Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Mleko od wściekłej krowy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ani to likier, ani krem. Ponieważ jednak temat mleczny to uznałem, że do tego kącika się nada.
Przypomniała mi się taka mleczna mieszanka z alkoholem, którą kiedyś piłem i nawet kilka razy zrobiłem.
Nie podam proporcji, bo zawsze robię na smak.
Składniki:
- mleko przegotowane lub z kartonu
- rum
- cukier
- aromat spożywczy rumowy

Do mleka o temperaturze pokojowej wlać rumu taką ilość, aby w smaku dało się lekko wyczuć alkohol. Będzie to max. 100 ml na litr mleka (zależy od kubków smakowych przyrządzającego). Lepiej użyć rumu bezbarwnego, bo ciemny może nadać mleku dziwny kolorek. Następnie dosłodzić ok. łyżką cukru - tak żeby smakowało. Na koniec, w zależności od użytego rumu (intensywności jego zapachu), dodać kilka kropel aromatu. Nie za dużo - tylko tyle, żeby zapach był przyjemnie wyczuwalny.
Całość schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu sprawdzić jak smakuje i pachnie. Nie wykluczone, że trzeba będzie jeszcze ze dwie-trzy krople olejku dokapać.
Podawać chłodne.
Dosyć to zdradliwe, bo widziałem panienkę, którą takie mleczko lekko sponiewierało.
wszystko fajnie, ale ten aromat taki troszkę fuuj (plastikowy trochę taki).
Nie da rady czego innego w zamian użyć ??

pozdrawiam
Cytat:Wysłane przez Marcus
Dosyć to zdradliwe, bo widziałem panienkę, którą takie mleczko lekko sponiewierało.

To ile ta panienka wypila ? Wiecej niz litr ? No chyba, ze przepis da sie wzmocnic zwiekszajac mnoznik rumu :D
To by chyba trzeba było do szybkich wódek zaliczyć... :cool:
Cytat:Wysłane przez ropcio

... Nie da rady czego innego w zamian użyć ??

pozdrawiam

Nie wiem. Zawsze można spróbować.
Ja opisałem to co wiem i wypróbowałem.
Pewnie najlepiej byłoby użyć jakiegoś naprawdę aromatycznego rumu. Jednak za dużo, wg mnie, nie można bo za bardzo alkoholem jedzie. Kiedyś usiłowałem aromatyzować mleko samym rumem i gdy uzyskałem odpowiadający mi zapach, to smak mi nie pasował. Dobrze, że miałem w domu więcej mleka:jupi:
Cytat:Wysłane przez PleMWiniarz

To ile ta panienka wypila ? Wiecej niz litr ? ...

Trudno powiedzieć:niewiem:
Dzbanek z tym napitkiem stał blisko niej więc się obsługiwała sama, a później miała kłopoty z co trudniejszymi słowami i niepewnie wstawała od stołu.
Myślę, że ten napój na pewno ma mniej niż 10% więc przy takim stężeniu nawet 1/2 litra może słabsze głowy wprowadzić w dziwny stan.
Cytat: Będzie to max. 100 ml na litr mleka

Setka rumu na litr mleka ? I to kogoś sponiewierało ? :eyes:
To w kukułkach pewnie więcej procentów jest .
Cytat:Wysłane przez Marcus
Myślę, że ten napój na pewno ma mniej niż 10% więc przy takim stężeniu nawet 1/2 litra może słabsze głowy wprowadzić w dziwny stan.

no w sumie fakt ... widzialem kobiety, ktore po jednym piwku mialy dobry humorek :/ ale nawet jakby ten rum mial 60% to 100ml rozpuszczone w 1l mleka to jakies 6% ma :) a 1/2l to 3% ... ona musiala miec bardzo slaba glowe albo piersiowke schowana pod stolem :P
... albo piersiowke schowana pod stolem :P

Nooo, może być:brawo:
Albo dobry podkład:big:
A moze odwrocila proporcje skladnikow?
a może po prostu.... mleko było za słone :D bo mieszanka ta na pewno nie jest za mocna... pewnie na podobnej zasadzie ma działać jak Malibu z mlekiem - > lekki smak alkoholu...
ale to daje popalić, rany. tesciowa padla szybko:)

[...] ale nawet jakby ten rum mial 60% to 100ml rozpuszczone w 1l mleka to jakies 6% ma :) a 1/2l to 3% ... ona musiala miec bardzo slaba glowe albo piersiowke schowana pod stolem :P

Kolego, na wagary się na chemii chodziło?

Czy litr, czy sto pięćdziesiąt litrów, 6% zawsze sześcioma procentami pozostanie.

Wypijając połowę wódeczki zmniejsza się jej objętość, ale stosunek procentowy alkoholu do rozpuszczalnika jest taki jak przy rozpoczynaniu owej flaszeczki.
Cytat:Wysłane przez Misior

[...] ale nawet jakby ten rum mial 60% to 100ml rozpuszczone w 1l mleka to jakies 6% ma :) a 1/2l to 3% ... ona musiala miec bardzo slaba glowe albo piersiowke schowana pod stolem :P

Kolego, na wagary się na chemii chodziło?

Czy litr, czy sto pięćdziesiąt litrów, 6% zawsze sześcioma procentami pozostanie.

Wypijając połowę wódeczki zmniejsza się jej objętość, ale stosunek procentowy alkoholu do rozpuszczalnika jest taki jak przy rozpoczynaniu owej flaszeczki.
Witaj.
..:lol: Wychodzi mi ..0.6% (zero - sześć procent )
Nawet nie zauważyłem...
Pozdrawiam.
Edit: - Pobrane 100 ml z 60 % roztworu rozpuszczone w 1 litrze daje owe 0,6%..
Ja znam to pod nazwą NIEDZWIEDZIE MLEKO w jego skład wchodzi:
Ciepłe mleko
rum
miód zamiast cukru ;)
bardzo dobrze rozgrzewa zimną na nartach ;)