Z tego co pamiętam przy obliczaniu ryżowego przyjmowało sie 0 na niecukry. Czy podobnie będzie w przypadku dzikiej róży z której jak wiadomo nie pozyskuje sie soku, tylko następuje jej wyługowanie?
bila
Winiarze drodzy co jest?
Temat nie na miejscu, pytanie głupie czy ja jakis zapowietrzony jestem?
Robię dziką różę na całych owocach bez wstępnego zafermentowania miazgi i wyciskania. Stosunek owocu do syropu 1 :2,5. Pytanie: jaką wartosc niecukrów przyjąc przy obliczaniu zawartosci alkoholu. Nie można ustalic przecież stosunku ilosci soku do ilosci całego nastawu.
Może z racji urzędu zlituje się ktos "funkcyjny".
bila
Ja kiedy się pytałem o zawartosc CUKRÓW to głosnym chórem wieli krzyczało że nie ma sensu ujmowac tej ilosci
Skoro nie ma cukrów, to podobnie będzie z niecukrami. Podejrzewam że tak profilaktycznie przyjmij 1 i powinno byc ok
(w % vol. gotowego winka, to różnica niecałych 0,6%) - nie ma większego znaczenia. Najprawdopodobniej na pomiarze objętosci, wagi cukru itd., a na pewno na pomiarze aerometrem, robimy wszyscy błąd znacznie grubszy. Przecież te obliczenia są po to, żeby robiąc 12% wytrawne nie zrobic 18% słodkiego.
Ale z teoretycznego punktu widzenia problem ciekawy. Ja myslę - bez wstępnej fermentacji - 0, z fermentacją - 1.
Majchał, Maciej - dziękuję.
Czytałem tę dyskusję na temat cukru w dzikiej róży i przy nastawie przyjąłem zerową wartosc w owocu (co tak do końca nie wydaje mi się słuszne - czy ktos próbował przemarznięty owoc? Ja tak i był słodkawy). Niestety nie ma danych które okreslały by jednoznacznie jego ilosc - a szkoda.
Maciej-u - zasadniczo masz chyba rację pisząc iż w trakcie obliczeń których podstawą są tak niedokładne dane uzyskujemy wynik obarczony dużą dozą błędu, jednak nie mogę zgodzic sie z Tobą do końca, ponieważ mimo wszystko zależy nam chyba na uzyskaniu jak najdokłdniejszych wyników, a pomiędzy 12 a 18 jest przecież jeszcze 6 jednostek. Prawdę mówiąc myslałem, że tych niecukrów będzie można przyjąc nieco więcej, co dało by ostatecznie większą niż 0,6 %rozbieżnosc.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i poratowanie już zdesperowanego.
bila
Cytat:Originally posted by bila
... Robię dziką różę na całych owocach bez wstępnego zafermentowania miazgi i wyciskania. Stosunek owocu do syropu 1 :2,5. Pytanie: jaką wartosc niecukrów przyjąc przy obliczaniu zawartosci alkoholu. Nie można ustalic przecież stosunku ilosci soku do ilosci całego nastawu.
bila
Czyniąc założenie, że z dziekiej rózy mozna pozyskac wg mnie szacunkowo 40% soku (przy wyciągu więcej niż przy tłoczeniu) wobec tego przy stosunku owocu do syropu 1:2,5 uzyskamy stosunek soku do syropu jak 1:6.
Teraz jest pytanie ile niecukrów zawiera sok z dzikiej róży? Jeżeli nawet 6 Bllg to poprawka wyniesie 1 Bllg.
Podobnie z zawartoscią cukru, która z pewnoscią wynosi ca.10%.