czy można wykorzystać do zrobienia wina owoce (wiśnie) mrożone?
Jeśli tak to czy należy z nimi postępować w jakiś specjalny sposób czy traktować tak jak owoce świeże.
Dziękuje za wszystkie opinie
pozdrawiam
Oczywiście , że można. Podobno wino można zrobić ze wszystkiego oprócz kamienia.
Proces produkcji różni się tylko rozmrożeniem owocu.
Ale pomyśl czy teraz warto to robić gdy jest pełnia sezonu na świeże owoce.
pzdr.
[quote]
Wysłane przez tasmol
Ale pomyśl czy teraz warto to robić gdy jest pełnia sezonu na świeże owoce.
[quote]
Jeśli ktoś ma w nadmiarze ulubionych owoców i miejsce na ich przechowywanie (dużą zamrażarkę ) to można a nawet trzeba

Ja wykorzystałbym taką możliwość bo ulubionych owocków nigdy za wiele.
mrożone owoce chętniej oddają sok , więc ani chwili wahania przed zastosowaniem mrożonych na wino.
Witam, czy ktoś ma może od tej pory jeszcze jakieś doświadczenie z mrożeniem wiśni ? Dzisiaj powinienem dostać od znajomej kilkanaście - dwadzieścia kg wiśni, wprawdzie nastawiłem matkę ale w niedzielę wyjeżdżam i boję się zostawiać pracujący nastaw - wprawdzie pod opieką matki (EDIT - rodzonej, nie drożdżowej tym razem

) - ale i tak obawiam się np eksplozji. Pomyślałem że mógłbym zamrozić wiśnie, jednak spotkałem się ze sprzecznymi opiniami dotyczącymi utraty smaku... Zamrożenie trwałoby tydzień - dwa.
Możesz zamrozić, ale wcześniej wydryluj. Po rozmrożeniu postępuj jak ze świeżymi.
A może warto zaufać rodzicielce?
Sprawdzę co potrafi rodzicielka
