Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Heinrich Thöngen „Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu”
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Heinrich Thöngen „Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu”, Multico Oficyna Wydawnicza. Warszawa 2006

Pozycja dość wartościowa. Tłumaczenie z niemieckiego – o tyle jest to istotne że wnosi nowe informacje niedostępne w polskiej literaturze. Przykładem może być zależność ilości kwasów do ilości cukrów która powoduje że smak oceniany jest jako dobry (była to zupełna nowość dla mnie).
Książeczka omawia :
owoce przydatne do przetwórstwa domowego i postępowanie z nimi
procesy biochemiczne zachodzące w owocach podczas ich przerobu
otrzymywanie soku
utrwalanie soku
klarowanie mieszanie i przygotowywanie soków do przechowywania
wyrób win owocowych
wyrób octu winnego
wyrób likierów owocowych
znaczenie napojów owocowych

Książkę przeczytałem z uwaga. Nie znalazłem tam żadnych błędów merytorycznych. Pomimo że tematem przetwórstwa owoców interesuję się od dawna, znalazłem tam nowe informacje.
Warto zapoznać się z tą pozycją.
kguser mógłbyś podać nieco więcej informacji o samej książce, może spis treści- jako poglądowa zawartość książki???
winorobek,
napisałem przecież co ksiązka omawia. Oparte to jest na spisie treści.
Część dotycząca wyrobu win nie jest wielka ale podane sa wszystkie podstawowe informacje. Dla nas winiarzy ciekawe mogą być ilustracje pokazujace naczynia fermentacyjne stosowane w Niemczech (baniaki fermentacyjne plastykowe prostopadłościenne), sposoby pozyskiwania soku za pomoca sokowników.

Ciekawe są rozdziały omawiające procesy biochemiczne zachodzące podczas przerabiania owoców co winiarzom jak sądzę da lepsze podstawy teoretyczne do fermentacji np. w miazdze.