Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: mrożone wiśnie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
czy można wykorzystać do zrobienia wina owoce (wiśnie) mrożone?
Jeśli tak to czy należy z nimi postępować w jakiś specjalny sposób czy traktować tak jak owoce świeże.

Dziękuje za wszystkie opinie
pozdrawiam
Oczywiście , że można. Podobno wino można zrobić ze wszystkiego oprócz kamienia.

Proces produkcji różni się tylko rozmrożeniem owocu.

Ale pomyśl czy teraz warto to robić gdy jest pełnia sezonu na świeże owoce.

pzdr.
[quote]Wysłane przez tasmol

Ale pomyśl czy teraz warto to robić gdy jest pełnia sezonu na świeże owoce.
[quote]
Jeśli ktoś ma w nadmiarze ulubionych owoców i miejsce na ich przechowywanie (dużą zamrażarkę ) to można a nawet trzeba :jezor: Ja wykorzystałbym taką możliwość bo ulubionych owocków nigdy za wiele.
mrożone owoce chętniej oddają sok , więc ani chwili wahania przed zastosowaniem mrożonych na wino.
Witam, czy ktoś ma może od tej pory jeszcze jakieś doświadczenie z mrożeniem wiśni ? Dzisiaj powinienem dostać od znajomej kilkanaście - dwadzieścia kg wiśni, wprawdzie nastawiłem matkę ale w niedzielę wyjeżdżam i boję się zostawiać pracujący nastaw - wprawdzie pod opieką matki (EDIT - rodzonej, nie drożdżowej tym razem :D ) - ale i tak obawiam się np eksplozji. Pomyślałem że mógłbym zamrozić wiśnie, jednak spotkałem się ze sprzecznymi opiniami dotyczącymi utraty smaku... Zamrożenie trwałoby tydzień - dwa.
Możesz zamrozić, ale wcześniej wydryluj. Po rozmrożeniu postępuj jak ze świeżymi.
A może warto zaufać rodzicielce?
Sprawdzę co potrafi rodzicielka ;)