Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: jaka woda(zamrozona dzika roza)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam mam pytanie.zamrozilem dzika roze(same owoce przekrojone na pol,bez szypulek i takich tam) .robie z przepisu kotry znajduje sie na stronie i tam jest napisane zeby zalewac roze woda letnia.
z teg0o co pamietam zamrozona roze zalewalem wrzatkiem.czy mozecie mi powiedziec jak to mnam zrobic??sam juz zglupialem a nie chce zep[suc winka kotre mi bardzo smakuje.
pozdrawiam tomek
W tym roku po rozmrożeniu zalałem całe owoce letnią wodą. Nie wrzątkiem. Opierałem się na proporcjach ze strony głównej a wykonanie z tego tematu:
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
Ja zostawiam różę na 24h w szczelnym naczyniu żeby się rozmroziła i zmiękła a następnie dodaje wody, kiedyś wrzątku, teraz zimnej ale owoce wcześniej siarkuje w celu ubicia innych drożdży i bakterii. Jeśli planujesz użycie Pektopolu to polecam jednak gorącą wodę bo im wyższa temperatura tym jego działanie jest lepsze, i nie zapomnij że drożdże można dodać dopiero gdy temperatura nastawu spadnie do 30-35 stopni.
Pozdrawiam
Ja z reguły zalewam zamarznięte owoce dzikiej róży wrzątkiem. Wino uważam za "wiodące" ;)