Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Odnośnie miodu gryczanego..
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam pytanie odnośnie miodu gryczanego - czy doprawia się go jakimiś przyprawami ? jeśli tak to co pasuje do w/w miodku ?

(robię pierwszego dwójniaka niesyconego)

:pytajnik:
Po prostu zrób jakiś miód korzenny. Przepisów jest sporo.
Kiedyś zrobiłem trójniaka na samym miodzie gryczanym z niewielkim dodatkiem soku z malin. Rewelacja-polecam. Z ciekawostek miodek gryczany podczas sycenia brzeczki wydaje... oryginalny zapach :diabelek: no tak ale Ty nie sycisz :tuptup:
Maliny rzeczywiście pasują. W każdym razie dodatek musi byc w wypadku gryczanego wyrazisty, mocny. Słabsze aromaty "schowają się" pod gryką.
Od dwóch lat robię owocowy trójniaczek z czarnym bzem, gdzie bazą jest miód gryczany pół na pół z wielokwiatem, lub innym mniej wyrazistym. Wychodzi pycha - już po roczku leżakowania. Gdzieś zakładałem wątek odnośnie tego miodu... O jest: tutaj
Ja zrobiłam na gryce trójniak czarnoporzeczniak, ale na razie ma miesiąc i nie spieszy mu się, więc trudno powiedzieć co z tego wyjdzie... To znaczy - za jakiś rok już będzie wiadomo...:)
Cytat:Wysłane przez Megana
Ja zrobiłam na gryce trójniak czarnoporzeczniak, ale na razie ma miesiąc i nie spieszy mu się, więc trudno powiedzieć co z tego wyjdzie... To znaczy - za jakiś rok już będzie wiadomo...:)

:helo: czy juz wiadomo?
pozdrawiam