Na V Ogólnopolskim Zlocie PARPARY 2007 będą 3 konkursy:
15 sierpnia konkurs nalewek w randze konkursu organizowanego przez O/Pomorze SWiMP w oparciu o tymczasowy regulamin konkursów nalewek SWiMP; pełnomocnikiem na konkursie będę ja.
16 sierpnia konkurs win w randze konkursu organizowanego przez Zarzad SWiMP; w roli pełnomocnika znowu będę ja.
18 sierpnia konkurs miodów pitnych w randze konkursu organizowanego przez Zarzad SWiMP; w roli pełnomocnika kol. Jarek.
Ścisłe koordynaty czaso-przestrzenne wszystkich trzech konkursów podam w pierwszych dniach lipca.
Na wszystkie powyższe konkursy trunki można nadsyłać pocztą lub podać przez znajomych, którzy będą na zlocie.
Coś się dzieje dziwnego w tym topiku. Najpierw marG, teraz Rafaello niby coś napisali, a nic nie ma! Ki pies?
Cytat:Wysłane przez Witek
Coś się dzieje dziwnego w tym topiku. Najpierw marG, teraz Rafaello niby coś napisali, a nic nie ma! Ki pies?
Chłopaki - moderatorzy konkursowi codziennie wyróżniają wątek i dlatego tak to wygląda.
( Opcje administracyjne --> Wyróżnij wątek )
No ja ciemny...

Witku a mozna troche wiecej o konkursie winnym? Jakie kategorie, jakie wymagania itd..
Regulamin konkursów SWiMP znajduje się na stronie głównej
www.wino.org.pl. Link skąd można go pobrać w PDF ->
tutaj
Mam nadzieję, że lektura regulaminu wszystko wyjaśni, ale w wypadku dodatkowych pytań - proszę pytać tutaj, w tym topiku.
Jedna uwaga co do regulaminu. W §4 pkt 2. "Przyporządkowania wina lub miodu pitnego do danej kategorii dokonuje Pełnomocnik w oparciu o
wymienione w § 2 pkt. 2 oznaczenia." Czytajac regulamin chodzi raczej o §3 a nie 2.
I mam jeszcze dwa pytania:
1. Czy w razie zlego oznaczenia na etykiecie tzn np polslodkie gdy wino jest slodkie, badz wytrawne gdy wino jest polwytrawne (w ramach jednej kategorii), wino jest dyskwalifikowane?
2. Czy po konkursie bedzie wglad, badz czy bedzie mozna otrzymac droga elektroniczna, arkusze konkursowe a nie tylko laczna liczbe punktow. Pytam poniewaz zalezaloby mi na poznaniu bardziej szczegolowej opini na temat moich wyrobow.
Pozdrawiam.
Faktycznie, tam jest pomyłka
ad 1. taki trunek nie jest dyskwalifikowany, niemniej kiedy członkowie komisji dostają kelonki pod hasłem "wytrawne" a jest słodkie to taka niezgodność znajduje odbicie w punktacji na przykład za wrażenie ogólne/końcowe.
ad.2. tak, zainteresowani dostaną.
Ale wlasnie czy dostaja trunek pod haslem "wytrawne", czy wiedza ze w tym momencie jest tylko kategoria wytrawne/ polwytrawne?
Cytat:Wysłane przez Witek
...członkowie komisji dostają pod hasłem "wytrawne" ...
Jest tak, jak napisałem wcześniej - może zbyt żartobliwie to ujmując - trwa wówczas kategoria wytrawne/półwytrawne i członkowie komisji takichże win sie spodziewają. Na pewno nie ma takiej sytuacji, że podczas trwania danej kategorii komisanci dostają trunki zadeklarowane inaczej, niźli do danej kategorii.
Trunki konkursowe osób, które nie pojawią się na Zlocie PARPARY 2007 i nie mają też przez kogo ich podesłać
na wszystkie 3 konkursy
proszę wysyłać pocztą* do Leśniczówki pod Akacją w Ryjewie. Pełny adres:
"Leśniczówka pod Akacją"
Leśna 1
82-420 Ryjewo
---
* - Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, iż właściwie niemal nie ma takiego pancernego opakowania, którego Poczta Polska nie potrafi skutecznie spenetrować. Stąd też prócz możliwie dobrego opakowania warto paczkę nadać jako OSTROŻNIE. Dopłata niewielka, a szansa dotarcia całego opakowania dużo większa. Na poczcie należy przypilnować, by w okienku na poczcie te nalepki OSTROŻNIE były umieszczone przynajmniej w dwóch miejscach na paczce.
To ja jeszcze raz sie upewnie, bo butelkowalem wino ktore pierwotnie bylo polslodkie, jednak po jakims czasie, okazalo sie ze jest zdecydowanie slodkie. Jednak na etykiecie widnieje "polslodkie". Czy lepiej zerwac etykiete i zamiescic jakas zastepcza tylko z informacja ze slodkie czy zostawic jak jest, bo to i tak ta sama kategoria?
Jeśli ta sama kategoria to jest ok i nie musisz nic zmieniać.
Cóź mie z goronca zaćmiło - ale jak w końcu z końkursem nalewek ? W kraju jestem tylko do najbliższej niedzieli a może coś mi się udałoby wysłać...
No jest kóńkurs! A o co idzie? Dokładnie 15 sierpnia. Czekam na regulamin, któren przetrzymywa Jarek, a którem bym niezwłocznie wywiesił.
No właśnie mie sie o ty leguramin rozchodzi Panie Kerowniku. Rozumie, czekam cierpliwie, tyle, że mie procenta uciekajo i czas też.

Wysyłaj do Ryjewa i już! Oznacz należycie jakby wg regulaminu winiarskiego. Pojemność regulaminowa z tego co pamiętam jest EU-ćwierć litry; czyli 0,2. W razie jakiś problemów obłatwienie dopuszczenia Twego trunku bierę na się. Som świadki, nie?
Witek mam różowe gronowe na konkurs mogę podesłać buteleczkę? Zdąży w ogóle dojść?
I czy może być pojemność 0,7 ?
Edit:
Faktycznie dużo czasu jeszcze coś mi się pomyliło - na szczęśćie.

neidi, czasu jeszcze hektar! Jeśli jest różowe - zadeklaruj, że do białych chyba, bo nie ma oddzielnej kategorii, a różowe gronowe to siostra/brat białych moim skromnym zdaniem. 0,7? A któż zauważy różnicę? ;-)
Mam jeszcze kilka pytań chciałem pytać na PW ale może komuś jeszcze się przyda taka wiedza.
Czytałem regulamin i jest napisane, że butelka musi być klasyczna biała lub zielona. A jak przyślę w brązowej to będzie dyskwalifikacja?
A co do etykietki czy musi ona być super piękna i graficznie zaawansowana czy wystarczą wszystkie potrzebne informacje zapisane?
No i wreszcie pytanko co do kategorii rozumiem, że jeśli winko jest różowe półsłodkie to do będzie do kategorii "C. Wina słodkie i półsłodkie." i wtedy na etykietce normalnie mogę napisać, że różowe.
Edit:
Sorka za być może infantylne pytania.

Oj neidi
Po mojemu nie będzie dyskwalifikacji za brązową butelkę, etykieta ma mieć głównie funkcję informacyjną, możesz napisać że różowe.
Butelki i tak będą wszystkie ..................srebrne

Może być OSTATECZNIE brązowa, bo z uwagi na procedurę cynfoliowania i tak jest to bez znaczenia.
Oto
Regulamin Konkursu Nalewek, który - przypominam - odbędzie się 15 sierpnia na zamku w Gniewie. Konkurs jest konkursem organizowanym przez O/Pomorze SWiMP.
I arkusz ocen
jako załącznik .