Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Posmak drożdży
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jak zlikwidować z winka posmak drożdży? Było już wietrzone, zlewane dosładzane (może zbyt dużo cukru poszło i teraz jest coś między nalewką wiśniową a winkiem) Moc alkoholu jest w sam raz ;) Tylko taki posmak drożdży został.Winko robione według kalkulatora winnego.Jedyne czego za dużo mogłobyć to cukru.Nie wiem czy jeszcze raz zlać i nastawić pilnując żeby nie zlewać osadu z dna?Chyba że jakieś inne sugestie mi dacie :glowa_w_mur:
Kiedy był pierwszy obciąg tego wina?

arek

/PS. Kiedy nastawliłeś to wino? Z czego? Jaka temp. ferm.? Jakie drożdże? itp, itd.
Pierwszy obciąg był po około 6 tygodniach.Nastawione z ok.8-9 kg wiśni.Temperatura fermentacji - hmmm nie za ciepło bo w domku letniskowym na działce było trzymane to wszystko.Drożdże - nie pamietam dawno temu to było :) Jakieś uniwersalne winne ale wszystko było dane w ilości jak wg kalkulatora w excelu tego co był dostępny na stronce o winach.Jedyne co to tylko zawalony był termin odciągów z powodu wyjazdu.Potem wszystko pilnowałem.
A teraz jest jakis osad na dnie? Jak jest wyraźny to zlej. Ile w ogole razy zlewałeś już to wino? Jak dawno temu był pierwszy obciag - i po jakim czasie nastepne jesli były?
Właśnie jadę sprawdzić czy jest jakiś osad na dnie.Wino zlewane było 2 razy.Pierwszy obciąg koło 1 tygodnia września a nastawione w połowie lipca.Nastaw z drylowanych wiśni bez pestek i liści z drzewa :) Po dodaniu cukru wznowiła się fermentacja i potewm było jeszcze raz otworzone jak to ustało i dodana jeszcze jedna porcja cukru.W sumie cos koło 5-6 kg cukru.Napisze cos wiecej jak wrócę
To jeszcze młode wino!

Rób obciągi co 2-3 mies. Na lato będzie już dobre. :P

arek
więc zlałem winko znad osadu a było tego troche na dnie i ponownie wlałem do umytego baniaka :) Tylko teraz ma smak szampana wiśniowego.To znaczy że dopiero na wakacje będzie dobre !!??? A ja myślałem że na zimę będę miał co pić :pijemy:
Cytat:Wysłane przez lucash
Tylko teraz ma smak szampana wiśniowego.To znaczy że dopiero na wakacje będzie dobre !!??? A ja myślałem że na zimę będę miał co pić :pijemy:

Możesz wypić zimą, ale uwierz, że jakość tego wina będzie latem znacznie wyższa. Cieprliwość to podstawowa cecha winiarza :D
Jeśli musisz się wina napić już, to lepiej się jakimś kupnym uracz.
ok to uzbroję się może jakimś cudem w cierpliwość i zobaczymy co z tego wyjdzie.Wcześniej jak zrobiłem 2 lata temu winko to już piłem w zimę i było miodzio i wszyscy się zachwycali ale że z praktyki wyszedlem, tfu jaka praktyka toż to moje 2 wino dopiero.Jedyne co to bedę musiał zmienić miejsce trzymania bo winko chyba mrozu nie lubi.Może garaż będzie dobrym miejscem albo piwnica.:big:
W zimnie nasycenie CO2 może sie utrzymywać. Żeby troche odgazować wino możesz przenieść je w nieco cieplejsze miejsce.

arek