Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: przesłodzony ryżowiec
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wytrawnych smakoszy.
Czas jakiś temu nastawiłem ryżowca wg. przepisu kolegi. Wszystko było OK, wino zlałem, poddałem klarowaniu. Problem zaczął się, bo postanowiłem sprawić sobie ... cukromierz. Sprawdziłem mój napitek i okazało się, że Blg. wynosi 23. Wg mnie "ździebko" za wysoko. Pić tego się raczej nie da, bo słodkie okrutnie. Poradźcie proszę co zrobić. Puszczać jeszcze raz z nową matką czy niestety zostawić dla teściowej i mało lubianych gości?
pozdrawiam. :niewiem:
A jaka jest zaw. alkoholu?


arek
Nie mam niestety zielonego pojęcia. Wyczytałem, że aby to obliczyć musiałbym posiadać dane początkowe. Niestety cukromierz kupiłem zbyt późno.
No ale to jest wino z ryzu a nie owoców? :chytry: Chyba wiesz ile czego dałeś?


arek
Podaj ile dałeś cukru i na jaki nastaw.
6 wody, 3 cukru, 1 ryżu, 2 cukry waniliowe, 2 cytryny10 dag drożdży zwykłych, przyprawy. Pracowało jakieś 5 tygodni.
Tak z grubsza:
3kg : 7,5L = 400g/L

400g - 230g = 170g/L

170 : 17 (const.) = 10% alc.

Możesz restartować ale musisz dodać wody.
Albo zrób drugie wino, wytrawne i zmieszaj oba.


arek
Dziękuję bardzo. Wybieram restart. A ile tej wody miało by być?
No a jakie to wino ma być?


arek
Deserowe, słodkie. ewentualnie półsłodkie. Z góry dziękuję za poradę.
Ile % alko?
12% powinna wystarczyć.
Rany, co to za przepis który na 12% alkoholu daje 400g/L cukru? :ysz:

Zastanawiałeś sie kiedyś nad używaniem sprawdzonych przepisów z forum? Albo nad używaniem drożdży winiarskich? :chytry:

Ile dodac teraz wody? Policz sobie cukry tak zeby wyszlo te 12% alk.

arek