12-07-2007, 09:33
Rozpocząłem proces fermentacji w moszczu wiśniowo jagodowego ale pogubiłem się z cukrem....
Oto dane, założenia i obliczenia:
DANE:
30 kg wiśni = 14,5 litrów soku
2 kg jagód (3 litry) = 0,8 litr soku
1,5 kg cz. porzeczek = 0,7 litra soku
RAZEM ok 16 litrów (dane z tabeli skuteczności uzyskiwania soków z owoców)
ZAŁOŻENIA:
Chcę uzyskać 35 litrów wina.
Planowana moc wina - 13%
(KM) Kwas wg tabeli = ok 14 g/l (wiśnie 13g, jagody 8g, cz. porz. 30g)
(KW) Planowana kwasowość wina = 8g
OBLICZENIA:
Cukier wg. miernika Blg = 12-4 = 8
CM=(Blg*10/(1000-Blg*4))*1000 = 82,64 g/l
Cukier, jaki trzeba dodać = KM / KW * % * 17 - CM = 304,11 g/l
Woda jaką trzeba dodać aby rozcieńczyć kwas do 8g = ( KM / KW ) - ( 1 + Cukier * 0,0006) = 0,567 l
Zakładając, że iość soku po odjęciu moszczu = 16 i powyższe obliczenia są prawidłowe, to powinienem:
- dodać cukru = 304,11 * 16 = 4,866 kg
- dodać wody = 0,567 * 16 = 9,081 litra
Co zwiększy nastaw o 14,57 litra
RAZEM ilość wina = 30,47 litra
Z tego wynika, że nie uzyskam planowanej ilości 35 litrów (chyba, że dodam więcej wody)
Plan mam więc taki:
Po burzliwej fermentacji i usunięciu moszczu zmierzę ile faktycznie uzyskałem soku i dodam do brakującej ilości 35 litrów 100% sok wiśniowy z kartonika...
Co Wy na to? Czy to wypali?
Proszę by ktoś upewnił mnie lub skorygował obliczenia bo mam wątpliwości czy powinienem dodawać aż 9 litrów wody i tylko 5 kg cukru na cały nastaw...
dzięki
Oto dane, założenia i obliczenia:
DANE:
30 kg wiśni = 14,5 litrów soku
2 kg jagód (3 litry) = 0,8 litr soku
1,5 kg cz. porzeczek = 0,7 litra soku
RAZEM ok 16 litrów (dane z tabeli skuteczności uzyskiwania soków z owoców)
ZAŁOŻENIA:
Chcę uzyskać 35 litrów wina.
Planowana moc wina - 13%
(KM) Kwas wg tabeli = ok 14 g/l (wiśnie 13g, jagody 8g, cz. porz. 30g)
(KW) Planowana kwasowość wina = 8g
OBLICZENIA:
Cukier wg. miernika Blg = 12-4 = 8
CM=(Blg*10/(1000-Blg*4))*1000 = 82,64 g/l
Cukier, jaki trzeba dodać = KM / KW * % * 17 - CM = 304,11 g/l
Woda jaką trzeba dodać aby rozcieńczyć kwas do 8g = ( KM / KW ) - ( 1 + Cukier * 0,0006) = 0,567 l
Zakładając, że iość soku po odjęciu moszczu = 16 i powyższe obliczenia są prawidłowe, to powinienem:
- dodać cukru = 304,11 * 16 = 4,866 kg
- dodać wody = 0,567 * 16 = 9,081 litra
Co zwiększy nastaw o 14,57 litra
RAZEM ilość wina = 30,47 litra
Z tego wynika, że nie uzyskam planowanej ilości 35 litrów (chyba, że dodam więcej wody)
Plan mam więc taki:
Po burzliwej fermentacji i usunięciu moszczu zmierzę ile faktycznie uzyskałem soku i dodam do brakującej ilości 35 litrów 100% sok wiśniowy z kartonika...
Co Wy na to? Czy to wypali?
Proszę by ktoś upewnił mnie lub skorygował obliczenia bo mam wątpliwości czy powinienem dodawać aż 9 litrów wody i tylko 5 kg cukru na cały nastaw...
dzięki