Hej wszytkim winiarzom
!! Jestem tu zupełnie nowy mimo tego licze na waszą pomoc. Od pewnego czasu zajmuje sie produkcja domowego winka.Osatnio (10 dni temu ) przygotowałem nastaw z czeresni jakies 50 l. (20l wody : 20 l czeresni:10 kg cukru) Do tego nastawu dodałem cukier mimo tego ze wczesniej czytałem na jakiejs stronce o produkcji wina ze nastaw z czeresni powinno sie dokwasic ........
. Po dwóch tygodniach fermetacji skosztowałem tego wyrobu. Okazało sie ze jest lekko kwasnawy ( przypuszczam ze jest to zaoctowanie) Nie wiem co robic?? i czy jest sens ratowania w jakis sposób tego nastawu . Prosze o w miare szybka odpowiedz .
Forum > Dział dla początkujących > Chcesz żeby ktoś pomógł Ci w sprawie wina? Czytaj to.
Cytat:Wysłane przez Robert12357
Osatnio (10 dni temu ) przygotowałem nastaw z czeresni ................. Po dwóch tygodniach fermetacji skosztowałem tego wyrobu.
Jak Ci się to udało ?
takie numery to tylko w cyrku
Jak nastaw jest w butli zatkany korkiem z rurką to nic sie nie zaoctowało tylko przerobiło cukier . I nie lekko kwaśnawy tylko wytrawny sie robi .
No i cienkusz wyjdzie... mało tych czereśni...
Krzysztof
Mam nadzieje że masz racje ze sie wytrawne robi, ale zapach tego wyrobu był nieco podejrzany, (czeresnie raczej kiepsko sie na winko nadają
) . Ale co tam!! W poniedziałek biore sie za następne(z samych wiśni) Masz moze jakis przpis (chodzi mi o proporcje na 10 l wiśni) ? bo ja nie moge sie połapac w tych tabelkach
http://www.multimex.pl/przepisy.html#wisnie
"Wino jest rzeczą cudownie przeznaczoną dla człowieka, jeżeli zdrowy lub chory będzie je przyjmował w stosownej porze i umiarkowanie." Hipokrates.
Co myślicie o tym jakby do tego nastawu z czereśni (ma już z 2 tygodnie) dodac z 20 l wiśni.
"Wino jest rzeczą cudownie przeznaczoną dla człowieka, jeżeli zdrowy lub chory będzie je przyjmował w stosownej porze i umiarkowanie." Hipokrates.
Robert12357,
spokojnie dodawaj
Mam kolejne pytanie co do mojego wina. (Jego skład już wcześniej tutaj przytoczyłem , przypomne że dodałem do niego 20 l wisni ). Fermentuje bardzo dobrze, ale jego zapach nie jest zbyt przyjemny . Wydaje mi się ,że jest nieco "octowy". Jak myślicie szanowni Forumowicze : Czy taki zapach jest charakterystyczny dla wina czereśniowego czy raczej z nim jest coś nie tak?
Pozdrowienia dla wszystkich winorobów
"Wino jest rzeczą cudownie przeznaczoną dla człowieka, jeżeli zdrowy lub chory będzie je przyjmował w stosownej porze i umiarkowanie." Hipokrates.
Co czujesz nosem? Ocet czy zmywacz do paznokci ? Jak to pierwsze to kiepa, jak drugie - da sie cos z tego uratowac.
Robert12357,
jeżeli jest tak jak piszesz
Cytat:Wysłane przez Robert12357
Fermentuje bardzo dobrze, ale jego zapach nie jest zbyt przyjemny . Wydaje mi się ,że jest nieco "octowy".
to raczej nie ma możliwości aby się zaoctowało. Czasmi wino podczas fermentacji nie pachnie najlepiej.
Spokojnie wszystko będzie OK.