Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: fermentacja a rodzaj pozywki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
czytalem tematy dotyczace pozywek ale nie znalazlem odpowiedzi na te konkretnie pytania, a bardzo mnie to interesuje - czy ktos zauwazyl jakies roznice przy fermentacji stosujac rozne pozywki - czy te pozywki kompleksowe sa duzo lepsze od zwyklego fosforanu dwuamonowego? czy jest sens doplacac do tych drozszych pozywek?
Przeczytaj pierwszy numer "Winiarza", link gdzieś na forum jest.

Kurde, trzeci wątek jaki dzisiaj czytam, i we wszystkich trzech autorzy nie używają dużych liter - jakaś nowa moda nastała? ;)
Nowa nie nowa tak jakoś wychodzi, nie zawsze przy szybkim pisaniu zadziała przycisk "Shift" - w każdym bądź razie tak jest u mnie. Reasumując nie zawsze zwracam na to uwagę.:diabelek:
Nie ma WIĘKSZEGO sensu dopłacać do droższych pożywek.
Z tymi pożywkami, to jest tak: jeśli nie ma zbyt bogatego środowiska (czytaj: nastawu/brzeczki miodowej) w papu (drożdże nie tylko cukru potrzebują do życia) dla drożdży, to lepsze są pożywki kompleksowe. Z tym ,że jeśli w środowisku ubogim w papu damy pożywki kompleksowej, to w następnym razem już nie dajemy pożywki kompleksowej, tylko DAF, bo drożdże już się namnożyły , do tego urosły silne, piękne i zdrowe, to nie potrzeba im nic więcej do szczęścia jak tylko DAF'u :)

To tak obrazowo, żebyś zrozumiał istotę rzeczy :)
W niektórych ciężko fermentujących nastawach np. z jagód , poniekąd też z kwiatów bzu sprawdzają się pożywki wzbogacone w wit B (B1).
Właśnie ostatnio się zastanawiałem do czego służy ta wit. B w pożywce Biowinu
Aby nastaw zamienił się w wino potrzebna jest odpowiednia ilość komórek drożdży. Ta dostarczona wraz z zaczynem jest z reguły niewystarczająca dla zapewnienia prawidłowego przebiegu fermentacji - drożdże muszą zwiększyć swoją liczebność poprzez pączkowanie, często kilkukrotne. Każde nowe pokolenie powstaje z substancji zawartych w rodzicielskich komórkach pobranych z nastawu. Jeśli nastaw jest ubogi w pożywki - substraty do produkcji nowych pokoleń szybko się wyczerpią i fermentacja będzie przebiegała przy zmniejszonej liczbie komórek drożdży - tzn. wolniej lub nawet zatrzyma się przedwcześnie. Niestety nawet nastawy gronowe (a więc bez dodatku wody) mogą być ubogie w składniki odżywcze, a tym bardziej nastawy owocowe, które są zazwyczaj rozcieńczone wodą (nie wspominając o winach zbożowych [bez zacierania] lub kwiatowych gdzie nie ma w ogóle soku owocowego). Dlatego częstą przyczyną problemów z fermentacją są niedobory substancji odżywczych.

Rodzaje pożywek:

-DAF (di-amonu fosforan) - najpopularniejsza pożywka, dostarczająca azotu oraz fosforu, stosowana zazwyczaj w dawkach 0,25-0,5g/L. Jest ona jednocześnie najtańsza, gram kosztuje od 4 do 7 groszy. W zupełności wystarcza do wzbogacania nastawów z owoców.

-pożywki kompleksowe (np. Fermaid K, Activit, Maxaferm) - oprócz DAFu zawierają też frakcje drożdży, witaminy; ich skład jest ściśle dopasowany do potrzeb drożdży. Dawki nieco mniejsze niż DAF. Są za to od dwóch do kilku razy droższe. Wskazane szczegolnie jako dodatek przy wyrobie win bez owoców np. z całych ziaren zbóż, win kwiatowych oraz miodów.

Cytat:Wysłane przez Muminek
czy ktos zauwazyl jakies roznice przy fermentacji stosujac rozne pozywki
Jak wspomniał Mikaszek, ściągnij sobie to - WINIARZ POLSKI nr 1 i przeczytaj ostatni artykuł (o wpływie dodatków/pożywek na tempo rozwoju drożdży oraz tempo samej fermentacji).

Na stronie głównej jest też praca o różnych dodatkach, niekoniecznie stosowanych w winiarstwie ale nieźle obrazuje działanie pożywek na drożdże - WPŁYW MODYFIKACJI NASTAWU NA TEMPO FERMENTACJI DROŻDŻY WINIARSKICH AN.KA B

arek
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi - nie wiem czy dobrze wywnioskowalem, ale z podanych materialow dowiedzialem sie ze DAF w zupelnosci wystarczy i ze nie ma jakichs kolosalnych roznic miedzy pozywkami - i o to mi chodzilo

moonjava - moje uznanie za prowadzone badania
Dobrze wywnioskowałeś ;)
Czyli że DAF jest absolutnie wszystkim czego drożdże potrzebują do rozmnażania?? Czy przy robieniu md na wodzie z cukrem (100g/l) i dodanym tylko DAFem drozdze nie będą w jakiś sposób upośledzone i nie będzie im czegoś brakowało?? czy drożdże składają się tylko z azotu, fosforu, węgla, wodoru i tlenu??
Cytat:Wysłane przez Muminek
nie wiem czy dobrze wywnioskowalem, ale z podanych materialow dowiedzialem sie ze DAF w zupelnosci wystarczy i ze nie ma jakichs kolosalnych roznic miedzy pozywkami
Kolosalne one moze nie sa ale raczej istotne (wykres 1 na str. 12 Winiarza Polskiego; zwłaszcza do 60-tej godziny). Ale jak zwykle decyzja nalezy do samego winiarza.

Cytat:Wysłane przez Qwet
Czyli że DAF jest absolutnie wszystkim czego drożdże potrzebują do rozmnażania??
Nie.

Czy przy robieniu md na wodzie z cukrem (100g/l) i dodanym tylko DAFem drozdze nie będą w jakiś sposób upośledzone i nie będzie im czegoś brakowało??
Raczej bedzie ale specjalnie uposledzone to one nie beda. Wybor nalezy do Ciebie, to jak z autem, mozesz dodawac ulepszacze do paliwa jak tankujesz ale mozesz tez ich nie dawac i auto pojedzie. :)

czy drożdże składają się tylko z azotu, fosforu, węgla, wodoru i tlenu??
Nie. :)

arek
Jeszcze mają .. jądro, błony komórkowe, ..aminokwasy..jeszcze można dodać połowę tablicy Mendelejewa - sporo tego, mimo, że to ..grzyby..
Pozdrówka.:lol:
ps: Moon, miło Cię "widzieć",:buziak: