31-10-2006, 14:36
31-10-2006, 14:58
24 zł jak za "wino ludyczne" to duża przesada. Ktoś dobrze napisał, że woli się napić wina. Przesadzają u nas z cenami, najtańsze w tamtym roku widziałem po 18 zł, toż do dobra flaszka.
31-10-2006, 17:58
...toż to taki francuski JABOL. Chlają to co nie ma szans poleżeć do wiosny- sztuczny klar, tani korek i mało wymagająca młodzież .... a mówią że Polacy chleją.
31-10-2006, 19:03
widzieliście niemieckie wino w kartonikach ? to dopiero jabol
a niby deserowe i do obiadów BLEEE
a niby deserowe i do obiadów BLEEE
05-11-2006, 18:48
16-11-2006, 15:56
13-11-2008, 18:30
"Przepraszamy, ale takiej strony tu nie ma."
A tak poza tym, to jak to jest z tegorocznym? Jedni twierdzą, że 15go jest w sklepach, inni że 20go, jeszcze inni, że 21go. Czy ktoś z tu obecnych był może już w Leclerc'u czy podobnym "fransuskim" markiecie i jest może już jakaś informacja? Nasz rzeszowski Leclerc organizuje co roku, łącznie z degustacją i ofertą od najmłodszego do najstarszego (z tego co gdzieś dziś czytałem tegoroczne najstarsze ma 1.5 miesiąca), ja w nim będę już jutro, bo tradycyjnie nie chciałbym przegapić, ale jeśli już ktoś coś wie na ten temat, będę "dźwięczny"
A tak poza tym, to jak to jest z tegorocznym? Jedni twierdzą, że 15go jest w sklepach, inni że 20go, jeszcze inni, że 21go. Czy ktoś z tu obecnych był może już w Leclerc'u czy podobnym "fransuskim" markiecie i jest może już jakaś informacja? Nasz rzeszowski Leclerc organizuje co roku, łącznie z degustacją i ofertą od najmłodszego do najstarszego (z tego co gdzieś dziś czytałem tegoroczne najstarsze ma 1.5 miesiąca), ja w nim będę już jutro, bo tradycyjnie nie chciałbym przegapić, ale jeśli już ktoś coś wie na ten temat, będę "dźwięczny"

13-11-2008, 19:51
Beaujolais Nuoveau trafia do sklepów i restauracji w III czwartek listopada ( w tym roku 2008 -mym będzie to 20.11.)
13-11-2008, 22:29
Wczoraj byłem w Leclercu. Beaujolais mają cały czas, z 2007 roku 
Paweł

Paweł
13-11-2008, 22:37
Pytanie podstawowe, kto pija te siki? 

13-11-2008, 22:53
Ale ja pytam o tegoroczne, nie o zeszłoroczne ani Beaujolais Villages czy Beaujolais Primeur.
14-11-2008, 09:05
No toż chyba wyraźnie napisałem - Beaujolais Nouveau bedzie w sprzedaży (na całym świecie) od III czwartku listopada. Tak jest co roku, nie liczy się konkretna data - ma być III czwartek listopada.
14-11-2008, 11:58
A ja cały czas pytam kiedy będzie w Leclerc'u, w tamtym roku było już 14go listopada. To, że ustawowo jest 3ci czwartek to wiem, ale sklepy mają własne ustalenia i mnie chodzi właśnie czy ktoś się tym zainteresował i już coś wie (sam dziś będę w Leclerc'u i się dopytam).
14-11-2008, 15:03
W zeszłym roku III czw list przypadał na 15 listopada. Jesli w Leclercu w Rzeszowie sprzedawali od 14 XI to mają szczęście, że ich do sądu importer nie pozwał. Takie rzeczy sie zdarzają - jak z wcześniejszą o kilka godzin sprzedażą Harrego Pottera czy (co sam doswiadczylem) sprzedażą gry "SPORE" w Media Markt na dwa dni przed jej światowa premierą
. W kazdym razie Bogi - jak pójdziesz do Leclerca 20 XI to z pewnością BN kupisz, a pić to przed III czwartkiem to po prostu nie wypada

14-11-2008, 15:08
Święte słowa=w końcu święto. Pójdę dziś na tak zwany obchód, to co się dowiem, to się naturalnie podzielę jakie są wieści winnej treści.
15-11-2008, 11:30
Usunałem niedziałające linki.
Tak na marginesie, to może Beaujolais Nouveau to są siki i całe święto jest wyjątkowo komercyjne, jednak takie święto wyjatkowo mi odpowiada. Samo wino jest kwaśne, młode, ale jednocześnie owocowe, rześkie. Nie chodzi o to, aby się nim delektować, tylko bawić się w jego towarzystwie. Ja w roku, jak w zeszłym, zamierzam zaopatrzyć się w butelkę tego młodego winka. To już w czwartek!
Tak na marginesie, to może Beaujolais Nouveau to są siki i całe święto jest wyjątkowo komercyjne, jednak takie święto wyjatkowo mi odpowiada. Samo wino jest kwaśne, młode, ale jednocześnie owocowe, rześkie. Nie chodzi o to, aby się nim delektować, tylko bawić się w jego towarzystwie. Ja w roku, jak w zeszłym, zamierzam zaopatrzyć się w butelkę tego młodego winka. To już w czwartek!
15-11-2008, 11:43
Co się tyczy Leclerc'a: książeczka o nazwie "Bogaty wybór alkoholi w najlepszych cenach" jest już dostępna i można tam znaleźć ciekawe i niedrogie rzeczy. Wczoraj były dwie degustacje: 1) Kagor vs. Terra Rossa, Kagor troszkę cienki, ale mołdawski, TR-lekkie czerwone winko, typowo włoskie 2) Kadarka 10%-porażka na całej linii, choć rzekomo z Mołdawii, Under the sun of Africa RPA-mocne, treściwe i bardzo wytrawne Cabernet Sauvignon, Bacchus biały-z Bartex'u, w smaku: proste wino leżało sobie koło jednego listka piołunu, żenada nie wermut. Beaujolais wychodzi, że będzie w czwartek (chyba że się znowu pospieszą)-mają być produkty braci Bichat i jeszcze jednego producenta, z tego co się dowiedziałem.
20-11-2008, 22:41
Winnym szlakiem: Beaujolais
Czy ktos pił juz tegoroczne Beaujolais Nouveau? Jak wrażenia? Ja degustacje przeprowadzę dopiero w sobotę wieczorem.
Pozdrawiam,
Marek
Czy ktos pił juz tegoroczne Beaujolais Nouveau? Jak wrażenia? Ja degustacje przeprowadzę dopiero w sobotę wieczorem.
Pozdrawiam,
Marek
20-11-2008, 22:58
No ja nie miałem dziś okazji z braku czasu ale jutro.....
Tylko nie jestem pewien czy skusić się na Beaujolais Nouveau czy normalne wino z tego regionu, którego mam do wyboru trzy rodzaje
Tylko nie jestem pewien czy skusić się na Beaujolais Nouveau czy normalne wino z tego regionu, którego mam do wyboru trzy rodzaje

20-11-2008, 23:24
Cytat:Wysłane przez emtoDopiero jutro, bo dziś późno wróciłem z pracy. Chodzą słuchy, że tegoroczne jest wyjątkowo udane-przekonamy się.
Czy ktos pił juz tegoroczne Beaujolais Nouveau? Jak wrażenia?
20-11-2008, 23:29
Cytat:Wysłane przez BogiJak co roku
... Chodzą słuchy, że tegoroczne jest wyjątkowo udane-przekonamy się.

Lepiej sobie darować.
20-11-2008, 23:34
A niekoniecznie, w 2005 było super, a w 2007 najlepsze jakie mogło być, a dwa lata temu było takie o, podobne do tego z 2002 i 2003, znajomy ze Stanów właśnie mi pisał, że tegoroczne może być naprawdę ciekawe.
20-11-2008, 23:39
Ja tradycyjnie BN od Georges'a Dubceuf już zdegustowałem. W tym roku wyjątkowo silny aromat owocowy. Poza daleką nutą bananow w tle można wyczu silniejsze aromaty słodkiego melona, gruszek i cień acetonu (no ale maceracja węglanowa zawsze wydobywa wyższą kwasowość lotną i estry). Smak? - jak to smak Beaujolais Nouveau. To wino należy podnosić w kieliszku do nosa zakręcając co i rusz kieliszkiem, prowadząc przy tym zabawną konwersację w gronie najlepszych kumpli i najseksowniejszych niuń. Pić? - w ostateczności można
, tyle, że np. mnie po więcej niz 5 lampkach następnego dnia budzi "tupot białych mew".

20-11-2008, 23:55
Mnie urzekli bracia Bichat i nie zawodzą, więc pewno skuszę się na kolejne "Degustation", no chyba żeby zawitało coś od pana Gibelet'a.
21-11-2008, 20:25
Bracia Bichat zawiedli, ale był pan Gibelet-za chwilę wejdzie na stół, na razie zniknął Jean Lafitte-mocno owocowe, z lekką nutką świeżości i dekadencji (chyba bardziej niż lekką
), ale ogólnie rok dość udany, zobaczymy co pan Gibelet zaprezentuje osobą swą.