Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dosładzanie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

yamadori

CZy ktos może eksperymentował z dosładzaniem wina po jego klarowaniu. Czy to dodaje smaku słodkiego?:ksiazka:
Nie ma z tym najmniejszego problemu. W malej ilosci Twego (podgrzanego!) wina rozpuszczasz cukier. Ilosc? No to juz musisz oszacowac, lepiej byc ostroznym; operacje mozna zawsze spokojnie powtorzyc. Inna sprawa, ze ja jakos zawsze niedoszacuje i potem powtarzam. Delikatne wina mozna doslodzic miodem, ale to juz troszke inna bajka.

Wino do dosladzania musi byc zupelnie sklarowane.
Oczywiscie można tak robic ja miałem pięknie sklarowane wino wytrawne z dzikiej róży ale żona nie mogłą pic więc posłodziłem po prostu i wszystko jest oky. Miała pósłodkie. Pozdrawiam - Zenon