02-12-2006, 12:04
Witajcie,
jak co tydzień w weekendowym wydaniu Wyborczej znajduje się dodatek z przepisami kulinarnymi. W dniu dzisiejszym znalazłem kilka ciekawych napojów alkoholowych. Oto one:
LIMONCELLO
Składniki:
1 litr spirytusu
9 dokładnie umytych i sparzonych cytryn
2 litry mleka (UHT 3,5%)
1,8 kg cukru
2 torebki cukru waniliowego
Wykonanie:
Osiem cytryn obierz jak najcieniej, tak aby przy zewnętrznej żółtej skórce pozostało jak najmniej białej. Ostatnią, nieobraną cytrynę kilkakrotnie nakłuj widelcem. Włóż do naczynia, dodaj spirytus, szczelnie zamknij, pozostaw na tydzień w temperaturze pokojowej. Codziennie mocno wstrząśnij naczyniem. Po tygodniu przecedź alkohol przez sitko wyłóżone gazą. Połącz mleko z cukrem, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. ostudź, połącz z cytrynowym spirytusem i cukrem waniliowym. Do chwili podania przechowuj w lodówce.
Włosi podają Limoncello po jedzeniu, dobrze oziębione, najczęściej w niedużych ceramicznych czarkach.
LIKIER KAWOWY
Składniki:
3 litry dobrego czerwonego wina
1 butelka rumu
75 dag brązowego cukru kandyzowanego
2 torebki cukru waniliowego
99 całych ziaren kawy
Wykonanie:
Wszystkie składniki wlej (lub wsyp) do nieprzeźroczystego szklanego lub naczynia, odstaw na 10 dni. Codziennie zamieszaj. Po 10 dniach wyjmij ziarenka kawy, a likier przelej do butelek. Podawaj dobrze schłodzony.
LIKIER PIWNY
Skladniki:
2 litry mocnego ciemnego piwa
1 kg cukru
2 laski wanilii
1,25 litra czystej wódki zbożowej
Wykonanie:
Wlej piwo do rondla, wsyp cukier, dodaj laski wanilii, dotuj 15 minut na małym ogniu. Ostudź, wymieszaj z wódką, przecedź do czystego naczynia przez wyparzone sitko wyłożone gazą. Gdy likier całkiem ostygnie, wlej go dobutelek. Wstaw do suchego, ciemnego miejsca, pij po 3 miesiącach.
Coś na deser:
MELON W BIAŁYM WINIE
Składniki:
2,5 kg niezbyt dojrzałego melona
1,5 litra białego wytrawnego wina (do delikatnego smaku melona trzeba wybrać wino lekkie, orzeźwiające, o sporej kwasowości. Może być Chardonnay, Vinho Verde albo Sauvignon Blanc)
1 kg cukru
3 łyżeczki goździków
3 laski cynamonu
cienko obrana skórka z 1 dokładnie umytej cytryny
Wykonanie:
Melona przekrój na pół, usuń pestki, z miąższu powycinaj kulki. Zalej winem, odstaw na noc. Następnego dnia zlej wino i zagotuj je z cukrem i pozostałymi składnikami. Kulki melonowe przełóż do słoików, pokryj winną zalewą, szczelnie zamknij i wstaw w chłodne i ciemne miejsce (do spiżarni lub lodówki) na kilka dni. Melony podaje się na deser - najlepiej smakują mocno schłodzone.
Coś do mięska:
PIJANE WINOGRONA
Składniki:
3 kg ciemnych winogron
1 szklanka octu winnego z czerwonego wina
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka Brandy
17 dag cukru
Wykonanie:
Umyte winogrona zagotuj z winem, octem i cukrem. Napełnij nimi dobrze umyte i wyparzone słoiki, dolej Brandy i szczelnie zamknij. Takie winogrona świetnie pasują do dziczyzny.
Pozdrawiam,
Marek
jak co tydzień w weekendowym wydaniu Wyborczej znajduje się dodatek z przepisami kulinarnymi. W dniu dzisiejszym znalazłem kilka ciekawych napojów alkoholowych. Oto one:
LIMONCELLO
Składniki:
1 litr spirytusu
9 dokładnie umytych i sparzonych cytryn
2 litry mleka (UHT 3,5%)
1,8 kg cukru
2 torebki cukru waniliowego
Wykonanie:
Osiem cytryn obierz jak najcieniej, tak aby przy zewnętrznej żółtej skórce pozostało jak najmniej białej. Ostatnią, nieobraną cytrynę kilkakrotnie nakłuj widelcem. Włóż do naczynia, dodaj spirytus, szczelnie zamknij, pozostaw na tydzień w temperaturze pokojowej. Codziennie mocno wstrząśnij naczyniem. Po tygodniu przecedź alkohol przez sitko wyłóżone gazą. Połącz mleko z cukrem, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. ostudź, połącz z cytrynowym spirytusem i cukrem waniliowym. Do chwili podania przechowuj w lodówce.
Włosi podają Limoncello po jedzeniu, dobrze oziębione, najczęściej w niedużych ceramicznych czarkach.
LIKIER KAWOWY
Składniki:
3 litry dobrego czerwonego wina
1 butelka rumu
75 dag brązowego cukru kandyzowanego
2 torebki cukru waniliowego
99 całych ziaren kawy
Wykonanie:
Wszystkie składniki wlej (lub wsyp) do nieprzeźroczystego szklanego lub naczynia, odstaw na 10 dni. Codziennie zamieszaj. Po 10 dniach wyjmij ziarenka kawy, a likier przelej do butelek. Podawaj dobrze schłodzony.
LIKIER PIWNY
Skladniki:
2 litry mocnego ciemnego piwa
1 kg cukru
2 laski wanilii
1,25 litra czystej wódki zbożowej
Wykonanie:
Wlej piwo do rondla, wsyp cukier, dodaj laski wanilii, dotuj 15 minut na małym ogniu. Ostudź, wymieszaj z wódką, przecedź do czystego naczynia przez wyparzone sitko wyłożone gazą. Gdy likier całkiem ostygnie, wlej go dobutelek. Wstaw do suchego, ciemnego miejsca, pij po 3 miesiącach.
Coś na deser:
MELON W BIAŁYM WINIE
Składniki:
2,5 kg niezbyt dojrzałego melona
1,5 litra białego wytrawnego wina (do delikatnego smaku melona trzeba wybrać wino lekkie, orzeźwiające, o sporej kwasowości. Może być Chardonnay, Vinho Verde albo Sauvignon Blanc)
1 kg cukru
3 łyżeczki goździków
3 laski cynamonu
cienko obrana skórka z 1 dokładnie umytej cytryny
Wykonanie:
Melona przekrój na pół, usuń pestki, z miąższu powycinaj kulki. Zalej winem, odstaw na noc. Następnego dnia zlej wino i zagotuj je z cukrem i pozostałymi składnikami. Kulki melonowe przełóż do słoików, pokryj winną zalewą, szczelnie zamknij i wstaw w chłodne i ciemne miejsce (do spiżarni lub lodówki) na kilka dni. Melony podaje się na deser - najlepiej smakują mocno schłodzone.
Coś do mięska:
PIJANE WINOGRONA
Składniki:
3 kg ciemnych winogron
1 szklanka octu winnego z czerwonego wina
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka Brandy
17 dag cukru
Wykonanie:
Umyte winogrona zagotuj z winem, octem i cukrem. Napełnij nimi dobrze umyte i wyparzone słoiki, dolej Brandy i szczelnie zamknij. Takie winogrona świetnie pasują do dziczyzny.
Pozdrawiam,
Marek