Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pektopol - użycie i przechowywanie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wreszcie znalazłem biowinoski pektopol,
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&str=4&gr...e1c3688db0
stąd mam kilka pytań:
- wyczytałem że 1-2 ml / 10 kg owoców, ale ile dać na 10 l już pracującego nastawu jabłkowego zrobionego z soku z sokowirówki 22 l, 10 l wody, 7kg cukru (skoro ilość (1-2 ml) potrafi "rozwalić" 10 kg owoców)
- co może się stać (z nim lub nastawem) jak pekto nie był przechowywany w temp. 4 st. tylko stał na półkach w geant niewiadomo jak długo (zakładając że ma jeszcze termin ważności).
- właśnie zauważyłem że kupiony przeze mnie dziś pektopol ma termin ważności 31.12.2005. Czyli no rzesz k. mać. :glowa_w_mur:
Zwracać i zrobić awanturę w sklepie czy może nic się nie stanie i można dodać do nastawu?
1. Daj ze 2 razy wiecej.
2. Nic sie nie stanie, najwyzej pekto nie zadziala i tyle...
3. Nic sie nie stanie, dodac do nastawu. Tez tak robie z przeterminowanym pekto i zazwyczaj dziala.
Data waznosci NIE JEST ograniczeniem bezwzglednym, wazne tylko aby nie uzywac produktu np 7 czy 10-cio letniego bo nie bedzie dzialal (albo bedzie dzialal slabo).
Nie dość że przeterminowany to jeszczcze nie przechowywany w lodówce. :kwasny:

Ja bym kupił nowy, w profesjonalnym sklepie.

arek
zwróciłem pekto do geant'a i zrobiłem małą awanturkę :P więc bardzo grzecznie przeposili i oddali kase. Postanowilem nie ryzykować i złożyłem zamówienie w eurowinie (szkoda mi mojego pierworodnego aby je skiepścić jakimś ścierwem).

moczymorda: myslisz że potrzeba aż tyle? Mnie się wydawało że skoro pekto ma mniej pracy niż przy rozwalaniu owocków to powinienem go dać znacznie mniej (zresztą strasznie wali to draństwo, i niechciałbym aby zmieniło smak wina). Dlatego zadałem to pytanie. A tu zonk.

Ale jak nikt nie będzie z Tobą polemikował to tak właśnie zrobie :)
pekto nie zmienia smaku wina, w każdym razie nie tak by np taka użytkowniczka wina jak ja to wyczuwała :chytry:
to jak w koncu jest z tym dawkowaniem?
2-4 ml / 10 l nastawu? Proszę o opinie :pomocy:
Daj pół mililitra na swoje 22 L fermentującego soku. Więcej nie bo sok już masz - teraz chodzi już tylko o uniknięcie e w e n t u a l n y c h kłopotów z klarowaniem się wina.

Ja taki kłopot miałem tylko z jednym jabłuszkowym. Po sprawdzeniu notatek oświeciło mnie, że to przez fermentowanie jabłek w miazdze. Ale to był celowy eksperyment, więcej już nie będę w ten sposób uzyskiwał moszczu z jabłek.
thx winnygrzemyk - pektopol dodany całe 0,5 ml
witam
mam pytanko bo nigdzie nie moge tego znaleźć: z czego robiony jest pektopol? przeczytałem na forum że nie jest chemią, więc z czego ze zwierząt? z jakichś roślin?
Cytat:Wysłane przez WĄTŁY
witam
mam pytanko bo nigdzie nie moge tego znaleźć: z czego robiony jest pektopol? przeczytałem na forum że nie jest chemią, więc z czego ze zwierząt? z jakichś roślin?

poczytaj tu http://www.pektowin.com.pl/index.php?q=p...enu=enzymy