Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wiśniowo jagodowe z cz. porzeczką od A do Z.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Rozpocząłem proces fermentacji w moszczu wiśniowo jagodowego ale pogubiłem się z cukrem....

Oto dane, założenia i obliczenia:
DANE:
30 kg wiśni = 14,5 litrów soku
2 kg jagód (3 litry) = 0,8 litr soku
1,5 kg cz. porzeczek = 0,7 litra soku
RAZEM ok 16 litrów (dane z tabeli skuteczności uzyskiwania soków z owoców)

ZAŁOŻENIA:
Chcę uzyskać 35 litrów wina.
Planowana moc wina - 13%
(KM) Kwas wg tabeli = ok 14 g/l (wiśnie 13g, jagody 8g, cz. porz. 30g)
(KW) Planowana kwasowość wina = 8g

OBLICZENIA:
Cukier wg. miernika Blg = 12-4 = 8
CM=(Blg*10/(1000-Blg*4))*1000 = 82,64 g/l

Cukier, jaki trzeba dodać = KM / KW * % * 17 - CM = 304,11 g/l

Woda jaką trzeba dodać aby rozcieńczyć kwas do 8g = ( KM / KW ) - ( 1 + Cukier * 0,0006) = 0,567 l

Zakładając, że iość soku po odjęciu moszczu = 16 i powyższe obliczenia są prawidłowe, to powinienem:
- dodać cukru = 304,11 * 16 = 4,866 kg
- dodać wody = 0,567 * 16 = 9,081 litra
Co zwiększy nastaw o 14,57 litra
RAZEM ilość wina = 30,47 litra

Z tego wynika, że nie uzyskam planowanej ilości 35 litrów (chyba, że dodam więcej wody)

Plan mam więc taki:
Po burzliwej fermentacji i usunięciu moszczu zmierzę ile faktycznie uzyskałem soku i dodam do brakującej ilości 35 litrów 100% sok wiśniowy z kartonika...

Co Wy na to? Czy to wypali?
Proszę by ktoś upewnił mnie lub skorygował obliczenia bo mam wątpliwości czy powinienem dodawać aż 9 litrów wody i tylko 5 kg cukru na cały nastaw...

dzięki
ja na 15l wina zaaplikowałem 7,5 wody i wierzę że będzie ok'.

ty masz rozterki z mniej niz 30% dodatkiem wody - albo moje bedzie lurowate albo twoje wyśmienite.

A propos - twoje wyliczenia są powalające!
żona jak to przeczytała to spytała czy robienie wina naprawdę jest tak skomplikowane :spoko:

Skrzych

Ło matko...

Primo - przyjmowanie zalożeń z tabelek jest obarczone dużym błędem. NP dla wiśni przy zastosowaniu pektopolu i prasy uzysk soku przekracza 70%, dla jagód i cz. porzeczek nie mierzyłem, ale chyba również jest większy od 50%. Takoż i poziom kwasów przyjmuje wartości czasem znacznie różniące sie od tych z tabel...

Secundo - zaczynasz trochę od dupy strony, jak sądzę. Uważam, że trudno tak precyzyjnie zaplanować ilość wina - Nie wiemy przecież ile moszczu uzyskamy i jaka będzie mieć kwasowość a są to podstawowe informacje wpływające na główny dodatek, tj ilość potrzebnej wody. Chcąc być tak precyzyjnym bez miareczkowania się nie obejdzie.

Tertio - uprośćmy twoje obliczenia w sposób następujący: Aby uzyskać 13% wino potrzebujesz ca 220g cukru w każdym litrze nastawu. Całkowity cukier potrzebny dla uzyskania 35l wina o mocy 13% to ca 7,8kg; uwzględniając cukry zmierzone w soku (ca 82,5g/l x założone 16l) czyli ok. 1,3kg oznacza że do nastawu należy dodać 6,5kg cukru. Cukier ten będzie mieć objętość ok. 4l, co oznacza że do zaplanowanej objetości brakuje 35l-16l-4l=15l wody.

Summa summarum aby uzyskać planowane 35l 13% wino potrzebujesz prócz podanych już ilości owoców:
- 6,5kg cukru
- 15l wody
Jak widać, objętość dodanego syropu to ok. 19l, co oznacza, że kwasowość wina wyniesie (wg danych z tabel) ok 6g/l co wg moich kubków smakowych jest wartością adekwatną dla wina 13% :)
Oczywiści obliczenia powyższe należy skorygować w zależności od ilości otrzymanego moszczu, jego kwasowości i zawartości weń cukru.

Krzysztof
Pięknie wyklarowane,nic dodac nic ująć::slinka: