Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Obliczenia Bllg, zawartosci cukru i alkoholu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Korzystajc z porad Jozefa http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...1#pid13001
postanowilem pobawic sie obliczeniami moich nastawow:

A) trojniak przepisowy dokladny 1 cz.(3.3L) miodu 2 cz. wody (6,7L)
B) trojniak mocnijeszy zawartosc miodu (3,4L) + woda (6L)

1. Podzial w proporcjach na 1L
A) Trójniak1 to 1 cz. (0,333) obj. miodu + 2 cz. (0,666) obj. wody.
B) Trojniak2 to 1 cz. (0,362) obj. miodu + miniej niz 2 cz. (0,638) obj. wody.

Przyjmujemy ze gęstosc miodu to ok. 1,45 kg/l. Zawartosc cukru w miodzie to ok. 80% wagowo.

2. Obliczmy parametry startowe takiej brzeczki:
A) Masa 1 l brzeczki = masa miodu(333x1.45=483)+ masa wody(666) = 1149 g
B) Masa 1 l brzeczki = masa miodu(362x1.45=525)+ masa wody(638) = 1163 g

3.
A) ilosc cukru w 1 l brzeczki = masa miodu(483) x zaw. cukru(80%) = 386 g
B) ilosc cukru w 1 l brzeczki = masa miodu(525) x zaw. cukru(80%) = 420 g

4.
Gęstosc brzeczki w st. Bllg = 100 x masa cukru / masa brzeczki
A) 100 x 386 / 1149 = 33,6 Bllg (z pomiarow areometrem wyszlo 34)
B) 100 x 420 / 1163 = 36,1 Bllg (z pomiarow areometrem wyszlo 36)
wiec moj miod w przyblizeniu spelnia zalozne wlasciwosci z pkt. 1

5.
Obliczamy Bllg w momencie gdy stężenie alkoholu osiągnie np. 15%.
Na 15% alk. w 1 l drożdże muszą przerobic 15x16,7=250g cukru.
Wtedy 1 l miodu pitnego będzie zawierał:
A) 150 ml alkoholu (120 g), 136 g cukru ( 82 ml), 768 ml wody = razem 1000 ml (1024 g)
B) 150 ml alkoholu (120 g), 170 g cukru (102 ml), 748 ml wody = razem 1000 ml (1038 g)

6.
A) Gęstosc miodu w st. Bllg = 0,024x266/1,024 = 6,2 Bllg
B) Gęstosc miodu w st. Bllg = 0,038x266/1,038 = 9,7 Bllg

Odpowiedź:
Miód trójniak1 zawierający 15 % alkoholu posiada gęstosc ok. 6,2 st.Bllg
Miód trójniak2 zawierający 15 % alkoholu posiada gęstosc ok. 9,7 st.Bllg

Pytania:
I. Wszystko rozumiem poza pkt. 6, Skad sie wzial taki wzor?
dlaczego nie obliczamy Bllg wg. pkt 4. czyli
A) 100 x 136 / 1024 = 13,3 Bllg
B) 100 x 170 / 1038 = 16,4 Bllg

II. Czy jesli 1L trojniaka1 wazyl przed fermentacja
1149g (483g cukru + 666g H2O + 0g C2H5OH) a po zakonczeniu fermentacji
1024g (136g cukru + 768g H2O + 120g C2H5OH) to znaczy
1149g-1024g=125g ze tyle ubylo go? albo cos zle licze, albo tyle wazy CO2 :niewiem:

III. korzystajac z tabelki przedstawionej przez niezastapionego :spoko: Jozefa
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...8#pid13338
zastanawiam sie nad powstala roznica w ilosci alkoholu przy roznych poczatkowych Bllg, np.
Bllg 39 (27,3%) - Bllg 30 (20,3%) = 7%
Bllg 19 (12,9%) - Bllg 10 ( 7,4%) = 5.5% ??

troche dlugie wypracowanie, ale licze na Wasza pomoc

Pawel