Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: rodzaje pozywek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
czesc

Ktore pozywki uwazacie za najlepsze do miodu?
chodzi mi glownie o skutecznosc :) i o jak najmniejszy wplyw na smak miodu.
(no chyba ze go poprawia :))

Czy wszystkie oparte sa na fosforanie amonu?
Ja takie stosowalem, ale taka mnie teraz naszla refleksja, ze po rozpuszczeniu pozywki w wodzie ma ona nieprzyjemny zapach jak mozna sie domyslic amoniaku. Moim zdaniem to zmienia troche zapach i smak miodu (wina).

Czy pozywka sluzy drozdzom do namnazania sie, czy ulatwia im przetwarzanie cukru na alkohol i CO2 ? (a moze jedno i drugie).

Pawel
Ktore pozywki uwazacie za najlepsze do miodu?
---kompleksowe. Ale warto mimo to dodawać też DAF.

Czy wszystkie oparte sa na fosforanie amonu?
---większość tak

po rozpuszczeniu pozywki w wodzie ma ona nieprzyjemny zapach jak mozna sie domyslic amoniaku. Moim zdaniem to zmienia troche zapach i smak miodu (wina).
---raczej nastawu. Pozywka nie jest czymś co sie dodaje i co jest potem w nastawie cały czas. Drożdże ją sukcesywnie pobierają i wbudowują w swoje ciała. Pod koniec ferm. nie ma jej już w nastawie (młodym winie/miodzie).

Czy pozywka sluzy drozdzom do namnazania sie, czy ulatwia im przetwarzanie cukru na alkohol i CO2 ? (a moze jedno i drugie).
---jedno i drugie


arek
dzieki za opowiedz, skrot DAF naprowadzil mnie na linka ktorego mi brakowalo, a byl tak nie daleko :)

http://wino.org.pl/content/view/132/114/

Pawel
Anka sugeruje, żeby przy miodaach nastawianych w trzech partiach najpierw użyć kompeksu a potem raz DFA.
Nastepnym razem tak zrobie, na razie po 5 dniach dodalem 2g DFA do dwojniaka (48 Blg).
Wydawalo mi sie ze nastaw pracuje wolno, wiec lekko zamieszalem, zrobilo sie z 5 cm piany :spoko: , wiec postanowilem przed dodaniem pozywki zamieszac troche mocniej i gdyby nie to ze mam do kuchni 3m zbieralbym miod z podlogi :) Teraz 12l nastawu przelalem do 25 litrowego balonika :D

Pawel