Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: śruba do prasy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam,
Mam pytanie do wszystkich praktyków. Chcę zrobić praskę i interesuje mnie jak gruba ma być śruba, jeżeli odległość od tłoka w dolnym położeniu do poprzeczki ma być ok. 60 cm.

Czy ktoś wie jak duża jest siła nacisku w takiej prasie?

Tak przy okazji, pierwsze doświadczenia z praskami już mam. Całkiem prostą praskę za 37 zł opisałem w poście "moja praska"

pozdrawiam
Witam
Ja właśnie skończyłem robić prasę i powiem Ci szczerze, że najlepiej sobie rozrysuj co i jak, 2 a nawet 3 razy przemyśl zanim zrobisz. A odnośnie długości śruby to zależy jeszcze jak gruby będziesz miał górny profil no i ile chcesz mieć zapasu, proponuje coś kolo 75cm.
A odnośnie siły nacisku to poszukaj na forum ktoś już pisał o tym.
Ja w poście: "Moja prasa" opisałem jak to ładnie powyginało mi profile.
Pozdrawiam
Dzęki wieniu26 za radę, ale mi chodzi o zależność - jaka grubość śruby przy danej długości. To chyba bardzo ważne - od tego zależy czy śruba zegnie się czy nie. Z resztą dam sobie radę. Myslałem o tym już wiele razy.
Zależność jest taka, że im śruba dłuższa tym powinna być grubsza (obliczenia na wyboczenie i ściskanie). Istnieje jeszcze taka zależność przy śrubie trapezowej i nie tylko, że im średnica większa - siła potrzebna do obsługi mniejsza.
Podaj orientacyjną długość śruby.
witam ponownie
Myślę, że to również zależy od gatunku stali :). fi 20 - 24 powinna starczyć bez problemu.
Witam

Kosz ma mieć 55 cm wysokości, więc doliczając przestrzeń nad koszem i odejmując grubość tłoka, maksymalna długość śruby bedzie ok 70 - 75 cm. Boullii - cenna uwaga o sile potrzebnej do obsługi. Chyba nie będę oszczędzał i dam możliwie największą średnicę. Oczywiście w granicach rozsądku ze względu na wagę i cenę. Mam już fi 28 i możliwość dostania fi 45.

Andrzej
Długość sruby zajeży nie tylko od wysokości ale i od wielkości prasy. Im większa praska tym większa siła potrzebna do wyciskania i tym grubsza śruba ale bez przesady bo będzie grubsza od średnicy kosza. Przy małych pojemnościach wystarczy gwint metryczny, ale powyżej 20-25L lepszy będzie gwint trapezowy, jest mocniejszy.
Dziękuję wszystkim, którzy na forum dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem w temacie prasek. Dzięki Wam zrobiłem własną prasę, i mam już pierwsze prasowania za sobą i 150 litrów moszczu gronowego fermentuje.:spoko:
Pojemność kosza 55 litrów.

Jeszcze raz dzięki.

Andrzej
Witam.
Pozwolę sobie podłączyć się do tego wątku.

Gdzie mogę dowiedzieć się, jaka jest optymalna (maksymalna) siła nacisku tłoka na miazgę?
Jakie są to wartości na centymetr kwadratowy?

Z góry dziękuję za namiary.

Pozdrawiam.
Tomek
Nie wiem czy istnieje taka wartość. Jeśli niczego nie sknociłem w obliczeniach to w mojej prasie nacisk wynosi 5 kg/cm2 pola tłoka (może więcej jak poćwiczę na siłowni). Jak dla mnie całkowicie wystarczająca siła, aronia, jabłka, wiśnie, winogrona itd, wszystko wyciśnięte do zera. Przy aronii miałem 75 % soku w stosunku do wagi.

Pozdrawiam Paweł
Dzięki Boullii.
Mam przynajmniej orientacyjny pogląd jakie to wartości.

Pozdrawiam.
Tomek