Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Przewietrzanie wina.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Z jednej strony czasem przewietrzanie wina pomaga, np. w klarowaniu. Prawda ?
Z drugiej, dla gotowego trunku powietrze bywa zabójcze - utlenianie, utrata barwy, ocet itp. Prawda ?

Jakie są Wasze doswiadczenia ?
Kiedy jeszcze można, kiedy lepiej nie, a kiedy wietrzenie jest kategorycznie zabronione ?
Wiadomo - po obciągu - pod korek, a jak sie do tego ma wietrzenie ?
Nigdy tego nie robilem specjalnie, poprostu nie ryzykuje.
Powiem Ci jak ja to robię.
Przewietrzenie nastepuje tylko wtedy, gdy dokonuję kolejnego obciągu. Nie zlewam z butli do butli za pomocą węża, tylko: butla - wąż - wiadro - lejek - butla. Ostatni obciąg wężem do wiadra albo garnków i przez lejek do butelek.
Negatywów póki co nie zauważyłem.
bila
po takich zabiegach ? Masz jakies starsze roczniki ?
Ja wiem, że czasem się nie da przechowac, niezależnie od wietrzenia.
Nie wiem co masz na mysli pisząc "po jakich zabiegach" - żadnych specjalnych nie stosuję. Robię głównie wina słodkie i mocne. Większosc rozchodzi się w ciągu roku do dwóch lat, w tym czasie wino tylko zyskuje na smaku. Rzecz jasna nie wiem jak smakuje najstarsza ostatnia butelka czarnej porzeczki '97 - trzymam na jakąs superokazję.
bila