Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Sprawozdanie z montażu piwniczki u m10dy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wraz z kolegą m10dy, pewnego pięknego dnia postanowiliśmy u niego w piwnicy zmontować mały zakątek winiarski. Poniżej przedstawię jak powoli powstawała "Jędrna Piwnica".

Stoły powstały z ścianek bocznych od automatów grających (jukebox)- tak więc było trochę roboty, żeby pozbyć się nitów i kratek wentylacyjnych. Na szczęście m10dy miał siłę i dobrą wiertarkę
[Obrazek: dsc00579.jpg]

Na tym zdjęciu widać jak m10dy wierci w nicie (nit) ja trzyma główkę nita aby się nie kręciła. Robota ciężka i upierdliwa ale trzeba było zrobić żeby nie uszkodzić balonów.
[Obrazek: dsc00581.jpg]

Tylne płyty też miały jakieś gwoździe, warto je usunąć bo inaczej podczas cięcią lecą wielkie iskry i kawałki metalu :glowa_w_mur:
[Obrazek: dsc00610.jpg]

Należy pamiętać przede wszystkim o bezpieczeństwie - okulary anty gwoździowe.
[Obrazek: dsc00611.jpg]

Oczywiście bez kobiet nic nie da się zrobic, Kaja czyli moje +1 jako prawdziwy budowlaniec wykonała wszystkie obliczenia oraz rysunki bezpośredni na elementach. Bez niej cieżko by było.
[Obrazek: dsc00612.jpg]

A to już pierwsza część półeczek na wina, ponieważ płyta z tyłu ma ponad centymetr grubości udało nam się na niej spalić wiertarkę oraz otwornice.
[Obrazek: dsc00613.jpg]

Kolejne dziury zrobiliśmy już za pomocą wyrzynarki, otwory "namalowane" zostały za pomocą wkrętarki oraz wcześniej spalonej otwornicy.
[Obrazek: dsc00614.jpg]

Ponieważ nie mieliśmy jeszcze fachu w rękach prace szły wolno a same otwory było lekko koślawe.
[Obrazek: dsc00618.jpg]

Jakoś bez strat w palcach oraz innych członkach prace powoli postępowały, przy okazji w wyrzynarce ułamaliśmy kilka piłek.
[Obrazek: dsc00620.jpg]

Małe zbliżenie na otwory. Płyta ta pochodziła ze starej szafy, przecięta
w pół idealnie pasowałą do naszego zastosowania.
[Obrazek: dsc00621.jpg]

Oto efekt końcowy wiercenia, teraz należy teraz zrobić przednie podpórki.
[Obrazek: dsc00624.jpg]

Jeszcze jedenp poglądowe zdjęcie, teraz zbieramy myśli i robimy dalej.
[Obrazek: dsc00625.jpg]

Jak się okazało w kotłowni znaleźliśmy stare półki, po kilku cięciach na tarczówce wszystko idealnie się wpasowało.
[Obrazek: dsc00628.jpg]

A to już efekt końcowy po sprzątnięciu gruzów i innych odpadków
[Obrazek: dsc00629.jpg]

Pozostało teraz powoli zapełnić piwniczkę balonami
[Obrazek: dsc00630.jpg]
Jeszcze kilka słów komentarza:

Po pierwsze piwnica powstała wyłącznie z odpadków (recycling) oczywiście poza gwoździami, śrubkami itp. Prace trwały kilka tygodni, bo była to stara piwnica na węgiel, bardo pomocny okazał się Tatu m10dy, który sam położył kafelki, nie mówiąc już o usunięciu pyłu węglowego - dziękujemy.

Do zrobienia została jeszcze elektryka - bo na razie nie ma kontaktu i wisi goła żarówka, oraz internet - no bo jak bez neta :P

Jednym z większych błędów było zakupienie tandetnych narzędzi - otwornice, końcówki do wkrętarki. Jak się okazało płyty pilśniowe stawiły dość duży opór. W efekcie spaliliśmy wiertare, oraz zniszczyliśmy około 8 końcówek.

Dla osób które będą chciały zadziałac w pdobny sposób proponuje zakup maseczek na twarz - ilosć pyłu jest nieskończenie wielka, bez wody do chłodzenia ciałą oraz narzędzie też się nie obejdzie.

Praca daje satysfakcje - polecam ludziom którzy mają trochę czasu, przy piwku z kumplem bardzo fajnie się pracuje.
A może jakiś dział by mógł powstać gdzie byśmy mogli wszyscy pokazywać swoje piwniczki, strychy, szafy i inne zakamarki...:)

:brawo: A tak wogóle to gratulacje piwniczki
Cytat:Wysłane przez GregoryCo
A może jakiś dział by mógł powstać gdzie byśmy mogli wszyscy pokazywać swoje piwniczki, strychy, szafy i inne zakamarki...:)

Chlast...

"Inne zakamarki" :lol:
... no nie wiem, czy pokazywanie zakamarków nie naruszy zasad forum :big:
Wiem Wiem nie szukałem ale mi chodzi o dział a to tylko wątek:tancze:

Mordimer chyba wiesz o co mi chodzi:rotfl:

Skrzych

Cytat:Wysłane przez s2x
[...]
bez wody
[...]

Bójcie się Boga... mam nadzieję, że myśleliście o winie;)

Krzysztof
Normalnie jestem pod wrażeniem :brawo:
Chyba wreszcie zmobilizuję moją drugą połówkę, by coś takiego też zrobił w naszej mikro- i pseudo-piwniczce [pseudo- bo niestety na poziomie domu, więc temperatura minimalnie tylko niższa od pokojowej, niestety ...]

Miłego dnia
Hanka
podziwiam Was za upór nad stojakiem na wino - tyle roboty. Ja robiłem w bardziej prosty sposób.
Jeszcze parę tygodni i mnie też czeka podobny remont, tylko w pojedynkę. Materiały już mam kwestia wolnego czasu.
Gratuluję własnego kąta.
Bardzo ładna piwniczka. Gdy robiłem swoją również miałem problem z tanimi narzędziami - co prawda rozwaliłem tylko jedną (tanią polską) otwornicę ale zawziąłem się ( wyrzynarką wychodziło mi koślawo, a chciałem pochwalić sie przed żoną) więc kupiłem nową - droższą i lepszą otwornicę made in germany, która przeżyła cały remont w nienaruszonym stanie. Reasumując - jeżeli ktokolwiek planuje remont piwniczki na wina nie powinien oszczędzać na narzędziach. :chytry::diabelek:
Gratuluje:spoko:
Niedługo też dorobię się piwniczki(czerwiec):jupi:
Będę miał wtedy wolne, więc postaram się dokładnie zrelacjonować procesy adaptacyjne(materiały też będą z recyclingu, ale o narzędzia postaram się najlepsze)
Ja już mam przygotowaną pulkę, tylko skręcić, ale czekam do wiosny a raczej wczesnego lata. A pomysł z osobnym działem jest interesujący.
Cytat:Wysłane przez ice77
A pomysł z osobnym działem jest interesujący.

W sumie fakt....
Teraz informacje o sprzęcie są w "Podstawach... " a piwniczki, gdzieś ... tam....

Można by w sumie dodać dział "Pracownia winiarza",
gdzie możnaby dyskutować o i prezentować : prasy, dymiony, korkownice, piwnice, pracownie, fermentatory, rurki, korki, kosze, półeczki, butelki, kapsle, wężyki, naczynia, dest... :nie_powiem: nie... tego nie, garnki, mieszacze wiertarkowe, sokowirówki, blendery, wyciskarki, malaksery, szmery, bajery, fleki i buzery...

... i butelka rumu.

Jak sery mają swój dział to takie utensylia chyba też mogą :chytry:
No właśnie sery mają, a piwniczki nie:chytry: