Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Gdzie trzymać pożywkę?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Kupiłem 40 g pożywki do drożdży aktywnych, muszę spełnić jakieś specjalne warunki żeby pożywka sie nie popsuła ??
pzdr
Michał
Jaka to pożywka?

arek
Jest to pozywka Activit z Euro - Win-u
pzdr
Michał
Trzymaj szczelnie zamkniętą w lodówce.

arek
Ups....

Nie wiedziałem,że pożywke trzeba trzymać w lodówce :glupek:

Czy to się tyczy każdeo rodzaju pożywki???
Zarówno Activit jak i inne pożywki powinno się trzymać w chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte z dala od wody :)
Dzieki Winorobek!!!

Od tej pory bede o tym pamietal.
Ja akurat trzymam w lodówce tak jak i drożdże, ale myslę że pożywke spokojnie mozna trzymać w temperaturze pokojowej, ważniejsza jest jednak szczelność opakowania:)
Pożywki wieloskładnikowe z racji dodawanych do nich witamin i innych składników warto trzymać w miejscu chłodnym, suchym i ciemnym. Lodówka pasuje idealnie.
Jeśli chodzi o czysty fosforan dwuamonowy to pewnie wystarczy tylko suche miejsce.
Pozdrawiam Damian
To jak jesteśmy przy witaminkach to dodatkowo proponowałbym ciemne miejsce przechowywania:)
Cytat:Wysłane przez Reynevan
Pożywki wieloskładnikowe z racji dodawanych do nich witamin i innych składników warto trzymać w miejscu chłodnym, suchym i ciemnym. Lodówka pasuje idealnie.
Jeśli chodzi o czysty fosforan dwuamonowy to pewnie wystarczy tylko suche miejsce.
Pozdrawiam Damian

Dokładnie - podstawa to szczelne opakowanie. Pożywki są mniej wymagające od drożdży aktywnych ale samo napisanie trzymaj w pokoju nie wystarczy bo jeden zamknie ją w szafce i będzie ok. a drugi położy na kaloryferze.;)