29-07-2007, 12:54
Heinrich Thöngen „Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu”, Multico Oficyna Wydawnicza. Warszawa 2006
Pozycja dość wartościowa. Tłumaczenie z niemieckiego – o tyle jest to istotne że wnosi nowe informacje niedostępne w polskiej literaturze. Przykładem może być zależność ilości kwasów do ilości cukrów która powoduje że smak oceniany jest jako dobry (była to zupełna nowość dla mnie).
Książeczka omawia :
owoce przydatne do przetwórstwa domowego i postępowanie z nimi
procesy biochemiczne zachodzące w owocach podczas ich przerobu
otrzymywanie soku
utrwalanie soku
klarowanie mieszanie i przygotowywanie soków do przechowywania
wyrób win owocowych
wyrób octu winnego
wyrób likierów owocowych
znaczenie napojów owocowych
Książkę przeczytałem z uwaga. Nie znalazłem tam żadnych błędów merytorycznych. Pomimo że tematem przetwórstwa owoców interesuję się od dawna, znalazłem tam nowe informacje.
Warto zapoznać się z tą pozycją.
Pozycja dość wartościowa. Tłumaczenie z niemieckiego – o tyle jest to istotne że wnosi nowe informacje niedostępne w polskiej literaturze. Przykładem może być zależność ilości kwasów do ilości cukrów która powoduje że smak oceniany jest jako dobry (była to zupełna nowość dla mnie).
Książeczka omawia :
owoce przydatne do przetwórstwa domowego i postępowanie z nimi
procesy biochemiczne zachodzące w owocach podczas ich przerobu
otrzymywanie soku
utrwalanie soku
klarowanie mieszanie i przygotowywanie soków do przechowywania
wyrób win owocowych
wyrób octu winnego
wyrób likierów owocowych
znaczenie napojów owocowych
Książkę przeczytałem z uwaga. Nie znalazłem tam żadnych błędów merytorycznych. Pomimo że tematem przetwórstwa owoców interesuję się od dawna, znalazłem tam nowe informacje.
Warto zapoznać się z tą pozycją.