Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: proszę o pomoc w zrobieniu winka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich!

Potrzebuję pomocy w zrobieniu winka z suszonej dzikiej rozy.
Sprawa wygląda następująco. Pod kopniec zeszłego roku nazbierałem trochę dzikiej roży, część wyłuskałem z pestek a część nie i wszystko zasuszyłem.
Niestety nie mialem kiedy się do tego zabrać i dopiero teraz mam na to trochę czasu.
Róży wyłuskanej i zasuszonej mam ok 2,54kg, natomiast tej z pestkami mam ok 1,85kg.

Chciałbym z tegoi zrobić dobre półsłodkie winko, lecz niestety nie wiem jak sie za to zabrać.
:ksiazka:W związku z tym proszę bardziej doświadczonych o pomoc.

Z góry dziękuję.

Skrzych

Jeżeli mógłbym coś doradzić, to zostaw ten susz na zimę - w pełni sezonu owocowego szkoda zajmować dymionik.

Jeżeli jestes przekonany o konieczności zużycia wzmiankowanego suszu, to zrób wg przepisu Witka przy czym 1kg suszonej to ca 2,5-3kg surowej.

Krzysztof
Moze i masz racje.
Jesli nikt inny nie odpisze to chyba rzeczywiscie bedzie rozsadniej poczekac z tym do poznej jesieni.
Odpisać można , tylko najrozsądniej jest zrobić tak jak radzi Skrzych. A późną jesienią to zrób ze świeżej DR. Suszoną zostaw na późną zimę :polewam:
A jeśli ktoś jednak odpisze to przestanie to być bardziej rozsądne?
Ale jesteś mądry...
Wszyscy jacyś śmiertelnie poważni ostatnio. Jak się nie strzeli buźki czy innego emota to już nikt nie wykuma, że człowiek pisze pół żartem pół serio.:nie_powiem: