Za zgodą DarkaRz umieszczam tutaj sposób liczenia zawartosci alkoholu w winie. Tak więc chyba wszystki niejasnosci się rozwieją :
.....Postaram Ci napisac w kilku punktach procedure tych pomiarów i przeliczen.
1. Mierzysz Blg moszczu (lub probki moszczu przy fermentacji miazgi) - moszcz musi byc odcedzony z czesci stalych i miec przy pomiarze temp. 20 st.C.
- wychodzi przykladowo 23 Blg
2. Odejmujesz poprawke na niecukry - jesli mierzysz czysty sok (moszcz) to 4 Blg, jesli z woda to liczbe 4 mnozysz przez wspólczynnik taki jak stosunek soku do calej objetosci, np.: soku 5 l, wody 7,5 l to: 5: (5+7,5)= 0,4 wiec poprawka na n iecukry = 4 x 0,4 = 1,6
3. Uzyskany wynik w Blg przeliczasz na g/l w przypadku gdy jest wiecej niz 10 Blg (jesli mniej to mozesz przyjac ze jest tyle g/l co Blg x 10).
Wyszlo nam 23-4 = 19 Blg
- to jest: 190 g cukru w 1000 g roztworu
1000 g roztworu sklada sie wiec ze 190 g cukru i 810 g wody
810 g wody to 810 ml
190 g cukru to 190 x 0,62 = 117,8 ml, w zaokr. 118 ml
wiec 1000 g roztworu zajmuje 118 + 810 = 928 ml objetosci,
zatem 190 g cukru znajduje sie w 928 ml,
to ile g cukru znajduje sie w 1000 ml (litrze) ?
190 g ---- 928 ml
X g ---- 1000 ml
X= 190 x 1000 / 928
X= 204,7 g/l w zaokr. 205 g/l
4. Moszczu, lub moszczu po fermentacji miazgi (lub soku z woda przed fermentacja) bylo np 20 L.
Trzeba obliczyc ile w tym bylo lacznie cukru:
205g/l x 20l = 4100 g = 4,1 kg
5. w trakcie fermentacji dodalismy jeszcze 4 kg cukru i 5 l wody,
tj. objetosc koncowa wzrosla do:
20l (poczatk.) + 5l (woda) + 4x0,62 (cukier dodany) = 25l+2,48l= 27,48l w zaokr. 27,5l
ilosc cukru wzrosla do: 4,1 + 4 = 8,1 kg
Jesli dodalismy juz wszystko to nawet jesli po I obciagu objetosc nastawu zmniejszy sie to nie ma to wplywu na obliczenia.
6. Obliczenie ilosci %.
Mierzymy Blg w calkowicie odfermentowanym winie, czyli gdy calkiem ustanie fermentacja, mozna nawet po sklarowaniu i kilku obciagach, ale koniecznie przed ewentualnym doslodzeniem na smak.
Zmierzylismy i wyszlo np. - 1 Blg
7. Ustalenie poprawek koncowych:
Niecukry: mielismy poczatkowo 20 l czystego moszczu a na koniec bylo wszystkiego 27,5 l, wiec 20/ 27,5 = 0,73,
- wiec poprawka 4 (dla czystego moszczu) x 0,73 = 2,9
Alkohol:
gdyby przefermentowal caly cukier byloby: 8100 g w 27,5l to w litrze 294,5 g , 294,5 : 16,9 = 17,4 %. Zalózmy, ze wyszlo 16%
16% x 0,1974 + 1,3 = 4,46 w zaokr. 4,5
wiec -1Blg - 2,9 + 4,5 = 0,6 Blg
czyli, ze w moszczu zostalo 0,6 x 10 = 6 g/l cukru.
Obliczylismy, ze w sumie wyszlo nam 8100 / 27,5 = 294,5 g/l
294,5 - 6 = 288,5 g/l
wiec 288,5 / 16,9 = 17,07 % mamy wiec 17% alkoholu i wino na pograniczu wytrawnego i pólwytrawnego (we Francji byloby pólwytrawne ale w Bulgarii np. wytrawne).....
No i przebrnęlismy