Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dobre bo domowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie Koleżanki i Kolegów
Minęły Święta i Nowy Rok przez mój dom przewinęło się wielu gości niektórzy z prezentami w postaci butelki wina. Do kolacji piliśmy niemieckie wino Spatburgunder Weissherbst rocznik 2005 Winko było dobre, ale wyczuwałem delikatny smak siarki. Po kolacji przyniosłem z piwnicy moje winko z wiśni rocznik 2005.Muszę przyznać z dumą,że nie było się, czego wstydzić. Winko było nie konserwowane 100% naturalne i smaczne Piszę o tym winie, dlatego, że przy jego produkcji poszedłem na łatwiznę i nie usunąłem z wiśni pestek Posmak pestek był w winku ledwo wyczuwalny i dodawał dodatkowego aromatu a nie drylując wiśni zaoszczędziłem sporo czasu i roboty
Podsumowując chciałem powiedzieć ( nie odkrywam tutaj Ameryki), że dobrze zrobione wino domowe owocowe wcale nie musi być gorsze od win markowych kupowanych w sklepach
Życzę wszystkim pomyślności w Nowym Roku i wiele satysfakcji z naszego hobby .
Bugi
Bym powiedzial ze domowe sa duzo lepsze :D
Wina domowe są lepsze bo:
1. Po pierwsze nie zawierają sztucznych dodatków ( siareczka)
2.Po drugie sami wiecie ze nie ma nic lepszego jak uczestniczyc w każdym etapie produkcji wina .
Od zbioru owoców poprzez fermentacje ,zlewanie aż po degustacje :slinka:
3.Nie ma nic przyjemniejszego jak przebywanie w piwnicy wypełnionej winkami własnej produkcji.

Pozdrawiam wszystkich winorobów!

"Wino jest rzeczą cudownie przeznaczoną dla człowieka, jeżeli zdrowy lub chory będzie je przyjmował w stosownej porze i umiarkowanie." Hipokrates.
Domowe jest lepsze bo w każdą butelkę wkłada się serce. Dostawałem nie raz propozycję sprzedaży moich win. Zawsze odpowiadam tak samo :
- To są moje dzieci.
- Dzieci się nie sprzedaje.
at 1. Z tą siareczką róznie bywa, sporo winiarzy lubi ją stosowac
at 2 i 3 Racja!

Przy odrobinie szczęścia i doświadczenia można zrobić wino, kótre nam bardziej smakuje niż sklepowe i to wystarczający powód, żeby się starac. Są też takie wina, kótre bardziej mi smakują kupowane lub też nie mam możliwości ich zrobić w domu. Ale ortodoksyjny nie jestem i sklepowe tez pijam.
Cytat:Wysłane przez robkiz
at 1. Z tą siareczką róznie bywa, sporo winiarzy lubi ją stosowac

Lubi nie lubi , czasami wymaga tego procedura :chytry: bo nie powiem "technologia."
Racja Seal, czasem trzeba, czasem nie posiarkujesz nie pojedziesz ze tak sparafrazuję

Oleńka i Maciuś

Cytat:Wysłane przez Robert12357
1. Po pierwsze nie zawierają sztucznych dodatków ( siareczka)

Tak jak poprzednicy - często i gęsto wina domowe się siarkuje. Odpowiednie dawki w odpowiednich momentach produkcji nie mają wpływu na walory wina.

Wina ze sklepu dopiero powyżej pewnej ceny zaczynają być zbliżone organoleptycznie do domowych. Cena owa jest różna - w zależności od umiejętności winiarza ...

Pozdrawiamy przedślubnie
Ola i Maciek
Cytat:Wysłane przez Oleńka i Maciuś
Wina ze sklepu dopiero powyżej pewnej ceny zaczynają być zbliżone organoleptycznie do domowych. Cena owa jest różna - w zależności od umiejętności winiarza ...

:1miejsce:
Cytat:Wysłane przez Oleńka i Maciuś

Bardzo zgrabna uwaga. Elegancko oddaje sedno sprawy.