Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Ranking czereśni na wino
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W zwiazku z tym, ze pojawiaja sie dosc duze rozbieznosci w ocenie wina czeresniowego, proponuje zebrac informacje na temat uzytych owocow i rezultatow. Gatunek czeresni napewno ma spory wplyw na smak wina. Dlatego wybierzmy te z ktorych wino warto robic, i pokazmy te ktore nadadza sie na kompot.

Ja tegoroczne wino robilem z malych jasno czerwonych czeresni , lekko-poldzikich, o wynikach powiem gdy bede wiedzial cos wiecej:)
W zeszłym roku na wino przerobiłem czereśnie małe, ciemne jak wiśnie, kwaśne i cierpkie (dzikie chyba?)... Efekt zadowalający, ale nie powalający :).
Pozdrawiam
Ja robiąc nalewki z czeresni biore te najciemniejsze i po zerwaniu trzymam je jeszcze na powietrzu (przed myciem) kilka dni aby jeszcze "dojrzały" i wtedy staja sie jeszcze słodsze, ze nawet nie trzeba potem nalewu dosładzac:)
Z winem wydaje sie ze jest prawie identycznie. Najlepsze są te pozne czeresnie, czarne i bardzo słodkie:o
W zeszłym roku popełniłem nastaw z dużych, słodkich i żółtych czeresienek. Klarowało się kiepsko, dużo osadu, smak przeciętny. Dodałem trochę aroniowego, ale nic specjalnego raczej nie wyszło. Czereśnie są świetne, ale nie do wina, choć pewnie inni winiarze powiedzą, że jest inaczej.
Czereśnie czerwone (prawie czarne) sie nadaja, tylko gdy sa mocno slodkie. Wtedy bardzo nieznacznie rozcienczasz moszcz, przy fermentacji w miazdze - i wychodzi bardzo dobre w smaku podobne do wiśni z jablkiem
Według mnie czereśnie kiepsko nadają sie na winko (najgorsze są te jasne odmiany). Smak takiego wyrobu jest niezbyt satysfakcjonujący, a kolor nieciekawy. Lepiej do takiego celu nadają sie dzikie czereśnie ( bardzo słodkie, o ciemnym kolorze i silniejszym aromacie). Smak wina z czereśni można poprawic dodając do nastawu nieco innych owoców (np wiśnie).

"Wino jest rzeczą cudownie przeznaczoną dla człowieka, jeżeli zdrowy lub chory będzie je przyjmował w stosownej porze i umiarkowanie." Hipokrates.
Robiłam wino z dużych, miemal czarnych, bardzo słodkich. Czereśnie pyszne, wino niespecjalnie, takie bez wyrazu. Natomiast polecam dodatek wiśni - ok. 20% lub podobną ilość czarnej porzeczki, albo po 10% wiśni i czarnej porzeczki.
Jagody też są swietnym dodatkiem do wina czeresniowego, jeszcze bardziej podkreslajać smak i co wiecej pogłebiając kolor:rotfl: