Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MIÓD i CYTRYNA
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam do Was pytanie w następujących sprawach:
1. Jak dosładzacie wino z DR miodem? Czy robicie to
w trakcie fermentacji (jeśli tak, to w jakich proporcjach
w stosunku do cukru?) czy dopiero po jej zakończeniu?
2. Czy zamiast kwasku stosuje ktoś cytrynę?
Czy ma to pozytywny w pływ na smak wina?
Jaka ilość soku z cytryny odpowiada 10 g kwasku?
Pozdrawiam.
Dosładzanie zawsze! następuje po zakończeniu fermentacji i ustabilizowaniu wina. Jeśli dasz miód w trakcie fermentacji, zostanie przerobiony na alkohol.
Ma pozytywny, jeśli lubisz posmak miodowy.
Na pozostałe pytania znajdziesz odpowiedź, poszukaj, wszystko już było.