj o ZWYKŁYCH skutkach spożycia drożdży.
Pozdrawiam
MILBAS