Witam,
W dobie globalizacji można całkiem tanio zakupić refraktometr w Hong Kongu. Model wygląda na taki sam, jaki jest oferowany m.in na allegro i na solidniejszy, niż w BA. Posiada podziałkę 0-32 Bx i ATC. Dokładność 0,2 BX
Ciekawe, czy się nie natnę... Ale różnica w cenie jest ogromna - z przesyłką wychodzi niecałe 77 PLN .
Dam znać, gdy przesyłka dotrze.
Pozdr.
Sławek
Ciekawostka. Masz jakiegoś linka do tej firmy z Hong Kongu?
znalazlo tylko 1 i to za 60$
juz wiecej
Mowisz o tym:
link
A może jakaś wspólna akcja zakupowa?
Kto ma możliwość kupowania na e-bay?
Tak. Ten typ.
24,99$+9,98$=34,97$=na dzień dzisiejszy 81,55 PLN.
Edit: pomyłka - tu przesyłka droższa.
Na e-bay ma możliwość kupowania każdy. No prawie
.
A odnośnie większej ilości, to bez zbytnich fajerwerków:
We are pleased to grant a 10% discount for the shipping cost for your purchase more than one item.
Tylko nie wiem, jak to rozumieć - przesyłka -10% za wszystkie czy przesyłka -10% *x. Jeśli ta druga opcja, to się nie wysilają.
Przykładowy link:
LINK - kliknij TU
Wpisałem refractometer, wybrałem na pasku shipping to POL i sort by price + shipping: lowest first.
ja bym się na takie coś pisał!niestety nie posiadam konta na e-bayu
Z tego co kupowali ludzie na e-bay np ze stanów czy Chin to sprzedawca nigdy nie chciał przesyłać kilku urządzeń za cenę jednej przesyłki. Zawsze do każdego urządzenia doliczali koszt przesyłki i w związku z tym wspólne akcje zakupowe mijały sie z celem.
I ja tak to rozumiem. Każdy kolejny zamówiony produkt wysyłany jest za 9USD zamiast 10.
Z tego co pamiętam, na ebayu wystarczy mieć telefon stacjonarny, żeby założyć konto.
Mogę pośredniczyć w zakupie dla 1-2 osób jednocześnie. Na więcej nie mam śmiałości
.
Proponuję założyć konto. Ewentualnie mogę pośredniczyć w paypal (zazwyczaj sprzedawcy wymagają właśnie tego typy płatności).
Czas dostawy do 10 dni roboczych podobno, więc powinno pójść szybko. Proponuję zaczekać tych kilka/naście dni żeby sprawdzić czy wszystko w porządku z towarem/sprzedawcą. Puki co tylko ja bym stracił...
Pozdr.
Sławek
Witam,
Dostałem dziś paczkę z Hong-Kongu. Przyszła szybciej, niż ekonomiczna z Pl na którą wciąż czekam
.
Postanowiłem sprawdzić, czy wart jest zachodu ten refraktometr. Oto narzędzia do analizy:
to dawaj te twoje testy
Jeszcze był cylinderek pomiarowy z BA, tylko mi trochę zdjęcie nie wyszło. Rozmazany.
I oczywiście refraktometr.
Mała kropelka widzę została...
Prezentuje się ładnie. Choć jednak nie wiem ile by kręcił i tak gały bolą od dłuższego patrzenia.
PS Jestem dopiero po testach i muszę trochę zdjęcia obrabiać.
A oto cały komplet.
Czyli refraktometr, 10+1 pipet, ładny pokrowiec, pudełko i instrukcja obsługi. Wszystko w bąbelkach
Testy robiłem przy świetle halogenowo-jarzeniowym. Może mieć to wpływ. Nie wiem. Za dnia ładnie pokazywał zero na wodzie przegotowanej. Teraz zresztą też.
Zrobiłem roztwór 10g cukru dopełniony do 100g wodą.
Dokładność wagi +/- 0,2g.
0,2g mi się przelało.
Musiałem dorobić jeszcze 25g roztworu, bo balingomierz pływał za nisko. Balingomierz BA wskazał dokładnie 10 Blg. Balingomierz innej firmy (
) trochę się bujał na wszystkie strony, ale coś mi wychodziło około 8-9...
A na zakończenie wyniki refraktometru:
Dokładność deklarowana 0,2 Bx.
Wyniki pomiaru: 9,7 Bx.
Choć to może być zarówno 9,6 jak i 9,8.
Dosyć ciężko odczytać dokładnie, gdyż jak wcześniej wspominałem od dłuższego wpatrywania strasznie gały wyłażą... I się skala rozmazuje.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Za 80 PLN mam nową winiarsko-miodosytniczą zabawkę
. Trochę ułatwi szacowanie zawartości alkoholu w nastawie i jego planowanie.
Pozwoli również lepiej ocenić dojrzałość winogron.
Pozdrawiam i polecam,
Sławek.
Edit: Ażeby lepiej ocenić dokładność pomiaru należałoby najlepiej wziąć więcej cukru, wody. Wtedy błąd wagi byłby pomijalny. I oczywiście trzeba sprawdzić wyniki dla 20Bx, 30 Bx... Ale to już innym razem.