Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: problem albo przewrazliwienie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam
Na pocztaku wrzesnia wstawiłem wino z wisni mam 28 litrowy gonsioerk wiec kupiłem 12 kg wisni.
Wiśnie przemieliłem i miazge wrzucilem do gasiorka dopelniłem syropem cukrowym na ktory dałem 6 kg cukru
dodałem drożdzy do wina czerwonego i pożywki jest już prawie 2 miesiace wino pracuje.
Ale w soku wogóle nie czuć alkocholu.
Jak wczesniej robilem wino z ryżu to po takim czasie było już czuc alkochol nie wiem co żle robie.
Może nie powinienem trzymać owoców w nastawie ale u mnie w rodzinie zawsze sia tak robiło wino.
co mam począć teraz czy martwić się?
Sprawdź zaw. cukru.
do mierzenia zawartości zbił mi sie ale jest bardzo słodkie więc z czego alkochol ma robić.
jak dolałem przegotowanej wody jakiś 2 tygonie temu to wino zaczeło coaz bardziej intesywnie pracować
bez podania zawartości cukru (blg) niewiele można powiedzieć, a nowy cukromierz kosztuje 7 zł
a skoro jest slodkie to ma z czego % robic :)
Jak pracuje to daj mu święty spokój i poczekaj... a cukromierz kup przy okazji.