Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Aromatyzowanie win z cytrusów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nastawiłem wino z cytryn z rodzynkami dosładzane miodem. Nadchodzi własnie pora pierwszego zlania i w tym właśnie okresie zakwitła mi cytryna, ma przepiękny nieco odurzający zapach. Mam ogromną ochotę dorzucić do nastawu choćby jeden kwiatek, lecz nie wiem czy aby nie jest trujący lub po prostu nie popsuje smaku wina. Jeśli ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie proszę o radę
Nie podpowiemm czy warto dodać kwiat cytryny, jednak poinformuj nas na forum:
-jak smakuje i jak się udało wino z cytryn (bez dodania kwiatu cytryny)
-czy dodałes kwiat cytryny i co z tego wyszło
Problem w tym, że to eksperymentalny 5 litrowy nastaw. Dzielenie go na dwie części jest bez sensu, poza tym nie mam takich baniaczków. Więc z dodaniem kwiatu nadal mam dylemat panienki z zamierzchłych czasów "chciałabym lecz boję się..."
O postępach wina cytrynowego napewno napiszę na forum, tym bardziej, że dobre winiarskie duszki ze wspomaganiem organoleptyki mówią mi iż będzie pyszne.