Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wiśniowe na miodzie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Niedawno robiłem czwórniaka, jednak mi nie wyszedł, fermetacja zatrzymała się po dwóch dniach :(. Postanowiłem przerobić to na coś lepszego (wino wiśniowe). Zrobiłem tak:
1.Do nastawu (250ml-experymentalny, 62,5 ml miodu, 187.5 ml wody) dolałem 250ml soku wiśniowego.
2. Dodałem nową matkę drożdżową, z powodu ciasnego budżetu w tym miesiącu dodałem doń Drożdże Babuni :)
3. Pseudo Wino ruszyło nazajutrz.

I tu pojawia się moje pytanie, winko to zostało nastawione cztery dni temu ;], ile może ono osiągnąć % i kiedy do jasnej anielki przestanie fermentować (aż się chce próbować, a tu przed końcem raczej nie skosztuje, nastaw na to za mały). Nie dodawałem cukru poza tym co był w miodzie, nie mam cukromierza i nie wiem ile tego cukru tam było... POMOCY ludzie dobrej woli ;]. Pozdrawiam :helo:
jak nie wiesz ile cukru bylo to ciezko bedzie ocenic ile ma % :)
Wyczytałem właśnie, że w miodach można spotkać średnio 79.3 % cukrów, tzw, w moim nastawie jest ok. 49.5625 ml (nie wiem ile w gramach :() cukru. Chciałbym osiągnąć coś w stylu 12%, ile się z tego miodu wytworzy ?? Jak mniej to dosłodze ;) Pozdro