Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Parametry miodu do oceny Blg
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam miodosytników!

Właśnie jestem w trakcie fermentacji syconego trójniaka z miodu lipowego. Waga miodu wynosiła 1430g/L. Początkowy odczyt cukromierza to 33-34Blg (niestety przy skali do 24 trudno dokładnie odczytać). Po tygodniu Blg wynosił 28. Obecnie po niecałym miesiącu Blg wynosi 22. Jak można oszacować ilość alkoholu w miodzie?

Jakie przyjąć parametry miodu:
- ilość cukrów w litrze miodu w g/L
- ilość niecukrów w litrze miodu w g/L

Na razie założyłem wartości 1050g cukru w litrze miodu i 4g niecukrów (czyli jak dla soków owocowych).

Czyli dla Blg 33-34 wychodzi koło zera, dla Blg=28 -> 3%, a dla Blg=22 -> 6%. Dobrze liczę?
Witaj nixz.
W tej chwili masz od 7,7-8,5%.Poczytaj ten wątek:
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=722
Pozdrawiam.
Cytat:Wysłane przez alekor
Witaj nixz.
W tej chwili masz od 7,7-8,5%.Poczytaj ten wątek:
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=722
Pozdrawiam.

Dzieki wielkie :-) Po przeczytaniu całego wątku mam straszny metlik w głowie, ale 8% po miesiącu jest pocieszające :sloik:

Przy jakim Blg/% trójniak jest uznawany za najlepiej zrównoważony?