Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: jak doprawiać??
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam takie debiutanckie pytanie, zamiarzam nastawic pierwszy miod. Chce zrobic miod obozowy doprawiany chmialem, gozdzikami i innymi przyprawami. zastanawiam sie kiedy i jak go doprawiac, czy wszystko w woreczku przy syceniu i pozniej wyrzucuc?? z czego domowym sposobem najlepiej zrobic taki woreczek??

i jak ma sie sprawa z doprawianiem miodow ktorych sie nie syci?? kiedy i jak sie je doprawia??
Dział "Miody pitne" zawiera 345 wątków a w nich 4029 wypowiedzi. Są też opisane podstawy na stronie głównej.
W większości przypadków wystarczy tylko użyć wyszukiwarki...

np.:

zastanawiam sie kiedy i jak go doprawiac, czy wszystko w woreczku przy syceniu i pozniej wyrzucuc??
---"Jeśli przygotowujemy miód korzenny to po ustaniu szumowania dodajemy w woreczku..." ( http://wino.org.pl/content/view/58/88/ )

oraz:
Forum > Miody pitne > Sycony? Nie sycony?
Forum > Miody pitne > Czemu płótno do przypraw i jaka MD.

z czego domowym sposobem najlepiej zrobic taki woreczek??
---np. Forum > Miody pitne > pytań kilka odnośnie dwójniaka

i jak ma sie sprawa z doprawianiem miodow ktorych sie nie syci?? kiedy i jak sie je doprawia??
---"Jeśli wytwarzamy miód niesycony a chcemy zastosować przyprawy, to..." ( http://wino.org.pl/content/view/58/88/ )


arek
Ja na początku robiłem z gazy kupionej w aptece.Kupowałem gaze jałową 1mx1m i wiązałem sznurkiem taki tobołek.Dobrze jest go obciążyć np: szklanymi kulkami, ponieważ w trakcie sycenia wypływa na powierzchnie.Możesz też z tej gazy uszyć woreczek(białą nitką-nie farbuje).Teraz używam gotowca z browamatora.