...
Stany Zjednoczone
... mieszkałem kolejno: Oklahoma, Massachusetts, Pennsylvania,
i mieszkam Florida
Oklahoma
... najlepsze steki Filet Mignon, Delmonico i Country Club Steak (wszystkie z teksańskiej lub oklahomskiej wołowiny)
a także:
Kotlety oklahomskie z pietruszką
składniki:
6 kotletów schabowych z kością i polędwiczką (grubości około 2 cm)
1/4 szklanki octu jabłkowego
1 szklanka oliwy z oliwek
1 szklanka drobno posiekanej natki świeżej pietruszki
1 główka drobno posiekanego czosnku
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Wynieszać dokładnie wszystkie składniki (oczywiście prócz kotletów), i odstawić na przynajmniej 2 godziny.
Gęsto ponakłuwać kotlety widelcem układać w miseczce i zalewać przygotowanym sosem, każdą warstwę lekko posolić i popieprzyć. Przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin. Wyjąć z lodówki na 2 godziny przed grillowaniem.
Grillować na bardzo gorącym węglu, około 5 minut każdą ze stron, często i grubo smarując sosem.
oraz oczywiście TexMex
... moje ulubiona
Pikantna wołowina z sałatą
składniki:
1/2 kg mielonej wołowiny
1/2 łyżeczki ostrej chili
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
4 placki kukurydziane (na foremki)
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka mielonej fasoli
1/2 szklanki sosu serowego
1/2 szklanki czarnych oliwek
1/2 szklanki marynowanej papryki japaleno
1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
8 pomidorków koktajlowych
1/2 główki sałaty
1/4 szklanki zielonego sosu salsa
sposób przygotowania:
Obsmażyć mięso na patelni i odlać tłuszcz.
W moździerzu rozetrzeć: paprykę chili, kmin, oregano, suszoną cebulę, solą, cukrem, sproszkowanym czosnkiem i zielonym pieprzem.
Zagotować szklankę wody i rozprowadzić z roztartymi przyprawami, dodać sok cytryny. Wlać do mięsa.
Podsmażać do całkowitego odparowania płynu.
Z placków z mąki kukurydzianej formujemy miseczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (175oC) na 7 do 10 minut, do czasu kiedy ciasto nabierze jasno brązowego koloru.
Napełniamy formę w nastepującej kolejności:
2 łyżki gorącego mięsa wołowego, łyżeczka kwaśnej śmietany, 2 łyżki gorącej mielonej fasoli, 2 łyżki gorącego mięsa wołowego, 4 łyżeczki gorącego sosu serowego, garść porwanej na strzępy sałaty, 2 pocięte na ćwiartki pomidorki koktajlowe, łyżkę posiekanej czerwonej cebuli, kilka pociętych czarnych oliwek (bez pestek), kilka plasterków marynowanej papryki japaleno, łyżkę zielonego sosu salsa i 2 łyżeczki kwaśnej śmietany.
Uwaga:
Placki na foremki przygotowuje się z mąki kukurydzianej, oleju roślinnego, wody, soli i proszku do pieczenia (najlepiej jednak, zakupić gotowe "tortilla").
Sos serowy przygotowujemy rozpuszczając twardy żółty ser (drobno posiekany lub utarty) z masłem i słodką śmietanką.
Zielony sos salsa przygotowuje się z następujących składników: zielone marynowane pomidory, marynowana papryka chili serrano, cebula, natka pietruszki i sól.
Pennsylvania
...
Wiewiórki z grilla
składniki:
2 oczyszczone wiewiórki
2 łyżki soli
2 szklanki maślanki
1 łyżka tymianku
2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1/4 szklanki pikantnego sosu BBQ
sposób przygotowania:
Wiewiórki pokroić w ćwiartki i natrzeć solą. Maślankę zmieszać z tymiankiem, zalać natarte solą mięso (musi być całkowicie przykryte) i odstawić na noc do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć pieprzem zmieszanym z czosnkiem.
Grillować na gorącym węglu około 20 minut, przewracając po 10 minutach a podpieczoną stronę posmarować grubo sosem BBQ. Jeszcze raz przewrócić i znowu posmarować sosem.
Wiewiórki z fasolą
składniki:
2 oczyszczone wiewiórki
butelka piwa (1/2 litra)
1 łyżeczka tymianku
4 obrane ze skórki pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 dkg wędzonego boczku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
4 szklanki bulionu
2 szklanki dużej fasoli
sposób przygotowania:
Mięso obrać z błon i powięzi, wyfiletować z kości i pokroić na kawałki około 1 cm zalać piwem wymieszanym z tymiankiem i odstawić na noc do lodówki.
Fasolę namoczyć i ugotować do miękkości, odstawić.
Na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrajany w słupki boczek, pokrajaną w półtalarki cebulę i posiekany boczek. Wyjąć warzywa z boczkiem, dodać pozostałą oliwę i masło i podsmażyć ze wszystkich stron oprószone mąką mięso.
Dusić mięso na małym ogniu przez godzinę podlewając bulionem. Pod koniec duszenia dodać warzywa z boczkiem, pokrajane w kostkę pomidory i ugotowaną fasolę.
... popularne śniadanie lub "on side" ...
s*hit on shingle's
Pięć ugotowanych ziemniaków kroimy na cienkie plastry i smażymy na maśle do zezłocenia (obie strony), dodajemy 1 średnią cebukę pokrajaną w talarki i 1 łyżkę drobno pokrajanego wędzonego boczku, smażymy całość jeszcze 5 minut i wbijamy w to 3 jajka. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy obficie skropione ketchupem.
Florida
... przysmaki z aligatora
... moje ulubione danie to
Aligator z kórnickiego jeziora
składniki:
1 kg mięsa z ogona aligatora
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki zielonego sosu Habanero (może być Tabasko)
1 czerwona cebula
3/4 główki czosnku
3 łyżki balsmicznego octu
12 łyżek oliwy
3 szklanki zielonych marynowanych pomidorów
3 marynowane ostre papryki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka czystego bulionu rybnego
sól do smaku
sposób przygotowania:
Przygotować marynatę: wymieszać olej sezamowy, sos sojowy, sos Worcestershire, oregano, majeranek, paprykę, pieprz, sos Habanero, ocet balsamiczny i połowę oliwy.
Cebulę pokroić w półtalarki a czosnek posiekać.
Mięso pokroić w paski grubości około 1cm.
Układać mięso w misce warstwami przesypując cebulą i czosnkiem i polewając marynatą. Odstawić na minimum 12 godzin do lodówki.
Wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem.
Oczyścić mięso z cebuli i czosnku (nie myć) i pokroić na kawałki o długości około 3cm.
Z pomidorów i papryki zdjąć skórę i pokroić na kawałki.
Rozgrzać pozostałą część oliwy na glębokiej patelni i obsmażyć mięso z wszystkich stron. Dodać pozostałą z marynaty cebulę, czosnek i czarne oliwki z pomidorów. Smażyć do zredukowania płynów o połowę.
Dodać pomidory i paprykę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie a pomidory całkowicie się rozgotują, podlewając gorącym bulionem rybnym.
Podawać udekorowane kwaśną śmietaną z kropelką sosu Habanero.
Uwaga:
Ponieważ w Polsce dość trudno pozyskać aligatora, można go zastąpić filetem z indyczej piersi
,mięso indyka jest bardzo podobne do mięsa aligatora, zarówno z wyglądu jak i częściowo w smaku. Indycza pierś to odpowiednik ogona, natomiast indycze udka przypominają mięso z nóg.
Ogon aligatora z grilla
składniki:
1/2 kg ogona aligatora (pokrajany w plastry o grubości około 2 cm)
2 szklanki mleka
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki pokruszonej suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z rozmarynem i pietruszką. Zalać mięso (musi być całkowicie przykryte, można docisnąć talerzykiem) i wstawić na około 6 godzin do lodówki.
Wyjąć z lodówki i odstawić na pół godziny, wytrzeć do sucha i oczyścić z przypraw. Natrzeć mięso ze wszystkich stron pieprzem i wysmarować oliwą. Grillować na gorącym węglu około 15 minut przekładając i smarując oliwą.
Kotleciki mielone z aligatora
składniki:
1/2 kg mielonego mięsa z aligatora
1 jajko
1/2 szklanki tartej bułki
1/4 szklanki czystego bulionu
1 średnia cebula
1 mała zielona papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Paprykę obrać ze skóry i drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni wraz z papryką.
Mięso wymieszać z jajkiem, tartą bułką, przecierem pomidorowym, bazylią, bulionem i podsmażonymi warzywami przyprawić pieprzem i solą.
Uformować małe kotleciki obtoczyć w mące i smażyć na oliwie.
Smacznego
... CDN (wkrótce) 