Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Drożdże słabe i silne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Natknąłem się na stronę w Sieci, gdzie znajduje się przydatna - jak sądzę - tabela/zestawienie drożdży aktywnych. Swego czasu zastanawialiśmy się w jakimś topiku, jak zrobić miód słodki, ale stosunkowo słaby bez stosowania SO2 i - co najważniejsze - bez dosładzania miodu wytrawnego uzyskanego skutkiem fermentacji przy użyciu silnych drożdży. No i okazuje się, że w krajach bardziej cywilizowanych w sensie winiarstwa/miodosytnictwa domowego są drożdże tolerujące stosunkowo niskie procentaże. Nawet 11%! Pozazdrościć Pigwie :D
Co do temperatury, moge dodać, że 50°F = 10°C (najniższa granica temperaturowa jaka wystąpiła na stronie), a 95°F = 35°C (najwyższa granica temperaturowa jaka wystąpiła na stronie).
Więc ichniejsze Celsjusze jakby jednocześnie o połowę słabsze?
Korzystałem z progru ProMasch (dostępnego na http://www.promash.com), jest w tym programie przelicznik jednostek.

EDIT:

Kilka przeliczników:
0°F = -17,77°C
10°F = -12,22°C
20°F = -6,66°C
30°F = -1,11°C
40°F = 4,44°C
50°F = 10°C
60°F = 15,55°C
70°F = 21,11°C
80°F = 26,66°C
90°F = 32,22°C
Troche logiki jest w tym przeliczniku, mozna na pamiec sie nauczyc :cool: