Chciałem zrobić sobie miodzik bernardynski ale nie mam zilonego pojecia gdzie moge kupic korzeń fiolka (Iris florentina) szukałem w roznych sklepach ale nie maja gdzie takie cos mozna kupic tak samo sie to tyczy kozłka lekarskiego chmiel to raczej w aptece maja ale sa niektore ziela takie ze ciezko dostaca i nawet nie wiadomo gdzie
Poszukaj w sklepach zielarskich tam mają różnego rodzaju zioła, więc korzeń fiołka też powinien być.
Co do kozłka to w zielarskim na 100% powinie być bo ja kupowałam w zielarski właśnie a co do fiołka to zobacz na to:
http://www.dlapacjenta.pl/sklep/product_...cts_id=642
Cytat:Wysłane przez ifonka_86
... a co do fiołka to zobacz na to: http://www.dlapacjenta.pl/sklep/product_...cts_id=642
Co do fiołka i do tego jego ziela, to 100% racji.
Niestety nie chodzi o ziele fiołka lecz o
korzeń fiołkowy(a nie fiołka), który ma tyle z fiołka ile rum z rumaka.
Jak napisał Matkobi należy szukać korzenia
Iris florentina czyli kosaćca florentyńskiego.
Kiedyś już opisałem jak w zielarskim pani mi poradziła, żebym kupił plastikowy gryzaczek gdy pytałem się o ten korzeń.
Podobno u naszych południowych sąsiadów istnieją plantacje tych kosaćców (irysów), ale widocznie góry są za wysokie i do nas takowe delikatesy nie docierają.
Cytat:Wysłane przez Marcus
Cytat:Wysłane przez ifonka_86
... a co do fiołka to zobacz na to: http://www.dlapacjenta.pl/sklep/product_...cts_id=642
Co do fiołka i do tego jego ziela, to 100% racji.
Niestety nie chodzi o ziele fiołka lecz o korzeń fiołkowy(a nie fiołka), który ma tyle z fiołka ile rum z rumaka.
Jak napisał Matkobi należy szukać korzenia Iris florentina czyli kosaćca florentyńskiego.
Kiedyś już opisałem jak w zielarskim pani mi poradziła, żebym kupił plastikowy gryzaczek gdy pytałem się o ten korzeń.
Podobno u naszych południowych sąsiadów istnieją plantacje tych kosaćców (irysów), ale widocznie góry są za wysokie i do nas takowe delikatesy nie docierają.
Tzw. korzen fiołkowy otrzymuje sie z najbardziej znanych odmian irysów(żółtych i fioletowych)
http://www.windoweb.it/guida/mondo/foto_...entina.jpg
Jeśli znajdę czas wykopię u siebie w ogrodzie, wysuszę i może coś uda mi się podrzucić do Parpar.
pozdrawiam
Cytat:Wysłane przez Favita
... Tzw. korzen fiołkowy otrzymuje sie z najbardziej znanych odmian irysów(żółtych i fioletowych)
http://www.windoweb.it/guida/mondo/foto_...entina.jpg ...
pozdrawiam
Na zdjęciu z podanego przez Ciebie linka troszkę inaczej wygląda niż na zdjęciu poniżej, ale może to kwestia oświetlenia.
To zdjęcie dostał Wacek od dr. Milana, który podobno jest ekspertem od irysów.
Marcus, rzeczywiście różnią się kolorem. Myślę, że najbardziej pewnym sposobem na sprawdzenie czy to właściwa odmiana irysa - będzie metoda organoletyczna
Dzis wyjeżdżam na łyk-end a w poniedziałek napiszę czy moje irysy to te, ktore poszukujemy.
pozdrawiam
W moim ogrodzie rosną odmiany fioletowe, żółte, białe i brązowo-bordowe.
Niestety, korzenie moich irysów po wysuszeniu nie mają nawet cienia zapachu fiołków. A szkoda
pozdrawiam
koledzy i koleżanki, po prawie 6 latach, w nadziei (choć niewiele jej mam) że coś się zmieniło odświeżam temat : jak zdobyć korzeń fiołka ?
(12-07-2013, 20:15)michaił napisał(a): [ -> ]... że coś się zmieniło ....
... suszymy korzeń fiołkowy w nadziei że zacznie pachnieć
... jeszcze 2 -4 lata suszenia .
(12-07-2013, 20:15)michaił napisał(a): [ -> ]koledzy i koleżanki, po prawie 6 latach, w nadziei (choć niewiele jej mam) że coś się zmieniło odświeżam temat : jak zdobyć korzeń fiołka ?
A ile potrzebujesz? Troszeczkę miałbym do odstąpienia...
Jeszcze takie pytanie techniczne. Chcę zrobić trójniaka, mam balon 5 l do którego maksymalnie wejdzie 5,15 l - tj. pod sam korek. Ile powinienem przygotować miodku żeby mi korka nie wybiło czy balonu nie rozwaliło (jeśli to w ogóle możliwe) ?
Drożdże jakich użyję to BC S103, nie wytwarzają piany.
5/3=1,66l. Osobiście proponuję nastawić w innym (większym) naczyniu typu fermentator czy większy balon - lub też w dwóch 5l - tak ok. 6l a po pierwszym zlaniu zadać pod korek. Resztę postawić w butelce, niech się klaruje. Po kilku miesiącach zlać do innej butelki i tak samo jak w balonie klarować. Zawsze tak robię żeby nie korciło po pół roku zaglądać do balona
. Pamiętaj, że po zlewaniu odejdzie ok. 0,5l i zostanie Ci puste miejsce a przy tak małej ilości to i tego szkoda.
Miód bernardyński nastawiony. BLG 30, nie za mało ? Patrzę w "normy" i to dolna granica jest. Można, a może czy trzeba to jakoś skorygować ?
Witajcie, dzisiaj nastawiłem mój Bernardyński
Skład:
10.3g Chmiel ( w formie peletu )
4.5g korzeń fiołkowy
Oba składniki trafiły do termosu + 1l wody dzień wcześniej
9kg - ok 6.5l Miodu nawłociowego
11l wody ( + 1l z termosu ) = 12l wody
11g płatków róży rogusy ( potargane na mełe kawałki )
Całą zawartość termosa
9g DAFu
10g Activitu
15g IOC eficience
Blg startowe 36
Zaczęło już pracować na całego
Ile trzeba będzie czekać? Ciekawe jestem jak Ci wyjdzie, bo kiedyś degustowałem te cudo na jarmarku pod Warszawą, ale na razie nie chcę się tykać, bo trudne jest.
(25-07-2013, 16:44)Adam-Opole napisał(a): [ -> ]Witajcie, dzisiaj nastawiłem mój Bernardyński
Skład:
4.5g korzeń fiołkowy
Całą zawartość termosa
9g DAFu
10g Activitu
15g IOC eficience
Blg startowe 36
29.07 BLG = 20.5
Ale ma tempo, kolejny miodzik i znów chyba będzie sprinterem
Oby też się klarował tak fajnie jak poprzedni!
(25-07-2013, 16:44)Adam-Opole napisał(a): [ -> ]4.5g korzeń fiołkowy
Witam
4,5g na 9 kg - jakie zadanie ma spełnić korzeń fiołkowy ?
Czy użyty korzeń pachniał fiołkami ?
Zrobiłem nalew 10g korzeni iris florentina ( kupione w Anglii) w 0,2l wódki - zapachu nie ma a smak jest lekko gorzki .
Szczerze nie wiem ;p po prostu robiłem wszystko jak w przepisie ;p
(29-07-2013, 22:14)Adam-Opole napisał(a): [ -> ] (25-07-2013, 16:44)Adam-Opole napisał(a): [ -> ]Witajcie, dzisiaj nastawiłem mój Bernardyński
Skład:
4.5g korzeń fiołkowy
Całą zawartość termosa
9g DAFu
10g Activitu
15g IOC eficience
Blg startowe 36
29.07 BLG = 20.5
Ale ma tempo, kolejny miodzik i znów chyba będzie sprinterem Oby też się klarował tak fajnie jak poprzedni!
Witajcie, niestety trójniak stanął w złym momencie...
6.08 - blg = 17.5
21.08 - blg = 16
Minęło 15 dni a blg prawie nie spadło, co teraz zrobić z tym fantem i ile może być teraz %?
Ktoś coś doradzi? Mam truskawczaka który wyszedł wytrawny, może zmieszać?
Spróbuj domiodzić do 3-niaka. Tylko powoli tak do max 6 blg i jak jeszcze drożdże coś przerobią to kolejne domiodzenie.