Moi drodzy!
Poszukując w sieci form typu Kadova (przygotowania do produkcji goudy trwają!), znalazłam bardzo apetyczną stronkę - z Czech chyba rodem. W niej urokliwa piwniczka , ser wędzony w liściach winorośli i dwa filmiki z Sardynii. Spójrzcie, proszę - czyż to nie piękne ?
http://www.namlate.com/syry/newsyry01.htm
To jest cudne. A ten ser wędzony w liściach winogron to fantastyczny, a jakże prosty sposób na przygotowanie ciekawej potrawy

Hmm... ciekawe rozwiązanie dojarni, w tym filmiku o nowoczesnym wyrobie sera na Sardynii, jeszcze takiego nie widziałem.
arek
...

już dość dawno temu przeprowadziłem pewien "eksperyment z wędzeniem sera"

... wedziłem ser z dodatkiem leśnych grzybów w kiełbaśnicy, ... wyszło takie sobie, niespecjalnie
... wędzenie w liściach winogron mnie jednak znowu zachęciło i przystąpię w tym roku do następnych prób

... o efektach oczywiście powiadomię
pozdrawiam serdecznie
Tak sobie myśleliśmy z Farmerem nad wykorzystaniem liści roślin..głębiej osadzonych w kulturze polskiej. A wersja z liśćmi chrzanu lub czarnej porzeczki ?
To może być świetny pomysł. Ja bym się nawet pokusiła o dodanie czarnych porzeczek do środka wędzonego sera, a co tam!
Wędzony ser.
Odświeżam temat, bo bardzo smaczny, a przy tym bajecznie prosty.
Ser żółty, np. gouda, zetrzeć na tarce. Dodać trochę świeżych ziół( u mnie lebiodka, szałwia i bazylia). Druciane naczynie przeznaczone do frytek, wyłożyć liśćmi winogronowymi, przełożyć ser z ziołami, na wierzchu umieścić parę plastrów cebuli i uwędzić w wędzarni.
Przy okazji podrawiam serowarów oraz wszystkich wielbicieli serów wszelakich
O ile można to prosił bym zdjęcie sera już po wyciągnięciu z naczynia , na pewno dobrze smakowało

Elu, nie zechciałbyś w weekend spotkać się na Twojej działeczce, nie przypadkiem??? W celu wyprodukowania takiego smakołyku??
Mamy sos do sera z przepisu Mychy
BiP
Cytat:Wysłane przez maxim
O ile można to prosił bym zdjęcie sera już po wyciągnięciu z naczynia , na pewno dobrze smakowało
Przykro mi bardzo, ale nie mam zdjęcia sera w przekroju, bowiem został bardzo szybko pochłonięty. Obiecuję następnym razem bardziej szczegółowe zdjęcia. Tymczasem można "przekrój" obejrzeć tu:
http://www.namlate.com/syry/newsyry01.htm
pozdrawiam
Dziękuję serdecznie za wskazówkę

Cytat:Původně zaslal: Favita
Wędzony ser.
Odświeżam temat, bo bardzo smaczny, a przy tym bajecznie prosty.
Ser żółty, np. gouda, zetrzeć na tarce. Dodać trochę świeżych ziół( u mnie lebiodka, szałwia i bazylia). Druciane naczynie przeznaczone do frytek, wyłożyć liśćmi winogronowymi, przełożyć ser z ziołami, na wierzchu umieścić parę plastrów cebuli i uwędzić w wędzarni.
Przy okazji podrawiam serowarów oraz wszystkich wielbicieli serów wszelakich
dobrze ze tebie smakowal...
P.
http://www.namlate.com
![[Obrazek: s18.jpg]](http://www.namlate.com/2007/fotops/s18.jpg)
Paprika, chilli, majoran, vegeta, -trocha porek (lauch)
![[Obrazek: s17.jpg]](http://www.namlate.com/2007/fotops/s17.jpg)
Surart, dzięki za piękne zdjęcia
pozdrawiam
zjadłoby się

No to co do roboty

Może to i jest bajecznie proste - pod jednym, podstawowym warunkiem - trzeba mieć wędzarnię....

Tylko mi znowu ślinka poleciała....

Cytat:Wysłane przez Favita
Surart, dzięki za piękne zdjęcia
pozdrawiam
... ale niewymiarowe.

Surart jest z Czech i zapewne nie do końca rozumie nasz regulamin. Odrobinę wyrozumiałości


pozdrawiam serdecznie
Ja mu calkowicie wybaczam, bo takich serow w zyciu nie widzialem ( o smakowaniu nie wspomne) a forum sie od tego nie zawali. Zaczelo mi w brzuchu burczec, choc jestem po sutym sniadaniu. A jadlem niezly irlandzki Cahill, ale kudy mu do tych na obrazkach.

Megana, wędzenie w domu jest możliwe i stos. proste.
Potrzebny jest duży garnek z dobrze dopasowaną pokrywka,dużo folii alu. podstawka do got. na parze ,mączka lub drobne i koniecznie wilgotne/a trociny wędzarnicze.
Gar należy wyłożyć folią podwójnie, wysypać na dno wiórki można dodać trochę ziół lub herbaty , słyszałem też o ryżu czy cukru ale tu byłbym ostrożny. Na to postawić wkładkę do got. na parze taką wachlarzowo rozkładaną a na nią koszyczek z serem. Nad całością zamknąć brzegi folii i zawinąć je dwu lub trzykrotnie nałożyć pokrywkę i postawić na maleńki gaz , pół godziny powinno wystarczyć.