Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód trójniak a ilość drożdży
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam pytanie - czy 10 gramów drożdży "tokaj "zamojskich wystarczy na 10 l trójniaczka. Nie jest to za mało?

Pytam bo chciałbym uniknąć problemu startu fermentacji i nie zepsuć miodu - głównie dlatego, że ukradłem ojcu 6 litrów miodu i obiecałem że za około 2 lata oddam mu pysznego trójniaczka ;)
czy starczy to zalezy do jakiej objetosci rozmnozysz Matke Drożdżową. Do 10 l trójniaka proponowałbym Ci zrobic tak: z posiadanej ilosci 3,4 l miodu i 6,6 l wody nadebrać 100 ml miodu i 400 ml wody - usycic te pol litra dodajac 2 g kwasku cytrynowego i dwie szczypty pozywki. Po ostudzeniu do temp. 25-27 st.C kilkanaście razy przelac z naczynia do naczynia - burzliwie, w celu napowietrzenia a potem wsypać susz drozdzowy . Najlepiej uzywac butelki 1 l - zatkać ja wata i odstawic w cieple miejsce na dwa dni. Po dwóch dniach usycić resztę miodu i wody, dodajac ziola, kwasek i po ostudzeniu pozywke. Dolać do butli z MD 0,25 l brzeczki. Po dobie ( w tym czasie brzeczce nic sie nie stanie) wlac łącznie 0,75 l MD do brzeczki pamietajac o napowietrzeniu nastawu (przelewanie, pompka akwariowa). Powinno chodzic.
Dzięki za pomoc. Właśnie byłbym zapomniał o napowietrzeniu brzeczki. Mam nadzieję, że MD ruszy bo w mieszkaniu w kamienicy mam temperaturę oscylującą w granicach 22-25 stopni
Dorzucę tu jeszcze jedno pytanko żeby nie mnożyć wątków. Jak długo może stać w butli brzeczka bez MD? Czyli - czy można przygotować sobie 1-2 dni wcześniej brzeczkę a po tych 1-2 dniach wlać MD? Czy nic się nie stanie złego z brzeczką?
Dwie doby może czekać, w chłodku najlepiej, ale tylko jeśli jest bez soku owocowego, na miód naturalny lub korzenny.
Dokładnie będzie to miodzik naturalny z przyprawami - imbir, cynamon i wanilia. Spoko, to dziś zacznę gotowanie :) Już nie mogę się doczekać - bo to mój pierwszy miodzik. Już widzę minę mojej narzeczonej gdy zobaczy mnie z wielką łychą i 20 litrowym garczkiem :)
Cytat:Wysłane przez mszumlas
Dokładnie będzie to miodzik naturalny z przyprawami - imbir, cynamon i wanilia. Spoko, to dziś zacznę gotowanie :) Już nie mogę się doczekać - bo to mój pierwszy miodzik. Już widzę minę mojej narzeczonej gdy zobaczy mnie z wielką łychą i 20 litrowym garczkiem :)


No!... to com se popisał to moje. :sloik: :eyes:

A ja juz widze tę szyderczą minę twojej narzeczonej jak pierwsza MD Ci nie ruszy a brzeczka skiśnie po 3,4 dniach i wylejesz 6 l miodu do kibla.:brawo:
No!... to com se popisał to moje. :sloik: :eyes:

A ja juz widze tę szyderczą minę twojej narzeczonej jak pierwsza MD Ci nie ruszy a brzeczka skiśnie po 3,4 dniach i wylejesz 6 l miodu do kibla.:brawo:[/quote]

Ruszy, ruszy na pewno - zrobię według Twojego przepisu. Jak nie wyjdzie to prześlę Ci cały ala miód pitny i za karę go wypijesz ;)
Moj przepis na MD nie zawiera gwarancji za jakość drożdży.

Cytat:Wysłane przez mszumlas
Dokładnie będzie to miodzik naturalny z przyprawami - imbir, cynamon i wanilia.

A to ma być miód pitny czy piernik?
Cytat:Wysłane przez DarekRz
Moj przepis na MD nie zawiera gwarancji za jakość drożdży.

Cytat:Wysłane przez mszumlas
Dokładnie będzie to miodzik naturalny z przyprawami - imbir, cynamon i wanilia.

A to ma być miód pitny czy piernik?

Znalazłem coś takiego:

Kapucyński (dwójniak) - Miód pszczeli 5 l - Woda 5 l - Chmiel 5 g - Imbir 1 g - Cynamon 1 g - Wanilia ¼ - ½ laski - Kwasek cytrynowy 30-35 g

Rezygnuje z imbiru i chmielu a z dwójniaka będzie trójniak.
Myślisz, że to dobry pomysł? Jeśli nie to może podsuniesz mi jakiś sprawdzony przepis?
Do dwójniaka to może i byłby dobry pomyslł (tylko kwasku za dużo - to pewnie z Cieślaka), jeszcze zalezy do jakiego miodu - do wielokwiatu tak, do gryczanego - bes sensu :). Do trójniaka z miodu wielokwiatowego zostawiłbym imbir, ale zrezygnowal z cynamonu a wanilii dał tę mniejszą dawke - 1/4 laski - no i może 1/8 małego selera, kwasku cytrynowego na 10 l brzeczki najwyzej 20 g.

Darek
Nie wiem czy to dobry pomysł ale chce wymieszać 4 litry miodu wielokwiatowego i 2 litry wielokwiatowego ale z dodatkiem spadzi - tak się złożyło, że pojawiła się spadź w lesie i pszczółki w pewnym momencie wymieszały miodek :)

Myślę, że przy takim miodzie Twój przepis byłby dobry tylko powiedz mi czy z tego selera należy zrobić wspólny wywar z resztą przypraw?
Mam jeszcze jedno pytanie - już chyba ostatnie. Czy na 15 litrów brzeczki wystarczy 0,35 l matki drożdżowej? z pół litry MD wyparowało mi trochę :) Czy ilość matki drożdżowej jest tu obojętna? Zastanawiam się, też czy w butli drożdże dalej się rozmnażają czy pozostają w takiej ilości jaką je wlałem?
MD przed wlaniem do brzeczki zahartuj dodając trochę brzeczki - ok. 50 ml, poczekaj aż się rozbuja i dodaj jeszcze, i jeszcze. Można tak przetrzymać MD nawet kilka dni. W ten sposób uzyskasz silnie pracującą i odporną na cukier MD.
Drożdże w miodzie nie rozmnażają się, taką informację wyczytałam, ale również usłyszałam od osoby bardziej doświadczonej w miodach.
ok, w takim razie dzis sprobuje bardziej rozbudować MD. Dzieki
Cytat:Mam jeszcze jedno pytanie - już chyba ostatnie. Czy na 15 litrów brzeczki wystarczy 0,35 l matki drożdżowej? z pół litry MD wyparowało mi trochę Czy ilość matki drożdżowej jest tu obojętna? Zastanawiam się, też czy w butli drożdże dalej się rozmnażają czy pozostają w takiej ilości jaką je wlałem?

a powiedz jeszcze jak przeprowadzales sycenie? bo z tego co napisales to mi sie wydaje ze po odparowaniu wody nie dolales ilosci ktora wyparowała...
Cytat:a powiedz jeszcze jak przeprowadzales sycenie? bo z tego co napisales to mi sie wydaje ze po odparowaniu wody nie dolales ilosci ktora wyparowała...

0,4 l wody i około 100 ml (może mniej) miodu. Zagotowałem, kiedy wystygło dodałem pożywki a potem drożdży zamojskich tokaj. Tak sobie to leżało i zaczęło powoli fermentować. W międzyczasie trochę odparowało izostało jakieś 0,35 l - czyli 2/3 butelki po wódce. Nic więcej nie dolewałem po odprarowaniu. Stąd wcześniej ptałem czy 0,35 l MD wystarczy.

Brzeczki jeszcze nie robiłem. Dzisiaj ją przygotuję
Cytat:Wysłane przez mszumlas

0,4 l wody i około 100 ml (może mniej) miodu. Zagotowałem, kiedy wystygło dodałem pożywki a potem drożdży zamojskich tokaj. Tak sobie to leżało i zaczęło powoli fermentować. W międzyczasie trochę odparowało izostało jakieś 0,35 l - czyli 2/3 butelki po wódce. Nic więcej nie dolewałem po odprarowaniu. Stąd wcześniej ptałem czy 0,35 l MD wystarczy.

Brzeczki jeszcze nie robiłem. Dzisiaj ją przygotuję

No nie wierzę Danusiu :lol:
Z 0,5 l odparowało Ci przy zwykłym zagotowaniu 150 ml?? To jest 30%!! A ta butelka po wódce nie jest przypadkiem 0,7l?
Cytat:No nie wierzę Danusiu :lol:
Z 0,5 l odparowało Ci przy zwykłym zagotowaniu 150 ml?? To jest 30%!! A ta butelka po wódce nie jest przypadkiem 0,7l?

Butelka po 0,7 l. MD na początku było około 0,5 l (niecałe) Odparowało mi do 0,35 - może około 0,4 - czyli mniej więcej 20-30% Wiem, że to dużo bo chyba za bardzo ogrzałem MD ale to jest mało istotne bo już MD pracuje więc nic się złego nie stało :) Zastanawia mnie tylko to czy 0,35 - 0,4 l MD to nie jest zbyt mało dla 15 l brzeczki...
A na poczatku pisałes tak:
Cytat:Mam pytanie - czy 10 gramów drożdży "tokaj "zamojskich wystarczy na 10 l trójniaczka.

A teraz już jest 15 l brzeczki! - a ja w mojej pierwszej odpowiedzi podałem Ci sposob jak rozmnozyć MD do 0,75 L - co wg mnie powinno wystarczyc do 10 l trójniaka. Nie jest chyba trudno zmodyfikowac ten przepis tak aby na koniec MD było litr (proporcjonalnie wiecej).
Co? lenistwo umysłowe??? :kwasny: :glowa_w_mur:
Chodziło mi tylko o to, czy bez rozmnożenia można wlać do 15 l brzeczki 0,5 l MD. Ot wszystko. Dzięki, że napisałeś jak rozmnożyć - i tak zrobie, ale pytanie było podyktowane czystą ciekawością czy tak mała ilość MD zarobi bo gdybyś na początku mi nie napisał jak to zrobić to wlałbym na pewno te 0,35 l MD
Do trójniaka wystarczyło by i 0,35 l MD, a nawet mniej. Musisz jednak wiedzieć, że po wlaniu MD do brzeczki duża część drożdży ginie, im gęściejsza brzeczka tym więcej. A im więcej dodasz drożdży tym więcej przeżyje i fermentacja ruszy szybciej.