Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód Bernardyński
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Co?! Trójniaka który się zatrzymał mam domiodzić...
Jak ktoś chce coś doradzić to może przeczyta wątek?
Może weź ze 20g bayanusów g-995 i zrób restart, tak jak to było było już opisywane na forum: 1-2 litry brzeczki trójniaka albo czwórniaka do 5 balonu, dodaj drożdże, niech się rozbujają. Potem po 0,5 litra bernardyna 4 razy co jakiś czas. Potem po litrze. I tak ostroźnie wmieszać cały bernardyn.

No i pożywki z ścianami drożdży bym dał.

Ja tak restartowałem ale 2-jniak stojący na 35-40 Ballingach. Czy tego trójniaka jeszcze z 16 da się ruszyć to nie wiem.

Alternatywa: robisz czwórniaka wytrawnego i miksujesz.
Ja bym zrobił jak pisze Elanus. Restart ma szanse się powieść. G995 dobrze odżywiane są żarłoczne. Tak naprawdę nic nie ryzykujesz. Nie zapomnij o pożywkach. Będziesz miał trochę roboty ale to przecież cała przyjemność z miodosytnictwa. :D
(31-08-2013, 22:50)Adam-Opole napisał(a): [ -> ]Co?! Trójniaka który się zatrzymał mam domiodzić...
Jak ktoś chce coś doradzić to może przeczyta wątek?

Domiodzić - brzmi to niewiarygodnie,
ale w przypadku miodów cukier należy zwalczać... cukrem.

Teraz będzie trochę teorii - koniecznie nudnej.
Miód skłąda się głównie z cukrów prostych - glukozy i fruktozy.
Ich wzajemną relację określa tzw. GFR.
Gdy GFR < 0,1 - co może się zdarzyć - prawie zawsze zatrzymuje się fermentacja,
gdyż drożdże preferują glukozę.
Dodatek miodu zwiększa współczynnik GFR
i umożliwia końcowy przerób fruktozy,
pod warunkiem, że drożdże są jeszcze "na chodzie".

W przeciwnym wypadku pozostaje przygotowanie nowej silnej MD na miodzie
(GFR = ok. 1) i stopniowe "wkupażowanie" zatrzymanego miodu.
Do MD należy koniecznie użyć szczepów fruktofilnych (BC S103, EC 1118),
czyli to o czym wspominali Elanus i Adams - klasyczny restart.

PS - Zamiast miodu można spróbować dodać do zatrzymanego nastawu glukozy,
ale to jest zagranie bardzo niesportowe.
(30-08-2013, 21:31)stam222 napisał(a): [ -> ]Spróbuj domiodzić do 3-niaka. Tylko powoli tak do max 6 blg i jak jeszcze drożdże coś przerobią to kolejne domiodzenie.

Wydaje mi się, że chodziło tutaj o domiodzenie wytrawnego truskawczaka zatrzymanym trójniakiem, a nie jak większość odpowiadających myślała o domiodzeniu trójniaka :)

Ps. Inblue - bardzo ciekawe to co piszesz. Po 3-krotnym restarcie maliniaka chyba zrezygnuje z FermivinPDM na rzecz drożdży fruktofilnych.

Pozdrawiam
Witajcię, kolejne zlanie i nadal blg = 16... Startowe wynosiło 36, ile mogę mieć teraz %? Zapewne będę łączył z truskawczakiem który jest wytrawny.
Ps. Jabłczak ma teraz 11blg a start był na 36.5 ile ma %?
Blg 36 - 417g/l cukru
Zakładam poprawkę na alkohol dla 13%=13*0.3+1=4.9
blg 16 +4.9 = 21 = 228g/l cukru
(417-228)/16.8= 11.25%
Zakładam poprawkę na alkohol dla 12%=12*0.3+1=4.6
blg 16 +4.6 = 20.6 = 220g/l
(417-220)/16.8= 11.7%

Pierwszy miodek masz ok 11.7%


Blg 36.5 - 424g/l cukru
Zakładam poprawkę na alkohol dla 15%=15*0.3+1=5.5
blg 11 +5.5 = 16.5 = 175g/l
(424-175)/16.8= 14.8%

Jabłczak ma około 14.8%
(21-08-2013, 13:09)Adam-Opole napisał(a): [ -> ]
(29-07-2013, 22:14)Adam-Opole napisał(a): [ -> ]
(25-07-2013, 16:44)Adam-Opole napisał(a): [ -> ]Witajcie, dzisiaj nastawiłem mój Bernardyński :)
Skład:
10.3g Chmiel ( w formie peletu )
4.5g korzeń fiołkowy
Oba składniki trafiły do termosu + 1l wody dzień wcześniej

9kg - ok 6.5l Miodu nawłociowego
11l wody ( + 1l z termosu ) = 12l wody
11g płatków róży rogusy ( potargane na mełe kawałki )
Całą zawartość termosa
9g DAFu
10g Activitu
15g IOC eficience

Blg startowe 36
Zaczęło już pracować na całego :)

29.07 BLG = 20.5
Ale ma tempo, kolejny miodzik i znów chyba będzie sprinterem :) Oby też się klarował tak fajnie jak poprzedni!

Witajcie, niestety trójniak stanął w złym momencie...
6.08 - blg = 17.5
21.08 - blg = 16

Minęło 15 dni a blg prawie nie spadło, co teraz zrobić z tym fantem i ile może być teraz %?


Jak tam "bernardyński"? Jak oceniasz proporcje składników, których użyłeś? Jakieś szczególne wskazania przy nastawianiu?
Stron: 1 2