Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: prasa za 8 zł ;)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W te wakacje niestety miałem trochę więcej czasu, to i wykorzystałem go w sposób właściwy :) czyli zbudowałem prasę z tego do czego miałem dostęp. Może to kogoś zainspiruje do stworzenia własnej
Składniki:
bal świerkowy 350x350x60
2 metrowe sruby fi 8 (2 złote każda)
2 x "kantówka" 100x150x70.
2x rura stalowa 3/4"wewn, zewn 1" , długość 800
2 pióra z resora.
rura PCV fi ~300x8x600.
podnośnik od dużego fiata
podstawka pod doniczkę na kwiatki fi 400 (4 zł)
deska olszowa grubość 20 szerokość 200.
+ drobnostki tj. krótkie śruby fi 6, nakrętki, podkładki

Narzędzia:
wiertarka, wyrzynarka, szlifierka kątowa, wyrównywarka,

Krótki opis: rurę PCV nawierciłem w rzędach co około 3-4 cm. odloegłość między rzędami 3-4 cm.
Tłok wykonany z deski olszowej, narysowane kółko, wyrzynareczką ciach ciach, doszlifowane, dane odpowiednie wzmocnienie, bo to łączona deska i gotowe.
blat przewiercony i skręcony w poprzek słoji drewna śrubami fi 8.
Pióra od resora to bardo twardy materiał :glowa_w_mur: przewiercić się tego się nie da(albo się nie opłaca) więc z brzegu wyciołem trójkątne szczeliny pod śruby fi 6 i działa, póki co się nie zerwały.
Dolny element ramy włożony między 2 kawałki kantówki, skręcony z nią śrubą fi 8. kantówka przykręcona do stołka.
a teraz zdjęcia:
[Obrazek: 85ef04831b4bbd3dm.jpg]
[Obrazek: 04cc6616551415d2m.jpg]

Oczywiście, że wykonanie takiej prasy to nie 8 zł, lecz co najmniej 100 złotych + robocizna.]
W planach mam zrobienie drugiego kosza fi 200.
Pomysłowy Dobromir przy Tobie wysiada :diabelek: nie twierdzę ,że to zła prasa ale myślę, że przy pierwszym wyciskaniu się rozleci , co dodatkowo zmobilizuje Cię do stworzenia 2 wersji jeszcze lepszej .

Ps . najlepszy jest ten taborecik na którym to wszystko stoi. :1miejsce:
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
Pomysłowy Dobromir przy Tobie wysiada :diabelek: nie twierdzę ,że to zła prasa ale myślę, że przy pierwszym wyciskaniu się rozleci , co dodatkowo zmobilizuje Cię do stworzenia 2 wersji jeszcze lepszej .

Ps . najlepszy jest ten taborecik na którym to wszystko stoi. :1miejsce:
Ta prasa ma już za sobą 2 tłoczenia miazgi z czarnej porzeczki i działa.Najsłabszym elementem tej konstrukcji są śruby 6-stki, łączące pióra z rurkami, ale i te wytrzymały.
Rura PCV wytrzymuje ciśnienie 16 atmosfer, i żeby sie rozleciała to musiałbym działać siłą rzędu 10 kN :glupek: :glupek: :glupek:
PS a który element jest wg ciebie najsłabszy?
Cytat:PS a który element jest wg ciebie najsłabszy?

A skąd mam wiedzieć który element jest najsłabszy jak jej nie badałem . To co napisałem oparłem na efekcie wizualnym ze zdjęcia a na nim wygląda jak by była zrobiona przez dwóch sąsiadów z czeskiej bajki :diabelek: . Nie obrażaj sie czasami na mnie , bo ja pewnie nawet takiej bym nie stworzył .
Skoro dwa wyciskania przetrwała to musi być jednak solidna .
ooo właśnie przypomniałeś mi jedną z najfajniejszych bajeczek czeskich:) niestety nie kojarze zeby chłopaki brali sie za wino ale ciasteczka pamietam (jak nimi wybrukowali chodnik)
Cytat:Wysłane przez Łukasz84
niestety nie kojarze zeby chłopaki brali sie za wino

Brali się , nawet destylowali :diabelek:
a nie masz czasem tego odcineczka na kompie? chetnie bym pooglądał:chytry:
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
Może być takie ?
:diabelek:

Nic dodać nic ująć noramlnie rewelacja ten filmik :hahaha:.
super:) tylko co oni tam destylowali????? sok????? :niewiem: bo to tak wyglądało
Cytat:Wysłane przez Łukasz84
super:) tylko co oni tam destylowali????? sok????? :niewiem: bo to tak wyglądało

Bez przesady nie wnikajcie w szczegóły co destylowali i jakim gatunkiem drożdży szczepili to jest bajka dla dzieci. Ale też zwróćcie uwagę na fakt że to co oni prezentują dzieciom w wieku 6 lat w naszym kraju jest zabronione nawet w wieku 60 lat :diabelek:
Bardzo lubiłem oglądac sąsiadów ale tego odcinka nie widziałem.
Po prostu pełen wypas :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Najbardziej mi się podoba jak chlopaki mają bałagan w oczach po spożyciu trunku własnej produkcji.

A co do praski:
Pomysł spoko. Podziwiam twoja zaradność co do materiałów z których ją wykonałeś.

Jak to się mówi:
"Trzeba sobie radzić w życiu" - powiedział Baca zawiązując buta dżydżownicą :)
Witam.

Jestem tu nowy,więc proszę o wyrozumiałość. Planuję na początek zrobić sobie praskę do owoców w taki oto sposób. Otóż z kawałka nierdzewnej rury, której jeden koniec zaspawam grubszą blachą, następnie nawiercę otwory z boku tej rury i może z dołu, nie wiem czy z dołu też mają być ? Ta dolna blacha będzie większej średnicy od tej rury, tak aby wystawała jakieś dwa centymetry. Ten wystający kołnierz będzie śłuzył za tacę (ale wczesniej przyspawał cienką blachę, aby sok się nie rozpływał na bok. Czy coś takiego może być ? Oczywiscie dolne otwory w tym przypadku nie wchodzą w grę, ale czy muszą byc czy tylko z boku wystarczą ? Jakiej średnicy te otwory ? JAkiej średnicy ta rura i jakiej długości byłaby najlepsza ?
Witam.

Moim zdaniem to nie ma sensu robić dna w koszu, to tylko nadmiar kosztów, a przy koszu o większej wysokości(powyżej 0,5m) może stanowić problem z dokładnym umyciem.
W dnie nie wierć, lepiej przez dno nie wyciskać soku gdyż na dno kosza "wiszące w powietrzu" ( a nie stojące na solidnej podstawie) będą działały dość zanaczne momenty gnące i po kilku tłoczeniach dno może się zamienić w balon.

Ale skoro jest już przyspawane to niech ta blacha nierdzewna posłuży za tackę.

Cytat: JAkiej średnicy ta rura i jakiej długości byłaby najlepsza ?
rura o średnicy 250 i wysokości 400 daje objętość kosza około 19,6 l.
A jaka najlepsza? to zależy od objętości kosza jaką chcesz uzyskać.

A ja polecam rury PVC grubościenne,bo są bardzo wytrzymałe, chyba najłatwiejsze w obróbce, łatwe do oczyszczenia.
Cytat:Wysłane przez bartehez82
Najbardziej mi się podoba jak chlopaki mają bałagan w oczach po spożyciu trunku własnej produkcji.

A to dlatego ze nie odlali przedgo*** :rotfl:
Cytat:Wysłane przez Mortern
W te wakacje niestety miałem trochę więcej czasu, to i wykorzystałem go w sposób właściwy :) czyli zbudowałem prasę z tego do czego miałem dostęp.
Super, gratuluję pomysłu i realizacji! :brawo:
Oby prasa dobrze się spisywała, ale widzę, że nawet jeśli coś zawiedzie, to wiesz będziesz wiedział jak sobie z tym poradzić.
Pozdrawiam, Nikodem