Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czy garnek ze stali nierdzewnej nadaje się na sycenie??
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Pytanie jak w temacie. I jeszcze jedno bo nie ma tego w przepisie. Czy jak sycimy miód t sycimy tylko miód, tzn. tylko trochę wody aby go rozpuścić i po syceniu dolewamy wody do tych przykładowych 10l, czy dajemy od razu dużo wody i potem już uzupełniamy mniej??? Dzięki za odpowiedzi.
Czy garnek ze stali nierdzewnej nadaje się na sycenie?
---tak

Czy jak sycimy miód t sycimy tylko miód...
---wode i tak warto przegotować więc można wszystko na raz. Potem też sie uzupełnia to co wyparowało.


arek
1.Tak
2.Sycimy całą brzeczkę, a w ostatniej fazie (20-30min) dodajemy przyprawy i uzupełniamy odparowaną wodę.
Bo zastanawia mnie jak ktoś robi duży nastaw to przecież musiałby mieć chyba jakis kocioł żeby to wszystko sycić z całą wodą. No chyba, że na raty....
no i właśnie dlatego zrobiłam niesycony, choć już mi przychodziły do głowy różne pomysły, z których ten by 10 kg miodu wrzucić do autoklawu był chyba najcelniejszy ....:diabelek:
Witam.
Jeśli sycimy sam miód to łatwiej jest go przypalić w garnku. Stąd też stosowniejsze wydaje się go rozcieńczyć.
Pozdrawiam, wisienka.
Cytat:Wysłane przez Aziz
No chyba, że na raty....
Właśnie tak.

Albo kupić gar 50L. Trzeba sie rozwijać. :diabelek:


arek
I wedle przepisu Ciesielskiego mieszać WIOSŁEM :big:
a propos sycenia to mam jedno pytanie, które nurtuje mnie od dawna a nigdzie nie znalazłem jasnej i prostej odpowiedzi a mianowicie:
- czy jak sycimy miód to płyny podgrzewamy do tem. ok.100st C
Cały czas mówi się o gotowaniu ale czy to gotowanie przerywamy przy max. 50, 80 czy 100st.:niewiem:
A jakie znaczenie ma czy 100 czy 80 stopni ?
Już powyżej 45 wszystko co cenne w miodzie ulega destrukcji . Gotuje się w takiej temperaturze aby nie wykipiało i nie burzyło się za bardzo. I do czasu aż przestanie się pienić .
Jedna tylko rada: Jeżeli masz gar z stali nierdzewnej kupiony na wagę - czyli z bardzo cienkiej blachy - to nie hajcuj miodu na pełnym gazie, bo sie przypali :P
mam gar z nierdzewni ale dobrej jakości, specjalnie szukałem dobrego a nie taniego i dlatego mój gar ma gruba blachę i póki co nie było najmniejszego problemu z syceniem miodu w wysokiej tem. Tak czy inaczej dzięki za info, będę spokojniejszy przy syceniu następnych miodów.:diabelek: