Witam mam taki oto problem. Mam winko nastawione już jakieś czas i do 12 dnia fermentacji pracowało dobrze po czym miałem zaplanowane ze w 12 dniu dodam kolejna porcje cukru i dodałem ale wino po tym odadku zwolniło i mam tylko kilka bulgnieć na minute. Nie wiem co robić czy dać pożywki czy może nowe drożdże.
Z góry dziękuje za jaką kolwiek pomoc.
Nic nie dawaj - czekaj, wszystko w porządku.
Cytat:Wysłane przez Oleńka i Maciuś
Nic nie dawaj - czekaj, wszystko w porządku.
Bo nie wiem czy czasami nie ma za duzo cukru w nastawie

nie podoba mi się ta cała fermentacja teraz, pomijajac fakt zę powinienem dodać jeszcze jedną porcje cukru :/ a w takiej sytuacji to chyba odpada :/
Cytat:Wysłane przez Oleńka i Maciuś
1. Masz cukromierz ? Jakie są wskazania na cukromierzu ?
2. Przeczytaj ten wątek
No właśnie nie mam musze go jak najszybciej kupić.
Wino :
8 liórw soku z wiśni
6,5 kilo cukru
4,5 litra wody
pożywaka zrobiona z Drożdży Portwain Biowin:
1 dzien wlanie soku do balonu rozrobienie 1,5 kilo cukry w 2 litrach wodu i wlanie tego do balonu oczywiscie dolanie też pożywki i matki drożdżowej. Przez pierwsze 5 dni trzymałem w balonie z czopem z waty nastepnie dodałem syrop z 1kg cukru i 0,5 litra wody po czym zatkalem balon rurka fermentacyjna wszystko ładnie pracowało przez kolejne 7 dni po czym dolałem kolejną porcje syropu 1 kg cukru 0,5 litra wody.
No i jak by wszystko zwolniło po tym.
No i nie dziwne - masz obecnie w nastawie cukru na ok. 20-21% alkoholu. Jak chcesz trzymać się swojego przepisu (wino mocne i słodkie 17% i 150 g /l cukru końcowo) to dodaj teraz reszte wody z pozywką (dawałeś ją? bo to co powyzej to chyba o matce drożdżowej piszesz- z Portwein?). Pozostały cukier rozpuszczaj w porcji nastawu.
Cytat:Wysłane przez DarekRz
No i nie dziwne - masz obecnie w nastawie cukru na ok. 20-21% alkoholu. Jak chcesz trzymać się swojego przepisu (wino mocne i słodkie 17% i 150 g /l cukru końcowo) to dodaj teraz reszte wody z pozywką (dawałeś ją? bo to co powyzej to chyba o matce drożdżowej piszesz- z Portwein?). Pozostały cukier rozpuszczaj w porcji nastawu.
Czyli tak:
1. Dodać pozostałe 1,5 litra wody z pożywką tak??
2. cukru zostało 3 kilogramy wiec mam pytanie jak go podzielić ??
P.S pożywke dałem osobno też.
Dzięki za odpowiedź

Ja bym z tym cukrem to już uważał, by nie dostać ulepku zamiast mocnego słodkiego wina.
Cytat:Wysłane przez qkamil
Czyli tak:
1. Dodać pozostałe 1,5 litra wody z pożywką tak??
Tak. Pożywki powinienes dac ok. 7-8 g na caly nastaw - jesli dałes mniej to razem z wodą dodaj brakującą część.
Cytat:[i]2. cukru zostało 3 kilogramy wiec mam pytanie jak go podzielić ??
P.S pożywke dałem osobno też.
Dzięki za odpowiedź
Nie widomo czy drożdże dojda do tych 17-18%, wiec dla bezpieczeństwa ściagałbym po 1,5 l nastawu, podgrzewal te porcję do 30 st.C i rozpuszczal w niej 600 g cukru. I tak az fermentacja ustanie całkowicie (jak nie m asz wprawy w ocenie organoleptycznej to przyda się cukromierz do okreslania czy Balling (zawartośc cukru0 spada czy nie - bo po samym bąblowaniu to juz może byc ciężko. tak wiec dodajesz cukier do śmierci drozdzy a potem, gdy zacznie sie klarowac mozesz dosłodzic do smaku.
Dodałem Te 7-8 gram na cały nastaw w zasadzie to chyba nawet wiecej jak wlewałem wszytsko do balonu.
Jezeli chodzi o cukier to obliczyłem że do procentów to jeszcze kilogram potrzebuje, a te 2 pozostałem do słodkoście wiec te 2 kilo chyba dodam po obciagu.
Co o tym myślisz ?? i skoro jest tyle pożywki to ma tyle zostać i dodać samą wodę czy można dodać wiecej??
Dzięki za poświęcony czas i uwage

Pozywki juz raczej nie dodawaj, albo odrobinke (1 g). Cukru teraz nie dodawaj, az troche sie przefermentuje, ten kilogram (moim zdaniem to ciut przyduzo jak na same % - chyba, że miales totalnie niesłodkie wisnie ). Po kilku dniach (4-5) dodaj kilogram cukru a nastepne porcje dopiero jak sróbujesz i będzie zupełnie niesłodkie - dodawaj wowczas cukier na smak.
Stary wielkie dzięki. Napisze ci co z tego wyszło

jak tylko to zrobie

Hmmm to teraz ja mam zagwostke.
Nie mam pojecia jak to sie przelicza ani cukromierza, ale po przeczytaniu tego watku stwierdzilem ze dalem za malo cukru.
Czy moze mi ktos powiedziec jakie winko z tego wyjdzie, chcialbym slodkie(pol-slodkie) ok 12 %
Mialem ok 10 l soku, i dodalem tylko ok 2,7 kg cukru i uzupelnilem reszte woda???
czy to jest za malo cukru, dodac jeszcze troche go????
To troche wiecej szegolow
Balon- 20 l.
Soku bylo ok 10 l
Cukru ok 2,7 kg
Drozdze Sherry- kupilem w instyt. biochemi wrzucilem cala tubeczke, pani powiedziala ze nie zaszkodzi.
Pozywka zostala dodana
Woda- nie mam pojecia ile uzupelnilem tak do ok 16 l pojemnosci.
Winko pracuje 9 dzien, jakies 3 dni temu za rada z forum dodalem porcje cukru i wlasnie teraz razem jest ok 2,7kg.
Czy tyle informacji wystarczy???
Cytat:Wysłane przez gregi1
Balon- 20 l.
Soku bylo ok 10 l
Cukru ok 2,7 kg
Drozdze Sherry- kupilem w instyt. biochemi wrzucilem cala tubeczke, pani powiedziala ze nie zaszkodzi.
Pozywka zostala dodana
Winko pracuje 9 dzien, jakies 3 dni temu za rada z forum dodalem porcje cukru i wlasnie teraz razem jest ok 2,7kg.
Wyjdzie Ci 13-13,5% wino wytrawne, no chyba, że jakimś cudem uda Ci sie zatrzymac drożdże Sherry na 12% to wowczas będziesz mial półwytrawne (25-30 g cukru resztkowego)
Balon- 20 l.
Soku bylo ok 10 l
Cukru ok 2,7 kg
Pozywka zostala dodana
Wyjdzie Ci 13-13,5% wino wytrawne, no chyba, że jakimś cudem uda Ci sie zatrzymac drożdże Sherry na 12% to wowczas będziesz mial półwytrawne (25-30 g cukru resztkowego)
Wielkie dzieki za info. Bo juz sie balem ze spiep..... swoje pierwsze wino i wyjdzie mi ok 7-8% .
Ale tak czy siak dodalem dzis jeszcze 0,5 kg cukru .
Ale tak czy siak dodalem dzis jeszcze 0,5 kg cukru .
A po co?
gregi1 - należało poczekać na skończenie fermentacji, dodać piro i później ewentualnie dosłodzić na półsłodkie. W tej chwili drożdże przerobią dodany cukier, będziesz miał nieco więcej procentów a wino nadal wytrawne...
...no chyba, że jakimś cudem uda Ci sie zatrzymac drożdże Sherry na 12%
Nie no cukier dodalem wlasnie po to aby bylo troszke mocniejsze.
Hmmm to teraz ja mam zagwostke.
chcialbym slodkie(pol-slodkie) ok 12 %
Czyli wcześniejsze plany .....

strzelił.
Vivat procenty

Najpierw piszesz:
...chcialbym slodkie(pol-slodkie) ok 12 %...
Teraz z kolei:
Nie no cukier dodalem wlasnie po to aby bylo troszke mocniejsze.
zdecyduj się kolego...
No wiec tak....
Czytajac po kolei wasze sugestie (jako ze dopiero zaczynam przygode z winami) DarekRz'a a pozniej Oleńka i Maciuś'a doszedlem do wniosku ze skoro ma byc wytrawne to mozna zrobic aby bylo mocniejsze niz 13%, a sugerujac sie waszymi wypowiedziami doszedlem do wniosku ze i tak pozniej bedzie mozna go doslodzic do smaku???
Chyba ze moj wniosek jest bledny????
Owszem będzie można, tylko ważne aby najpierw zatrzymać fermentację, a później dosładzać.