Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: czeski link ...ale jaki pyszny :)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Moi drodzy!
Poszukując w sieci form typu Kadova (przygotowania do produkcji goudy trwają!), znalazłam bardzo apetyczną stronkę - z Czech chyba rodem. W niej urokliwa piwniczka , ser wędzony w liściach winorośli i dwa filmiki z Sardynii. Spójrzcie, proszę - czyż to nie piękne ?

http://www.namlate.com/syry/newsyry01.htm
To jest cudne. A ten ser wędzony w liściach winogron to fantastyczny, a jakże prosty sposób na przygotowanie ciekawej potrawy:jezor:
Hmm... ciekawe rozwiązanie dojarni, w tym filmiku o nowoczesnym wyrobie sera na Sardynii, jeszcze takiego nie widziałem. :spoko:


arek
... :) już dość dawno temu przeprowadziłem pewien "eksperyment z wędzeniem sera" :) ... wedziłem ser z dodatkiem leśnych grzybów w kiełbaśnicy, ... wyszło takie sobie, niespecjalnie :(
... wędzenie w liściach winogron mnie jednak znowu zachęciło i przystąpię w tym roku do następnych prób :) ... o efektach oczywiście powiadomię :)

pozdrawiam serdecznie
Tak sobie myśleliśmy z Farmerem nad wykorzystaniem liści roślin..głębiej osadzonych w kulturze polskiej. A wersja z liśćmi chrzanu lub czarnej porzeczki ?
To może być świetny pomysł. Ja bym się nawet pokusiła o dodanie czarnych porzeczek do środka wędzonego sera, a co tam!
Wędzony ser.

Odświeżam temat, bo bardzo smaczny, a przy tym bajecznie prosty.
Ser żółty, np. gouda, zetrzeć na tarce. Dodać trochę świeżych ziół( u mnie lebiodka, szałwia i bazylia). Druciane naczynie przeznaczone do frytek, wyłożyć liśćmi winogronowymi, przełożyć ser z ziołami, na wierzchu umieścić parę plastrów cebuli i uwędzić w wędzarni.
Przy okazji podrawiam serowarów oraz wszystkich wielbicieli serów wszelakich
O ile można to prosił bym zdjęcie sera już po wyciągnięciu z naczynia , na pewno dobrze smakowało;)
Elu, nie zechciałbyś w weekend spotkać się na Twojej działeczce, nie przypadkiem??? W celu wyprodukowania takiego smakołyku??
Mamy sos do sera z przepisu Mychy:lol:

BiP
Cytat:Wysłane przez maxim
O ile można to prosił bym zdjęcie sera już po wyciągnięciu z naczynia , na pewno dobrze smakowało;)

Przykro mi bardzo, ale nie mam zdjęcia sera w przekroju, bowiem został bardzo szybko pochłonięty. Obiecuję następnym razem bardziej szczegółowe zdjęcia. Tymczasem można "przekrój" obejrzeć tu:
http://www.namlate.com/syry/newsyry01.htm

pozdrawiam
Dziękuję serdecznie za wskazówkę :uff:
Cytat:Původně zaslal: Favita
Wędzony ser.

Odświeżam temat, bo bardzo smaczny, a przy tym bajecznie prosty.
Ser żółty, np. gouda, zetrzeć na tarce. Dodać trochę świeżych ziół( u mnie lebiodka, szałwia i bazylia). Druciane naczynie przeznaczone do frytek, wyłożyć liśćmi winogronowymi, przełożyć ser z ziołami, na wierzchu umieścić parę plastrów cebuli i uwędzić w wędzarni.
Przy okazji podrawiam serowarów oraz wszystkich wielbicieli serów wszelakich


dobrze ze tebie smakowal...
P.
http://www.namlate.com



[Obrazek: s18.jpg]
Paprika, chilli, majoran, vegeta, -trocha porek (lauch)

[Obrazek: s17.jpg]
Surart, dzięki za piękne zdjęcia:tuptup:

pozdrawiam
zjadłoby się:slinka:
No to co do roboty:jedzenie:
Może to i jest bajecznie proste - pod jednym, podstawowym warunkiem - trzeba mieć wędzarnię.... :kwasny:
Tylko mi znowu ślinka poleciała.... :(

Oleńka i Maciuś

Cytat:Wysłane przez Favita
Surart, dzięki za piękne zdjęcia:tuptup:

pozdrawiam

... ale niewymiarowe. :diabelek:
Surart jest z Czech i zapewne nie do końca rozumie nasz regulamin. Odrobinę wyrozumiałości:):):)

pozdrawiam serdecznie
Ja mu calkowicie wybaczam, bo takich serow w zyciu nie widzialem ( o smakowaniu nie wspomne) a forum sie od tego nie zawali. Zaczelo mi w brzuchu burczec, choc jestem po sutym sniadaniu. A jadlem niezly irlandzki Cahill, ale kudy mu do tych na obrazkach.:slinka:
Megana, wędzenie w domu jest możliwe i stos. proste.
Potrzebny jest duży garnek z dobrze dopasowaną pokrywka,dużo folii alu. podstawka do got. na parze ,mączka lub drobne i koniecznie wilgotne/a trociny wędzarnicze.
Gar należy wyłożyć folią podwójnie, wysypać na dno wiórki można dodać trochę ziół lub herbaty , słyszałem też o ryżu czy cukru ale tu byłbym ostrożny. Na to postawić wkładkę do got. na parze taką wachlarzowo rozkładaną a na nią koszyczek z serem. Nad całością zamknąć brzegi folii i zawinąć je dwu lub trzykrotnie nałożyć pokrywkę i postawić na maleńki gaz , pół godziny powinno wystarczyć.